lauantai 13. joulukuuta 2014

Moby Dick (2010: Moby Dick, 2010)

Nuorena merimiehenä Ahab (Barry Bostwick) koetti varoittaa sukellusveneen kapteenia siitä ettei kuule meressä mitään ääniä, joten siellä olisi jotain vaarallista ja niin tottavie olikin, nimittäin saakelin iso valas joka sitten hyppäsi ja heitti sukellusveneen jäätikön läpi ja halki ilmakehän. Siinä rytäkässä Ahab menetti jalkansa ja näki kuinka valas söi puolikkaan sukellusveneen. Valas muuten näyttää hieman samalta kuin se käsinukke Imperiumin vastaiskussa joka siellä meteoriitilla koetti syödä Millennium Falconin.
Nykyään Ahab on itse sukellusveneen kapteeni ja katsottuaan nuorena pahuutta suoraan silmään on hän omistanut uransa enemmän kuin vähemmän tuon aiemman valaan löytämiseen sekä tappamiseen. Nyt aika tuntuu olevan vihdoinkin oikea sillä sieltä täältä on ilmaantunut ilmoituksia jättiläisvalaan hyökkäyksistä ja kunhan valastutkija Herman (Renée O'Connor) pakotetaan auttamaan vesipedon, eli Moby Dickin jäljityksessä niin Ahab saisi vihdoin kostonsa.
Valitettavasti Ahab on renagademoodissaan aiheuttanut sen verran paljon harmaita hiuksia laivastolle, että he uskovat sen olevan juurikin Ahab itse ei myyttinen jättivalas joka on laivoja upottanut ja tehnyt muita ilkeyksiä, ja näin ollen Mody Dickin ohella Ahabia vastassa ovat oman maan asevoimat.

Asylum on tietenkin hieman väärä paikka etsiä vakavahkoja merimonsterielokuvia ja tämäkin Mody Dick-filmatisointi kallistuu hyvin vahvasti heille tutun koomisen roskaelokuvan puolelle, mutta jos pääsee yli typeristä hahmoista, hölmöistä nimileikeistä, rumista tehosteista ja Ahabin puuristitekojalasta niin ainakin hetken ajan Moby Dick onnistuu olemaan asiallista merikauhistelua. Toki tämä on Asylumille tyypilliseen tapaan huono elokuva, mutta ei kenties yllättäen niin tarkoituksellisesti koominen kuin millaiseksi he tällä hetkellä tekevät kaikki elokuvansa, vaan Moby Dick vuosimallia 2010 onnistuu etenkin Barry Bostwickin energisen esiintymisen ansiosta tavoittamaan sitä alkuperäistarinan vakavaa koston sumentamaa maanisuutta jota toivoikin näkevänsä ja jos Asylum olisi uskaltanut vältellä tuttuja läpikuultavia tietokonetehosteitaan ja suurimpia muka hauskoiksi tarkoitettuja ylilyöntejä niin tällä ei ehkä kuitenkaan olisi ollut mahdollisuuksia olla mikään merimosterielokuvien klassikko, mutta ainakin se olisi voinut olla viihdyttävä muullakin tavoin kuin jollakin tahattomalla koomisuudella.
Loppupuoli jossa kuivalla maalla seikkaileva valas on lähempänä Godzillaa kuin vesipetoa on toki hauskaa katseltavaa, mutta se on niin kovin tyypillinen ja helppo asylumratkaisu, että hiukan surku tulee.
Se tosin on todettava, että hän joka kutsuu tätä surkeimmaksi elokuvaksi jonka on koskaan nähnyt, tai edes huonoimmaksi Asylumiksi, ei kyllä ole nähnyt tarpeeksi elokuvia. Pelkästään se Bostwickin eläytyminen rooliinsa riittää osoittamaan tämän olevan vähintään parempi kuin mitä olisi ensialkuun uskonut. Vaikka juuri samaisen suorituksen ansiosta Mody Dick myös osoittaa, että se olisi voinut olla myös paljon parempikin kuin mitä on. Ehkä tässä pitäisikin siis olla kiukkuinen siitä, että annettiin ymmärtää tekijöillä olleen välillä mielessä muutakin kuin pelkkä roskapussin täyttäminen, mutta sitten kuitenkin tyydyttiin sontimaan matolle.

Tähdet: **
Moby Dick

Ei kommentteja: