torstai 17. marraskuuta 2011

Solo (1996)

Mario Van Peebles on kalju kyborgi viidakossa?
Good night and good luck!

Tähdet: ~
Solo


No okei...

Kuten saatoitte päätelläkin, niin en ole se kaikkein suurin Mario Van Peebles-fani, joskaan en täysin inhoakaan herraa, mutta jos pidän miehen parhaimpana elokuvana Full Eclipsea jossa steroidi-ihmissusipoliiseilla kasvaa kynnet rystysistä, niin se ei lupaa hyvää. Toki hän on ollut mukana paremmisssakin elokuvissa, mutta tarkoitin tuolla äskeisellä hänen "omia" elokuviaan.
Ensimmäinen elokuva jossa muistan Van Peeblesin nähneeni oli joko Clint Eastwoodin Heartbreak Ridge (Forrester) taikka Tappajahain Kosto, ja vaikka hän on molempien elokuvien muistettavimpia hahmoja niin niitä ei todellakaan haluaisi muistaa. Etenkin Heartbreak Ridgen egotrippailija on minun silmissäni jäänyt leimaamaan Van Peeblesin myöhempiä roolisuorituksia, mutta kun ne myöhemmät roolisuoritukset ovat mm. Highlander kolmosen mikälie egomongolitaikuri, niin hyi yök, eihän mies edes koeta muuttaa kuin hiusmalliaan.
Tavallaan arvostan Van Peeblesia siitä, että hän tuottaa, kirjoittaa ja ohjaa elokuvia joissa esittää pääosaa, mutta kun hän ei osaa mitään oikein hyvin. Onhan se kiva osata kaikkea, mutta jos kaiken opettelu osoittaa sen, että osaa kaikesta vähän mutta ei mitään kunnolla, niin kapea mieli saattaisi olla tässä tapauksessa parempi.
Hyvä on, Posse oli aika hauska, vaikkakin ehkä liian vääristä syistä.

Entäpä Solo?

Solo (Mario Van Peebles) on sotilaskyborgi (hei, siinä on ihmislihaa päällä, joten se ei ole androidi) jolla ei sosiaaliturvatunnusta, joten se on täydellinen tappokone. Solo lähetetään rikkomaan viidakon keskellä sijaitseva pahisten kiitorata ja ironisesti Sololla on apulaisia. Koska Kurt Russellin Soldierin tapaan tämän elokuvan idea on osoittaa, että tunteeton kone (no joo, Russell ei ollut kone, mutta sopiiko vaihtoehtoiseksi vertailukohteeksi Robotti Rakastuu?) on kykeneväinen ihmimillisyyteen ihmistä enemmän, niin siihen saamme viittauksen jo nyt kun juuri ennen tehtävän suorittamista Solo ihailee hämähäkkiä. Tehtävä kuitenkin epäonnistuu kun ihmisapulaiset rupeavat paukuttelemaan ennen aikojaan ja Solo saa haukut niskaansa ilkeältä eversti Maddenilta (William Sadler), joka ei muutenkaan arvosta koneiden tuloa armeijaan.
Ilmenee, että Solon suunnittelija tohtori Bill (Adrien Brody) oli ohjelmoinut luomukseensa "feel bad"-toiminnon (ihan oikeasti), jonka vuoksi Solo osoittaa liikaa ihmismäisiä heikkouksia ja se tulee sammuttaa.
Hmm,,, tehtävä muka epäonnistui, mutta ilmeisesti oikea paikka räjähti ja vain pahiksia kuoli, joten mikä siinä sitten meni vikaan? Ah, ilmeisesti suurin ongelma oli Solon Grace Jones-maskeeraus.
Solo ei aio hyväksyä deaktivointiaan ja pakenee lentäen auringonlaskuun, jonka vuoksi muutaman minuutin päästä on näemmä keskipäivä. Solo lavastaa itsemurhansa lentämällä päin vuorta, eli aivan kuten Krusty The Clown ja viidakossa Solo kävelee jostain syystä aivan kuin kakki olisi tullut housuun. Aina välillä näytetään Solo-visiota, joka on hieman kuin Terminatorin vastaava, mutta nämä binaarikoodinäyt ja lämpökatseet on suunnitellut ilmeisesti sama henkilö joka teki Pongin, paitsi ettei tehnyt Solovisiosta yhtä tyylikästä.
Viidakossa tuhma militanttityranni haluaa paikallisten asukkaiden rakentavan uuden kiitoradan ja joku Beatles-hiuksinen pikkupoika löytää Solon lepäämästä mistä lie Maya-temppelistä. Kohta nämä paikalliset kyläläiset ottavat Solon huomaansa ja kyborgimme alkaa oppimaan ihmiselon ihanuutta ja kurjuutta. Solon paristot ovat lopussa, mutta onneksi televisiosta löytyy tarvittavat osat pelastukseen.
Tietenkin kylässä on yksi superbeibi, Agela (Seidy Lopez) joka ihastuu Soloon kun tämä opettaa paikallisia vastustamaan militanttityrannia sitomalla puun puuhun.
Eversti Madden ei hetkeäkään uskonut Solon itsemurhaan ja siispä hän lähtee robotin perään Village People-iskuryhmän kanssa. Mutta sitä ennen Solo ajaa kyläläisten kanssa militanttityrannin miehineen pakosalle ja kivääristä kuulu sarjatuliaseen ratatat.
Maddenin viha Soloa kohtaan on suuri ja hän jopa polttaa viidakkokylän, väittäen kenraali Haynesille (Barry Corbin) robotin tehneen sen jotta saa perusteet tappaa Solon. Siispä Solo päättää jättää kyläläiset koska uskoo vaarantavansa heitä turhaan, mutta kun Madden tappaa Soloa pelastamaan lähteneen tohtori Billin, päättää Solo kiipeillä köysissä. Hyppypotkut nilkkaan ovat tarpeen, sillä Madden on lyöttäynyt yhteen militanttityrannin kanssa, mutta väliäkö tuolla sillä pahikset eivät osuisi edes omaan päähänsä itsemurhayrityksessä. Solo tappaa kaikki pahikset, mukaan lukien eversti Maddenin.
MUTTA!
Armeijapa oli rakentanut pahan Solo 2-robotin (William Sadler) jolla toinen käsikin on tykki. Vautsivau! Hmm, kylläpäs se Solo kakkosen käsitykki näyttää samalta kuin millaisia Fortress-elokuvan futurobottivanginvartijoilla oli käytössään. Höh mikä pettymys, se käsitykki olikin vain pelkkä tykki jonka taka-aukkoon käsi survottiin.
Solo on hätää kärsimässä kun Solo 2 hakkaa hänestä öljyjä pihalle, mutta onneksi Solo puukottaa Solo 2:sta jollain ilmantorjuntatykin panoksella.
Solo kaataa temppelin ja kaikki luulevat hänen kuolleen, mutta kyborgi nauraa metsässä.

Solo on silkkaa Ö-roskaa joka tekee sen hienovaraisen loikan pelkästä huonosta elokuvasta sinne niin huono että hyvä-sarjaan ja siksipä vaikka elokuva on selvästikin huono, niin se on myös kieltämättä hyvin hauska.

Mario Van Peeblesin Grace Jones-viidakkonaamiointi oli jo itsessään loistokkuuden huipentuma, mutta sitten hän vielä ylitti sen esittämällä robottia sillä klassisella "i. am. a. robot."-tavalla jonka vuoksi jäykkyys saa uuden merkityksen. Adrien Brody vaikuttaa pössytelleen aivan liikaa ennen kuvauksia ja William Sadler vetää rutiini-ilkeilyä, joka muuttuu WTF-päänpuisteluksi kun mukaan tulee Sadlerin Solo 2.
Hienoa on myös, että nämä viidakon asukit jotka ovat olevinaan jonkinlaisia Meksikolaisia puhuvat kaikki aksentilla joka saa heidät kuulostamaan joltain Rob Schneiderilta.

Juoni on... No, luittehan Te sen jo ja tiedätte sen olleen idioottimainen täynnä hullunkurisia tilanteita. Elokuvassa oli muun muassa kohtaus jossa kyläläisten rakentamasta ansasta katkeaa köysi ja sen vuoksi suuri puunrunko meinaa muussata hidastettuja lapsia, mutta onneksi Solo nappaa puunrungon syliinsä ja jostain syystä silloin kuuluu The Six Million Dollar Manista muistuttava ääniefekti.
Varmaan minuutin parin välein tulee jokin uusi kohtaus jossa ei tiedä itkeäkö vaiko nauraa. Minä nauroin.

3 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Hetken jo luulin, että nyt tuli lyhin arvostelu ikinä. Mutta onneksi se jatkuikin sitten kansikuvan jälkeen hyvinkin pitkälti... :D

...noir kirjoitti...

Mutta oleellisin tuli sanottua ennen kansikuvaa.

Tuoppi kirjoitti...

Totta tuokin...