maanantai 28. marraskuuta 2011

Movie monday: Tositarina

Movie monday haluaa tositarinoita ja todellisia ihmisiä, joten kuka minä olen vastaan inttämään.

Uskoakseni kaikki yhtyvät mielipiteeseeni, kun totean, että kaikkien aikojen paras todelliseen henkilöön ja samalla todellisiin tapahtumiin pohjautuva elokuva on Ulli Lommelin Tyttö Kellarissa.

HAHAHAHAHAHA! Voi Mooses sentään!
Se on varmaan surkein lajityyppinsä edustaja.

Jos ajattelen - mikä on kohdallani hyvin harvinaista - niin todellisiin tapahtumiin pohjautuvista elokuvista saan aina ensimmäisenä mieleeni teoksia kuten Frida, The Last King Of Scotland, Walk The Line, Schindlerin Lista, Kaunis Mieli, etc. Eli aika lailla jonkinlaisia henkilökuvauksia, tai ainakin johonkuhun tiettyyn ihmiseen vahvasti sidoksissa olevia elokuvia. Eikä siinä mitään, ovathan esimerkiksi Schindlerin Lista ja Walk The Line varsin hienoja elokuvia ja uskottavasti todentuntuisia.
Sitten sitä rupeaa tekemään listaa päässään ja kun mukaan luettelee tämän lajityypin elokuvia joista pitää suuresti, kuten Pollock, Basquiat, Loisto, ja näin pois päin, niin ne rupeavat tuntumaan jopa hieman tylsiltä valinnoilta.
Älkää ymmärtäkö väärin, tai ymmärtäkää väärin, sillä minä pidän esimerkiksi noista kolmesta äsken mainitsemastani elokuvasta to-del-la paljon, enkä missään nimessä kutsu niitä oikeasti tylsiksi.
Mutta...
kun tälläistä listaa rupeaa kokoamaan, niin huomaa niiden olevan kaikkien aika samanlaisia. Jokainen niistä on hyvin ohjattu, hyvin näytelty, ne vaikuttavat rehellisiltä ja jokaisessa henkisesti taikka fyysisesti rikkonainen ihminen tekee hienoa taidetta ja kärsii. Siispä kukin niistä ansaitsee mielestäni paikkansa parhaimpien listoilla, mutta niistä melkein riittäisi yksi mainittavaksi, eikä silti haluaisi sorsia muita yhtä hyviä. Joten mitä jos ajatellaan tositapahtumiin pohjautuvia elokuvia hieman laaja-alaisemmin. Sellaisten elokuvien kautta joiden kohdalla ei edes ajattele niiden olevan oikeasti kytköksissä todellisuuteen.

Tappajahai on erittäin erittäin hyvä elokuva ja mahdollisesti Steven Spielbergin paras (se tai Kolmannen Asteen Yhteys) ja sehän pohjautuu tositapahtumiin, vaikka sellaisena sitä ei mainostetakaan.

The Texas Chain Saw Massacre hakee inspiraationsa hyvin väljästi tositapahtumista ja on lajityyppinsä valioita.
Hitto, jopa Manaajan kohdalla kerrotaan totuuden siemenen olevan mukana.

Likainen Harry on puhdasta ekstaasia ja sehän kertoo tavallaan samoista tapahtumista kuin hyvinkin todentuntuinen Zodiac.

Loistava Syntyneet Tappajiksi käsittelee samaa tosipohjaista kertomusta kuin Julma Maa.

Joten kuinka todelliselta todellisuudesta ammentavan elokuvan täytyy vaikuttaa?

Mitä jos siirrytään toiseen suuntaan kuin todelliselta vaikuttava Pollock, taikka epätodelliselta tuntuva Manaaja ja otetaan jonkinlainen välimuoto esille.

Valo Taivaalta (Fire in the Sky, 1993) on erittäin hieno tositapahtumiin pohjautuva elokuva, jonka uskottavuus riippuu täysin katsojan näkökannasta onko avaruudessa elämää vai ei.PS: Jos mielenhäiriö iskee ja haluatte vähentää muiden voittomahdollisuuksia ja lisätä omaanne, niin voisitte kenties tehdä huonommankin päätöksen kuin osallistua järjestämääni arvontaan. Varoitan, että tämänhetkinen osallistujamäärä on kylläkin niin suuri (viisi, eli 5 kpl), että todennäköisyys voittaa voi olla aika pieni

2 kommenttia:

Mörri kirjoitti...

Hei! Mun eksä väkisin osti tämä minulle 5v sitten ja muistaakseen nukahdin kesken katsomisen. Oiskohan aika etsiä tämä hyllystä ja vilkaista onko oikeesti ihana?

Ja kyllä, Tyttö kellarissa on kyllä jotain...kelatenkin katsoen uuvuin.

PS: Voi ei, nyt tohon kilpailuun osallistuu 100 henkee ja mä en voitakkaan mitään. :(

...noir kirjoitti...

On se ihana.

Ja hei, kaikki ovat voittajia, paitsi tietenkin häviäjät.