lauantai 17. toukokuuta 2014

Saturn 3 (1980)

Aika: tulevaisuus.
Paikka: Saturnuksen kolmas kuu.
Tutkijapari Adam (Kirk Douglas) ja Alex (Farrah Fawcett) ovat tyytyväisinä jättäneet ylikansoitetun ja ahdistavan Maan (tai ainakin Adam on tyytyväinen, sillä Alex ei ole koskaan edes käynyt Telluksella) taakseen ja siirtyneet avaruuden hiljaisuuteen, työskennellen täällä kaukaisella tutkimusasemalla entisen kotipaikkansa hyväksi. Työn rahoittajat haluavat tehdä organisaatiomuutoksia tehokkuuden parantamiseksi ja se tarkoittaa iäkkään Alexin korvaamista robotilla nimeltä Hector, jonka toimituksen ja kokoamisen hoitaa psykologisissa kokeissa reputtanut murhaaja ja sitä huonosti salaileva kapteeni Benson (Harvey Keitel). Benson osoittautuukin samantien aikamoiseksi mulkeroksi joka ei voisi vähempää välittää Adamista, mutta tuntee lihallista himoa kroppaansa auliisti esittelevään Alexiin. Jostain syystä se ei miellytä Adamia.
Bensonin kokoama robotti, eli Hector on suorassa yhteydessä ns. luojaansa ja täten myös sekopäämme mielihalut siirtyvät Hectorille. Ei siis kestä kauaakaan kun Hector rupeaa kapinoimaan ja haluaa tehdä Alexista seksiorjansa tai jotain. Niin ja ottaa hallintaansa kaikkien ihmisten aivot. Normimeininkiä.

Idealtaan ihan mainio kissa ja hiiri-murhaleikki avaruudessa, sellaisella Terminator kohtaa Alienin tavalla, mutta kompuroi pahasti selvästikin Tähtien sodan luomien efektivaatimusten ja niihin yltämättömyyden vuoksi, sillä nyt sielultaan minimalistisessa elokuvassa todellakin pieniltä näyttävät pienoismallit, massiiviset avaruusasemalavasteet ja vastaavat ovat enimmäkseen samaa sarjaa tyypillisen imitaatioitaloroskan taikka Roger Cormanin tuottamien sielunsisarien kanssa. Ovat ne tehosteet ja ehosteet kyllä aika sympaattisen pahvisia, etc., mutta eivät istu laisinkaan välillä ryppyotsaisenkin kireään trillerihenkeen, joka keskittyessään hämäriin tunneleihin ja vain muutamaan näyttelijään on todennäköisesti tarkoitettu ahtaan paikan ahdistukseksi, eikä avaruudellisten aukeiden autuudeksi. Minkä vuoksi myös ajoittainen suureellinen sinfoniamusiikki pilaa jonkin verran nautintoa.
Vastaavasti siellä on jonkin verran todella onnistunutta pimeässä kulkemista, musiikissa veikeää vääristynyttä elektronista surinaa ja Hector on sopivan kylmäävä uhka, veitsiveikko joka on joka nurkassa odottamassa. Mutta sitten sitä katselee Fawcettin paljastavia tissipaitoja, kuulee Abbamaista diskoilua, toteaa Douglasin poolopaitojen olevan isällisiä ja ihmettelee, että miksi pirussa Keitel on dubattu muulla kuin Keitelillä (K-tel). Nämä olisivat varsin viihdyttäviä seikkoja (ja hetkittäin ovatkin) jos koko elokuva olisi tehty kompuroivaksi B-roskaksi, mutta nämä törmäilyt taitavat kuitenkin johtua eniten sellaisista seikoista kuten alkuperäisen ohjaajan kenkimisestä pois kesken kuvausten ja muista vastaavista teko-ongelmista joiden vuoksi esimerkiksi Fawcett ei ymmärtääkseni mielellään puhunut elokuvasta, eikä siis halukkuudesta on funky hyvässä tai pahassa.

Erinomainen yritys on kuitenkin kyseessä, sillä suurin piirtein joka toinen kohtaus toimii ja tunnelma on kohdallaan, mutta sitten joka toinen taas ei. Pidän kyllä niistä pahvisista lavasteista, eivätkä ne kaikki todellakaan ole mitään rumia. Fawcettin paljas pintakin tuottaa positiivisia väreitä (damn it Jim, en ole kylmää kiveä), Hector on aika sikamakee pahisrobotti ja elokuvassa on muutamia vaikuttavia visuaalisia ilmentymiä. Joten kyllä ne hyvät osat vievät enemmän voiton puolelle, vaikka kokonaisuus ei sitä oikein haluakaan. Välillä Hector on hyvinkin kauhistuttavan oloinen, mutta sitten välillä sitä rupeaa myhäilemään sille miten tässä ei päästä tuollaista Jasoniakin hitaammin kulkevaa mutterikasaa pakoon vaikka kuinka rajoitetusta tilasta olisi kyse. Niin ja Hectorin synnyttäjän lantio paljastaa liian helposti siellä olevan ihmisen mekanopuvussa.
Kunhan tästä vain olisi karsittu kaikki ne olettamani aikansa mahtipontisuusvaatimukset, niin hyvä olisi ollut, sillä uskon Saturn 3:n tuotannon kärsineen liiaksi ajallisesta läheisyydestä Tähtien sotaan. Hengeltään se kuuluu saman ajan Alienin kylkeen, joten sieltä olisi kannattanut ottaa enemmänkin mallia ja silloin kun Saturn 3 keskittyy juuri siihen, niin tuolloin todellakin must kill all humans. Exterminate! Exterminate!

Tähdet: ***
Saturn 3

Ei kommentteja: