keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Expect No Mercy (1995)

Tuhma Warbeck (Wolf Larson) johtaa instituuttia jossa koulutetaan supertehokkaita kungfusalamurhaajia ja apuna halutun lopputuloksen saamisessa hyödynnetään uusinta uutta, eli virtuaalitekniikkaa. Siispä kybertappajat tai jotain sinne päin kytketään kompuutteriin ja sitten he tappelevat tietokonepelissä kunnes ovat niin bad asseja reaalimaailmassa, että voivat ruoskalla pysäyttää ammutut luodit.
Jostain kumman syystä viranomaiset eivät arvosta Warbeckin harjoittamaa yksityisyrittämistä vaan pyrkivät lopettamaan miehen bisnekset, jonka vuoksi Warbeck lopettaa joukkoonsa soluttautuneen agentin hengittämisen. Lainvalvojien uusi yritys löytyy superagentti Justinista (Billy Blanks), joka sitten lähtee tuonne Warbeckin virtuaalikouluun opiskelemaan, aikeenaan siis oikeasti pysäyttää Warbeck.
Huvittavaa monen muun seikan ohessa on se, että tämä elokuvan koulu mainostaa itseään avoimesti, joten se kuinka tässä tehdään murhaajia ei ole laisinkaan salaista, mutta silti viranomaiset koettavat puuttua asiaan vain jonkin heikon heti paljastuvan peiterooliyrityksen kautta. Hitto, Warbeck itsekin suurinpiirtein julistaa koko ajan maailmalle olevansa murhanhimoinen despootti ja että hänen tappajajoukkonsa vielä valtaavat maailman, mutta poliisi vain lähettää Billy Blanksin salaisena agenttina tietokoneen sisään potkimaan. Erityisen mainiota on se kun elokuvan loppupuolella Warbeckin työntekijää esittävä Laurie Holden kääntyy pomoaan vastaan sanoen syyksi sen, että Warbeck tappaa ihmisiä ja siinä vaiheessa katsoja voi vain todeta että daa, niinhän hän on kouluaan mainostanutkin koko ajan. Eikä kyse ole edes siitä että elokuvan maailma olisi jonkinlainen dystopia jossa vain suuryrityksillä, tms. olisi OCP:n tavoin valta tehdä mitä haluaa, vaan kaikki on Warbeckin koulua lukuunottamatta ihan normaalia. Tai siis niin normaalia kuin Blanksin elokuvassa vain voi olla. Niin ja millä paintilla tämän elokuvan virtuaalimaailma on oikein tehty, sillä katsokaa nyt tätä:
Loppuelokuva on tietenkin sitten sitä, että Justin tekee muka jonkinlaista salapoolisityötä ja jossain vaiheessa Warbeckille selviää paikalla olevan agentin henkilöllisyys, jolloin Justinin pitää potkia puoli koulua nurin voittaakseen. Väliin heitetään mukava määrä tappelukohtauksia jotka edustavat niitä koulussa koettuja oppitunteja ja vaikka mukana on mätkimistä virtuaalimaailman ulkopuolellakin niin tokihan ne ovat nimenomaan ne kökköefektiset pelimaailmamatsit jotka ovat tarkoitettu tämän mestariteoksen suolaksi. Niitä katsellessa tuntuu kuin pelaisi erittäin... erittäin huonoa beat 'em uppia ja ilmeisesti maailmassa todellakin on virhe, sillä Expect No Mercy olikin saanut ihan oikean pelin seuraajakseen. Toisin kuin tuo peli ei tämä elokuva aivan noin Mortal Kombat ole, mutta ns. virtuaaliosuuksisaan sinne päin kuitenkin.

Expect No Mercyn päärooliin oli alunperin kaavailtu Olivier Gruneria, mutta eipä tuo Blanks nyt yhtään sen huonompi vaihtoehto ole. Molemmat kun osaavat nostaa notkeasti jalkaansa, mutta ovat ilmeiltään ja olemukseltaan sellaisia pökkelöitä, että tiiliseinäkin ilmaisee useampia tunteita. Jotain Gruneria on Blanks näköjään halunnut tuoda rooliinsa, sillä hyvä luoja kuinka grunermaisen hölmö hiusmalli sankarillamme on.

Ihanan tökerö hädin tuskin B-tasoa edustava toimintaleffa jossa on järjettömän rumat tehosteet, tyhmät naurettavan näköiset hahmot ja ilmeisesti Expect No Mercya on syyttäminen Twilightin kimallevampyyreistä.

Tähdet: ~ (tai *****)
Expect No Mercy

8 kommenttia:

Anssi kirjoitti...

Tämä on kyllä laadukas kalkkuna. Suosittelen myös (vähintään) henkistä jatko-osaa Expect to Die, missä tämänkin elokuvan todellinen tähti Jalal "Beirutin Seagal" Merhi istuu myös ohjaajan pallilla.

Franco kirjoitti...

Kuinkas monta noita elokuvassa/ kuvassa esitettyjä tasoja onkaan? Meinaan, että oliko taso yksi tosiaan `kivuton taso` katsojallekin? Vai alkoiko kipu hiipiä katsojan mieleen jo alkumetreillä.. :-)

Tuoppi kirjoitti...

Mitäs mitäs? Tähänkö on tehty oikein jatkoakin? Pitää ehdottomasti saada jostakin se käsiin ja pian. :D

...noir kirjoitti...

Ajattelin nimen perusteella Expect to Dien olevan jollakin tapaa kytköksissä tähän ja tätä katsoessa toivoinkin näkeväni lisää samaa kakkia.

Niitä opintotasoja on useampi, mutta ne ovat kaikki ihan samanlaisia ja jokainen yhtä vahingollinen katsojalle.

Jessus kirjoitti...

No nyt on suttukalkkunaa! Tämä pitää ehdottomasti nähdä!

...noir kirjoitti...

Suosittelen lämpimästi, mutta vain sellaisista pitäville.

Franco kirjoitti...

No, nyt on tämäkin sitten vihdoin nähty! Voi Taivas, Maa ja Muut Planeetat että oli tosiaan kyllä aikamoista soosia. Nää kimallepelityypit/sarvijaakot, leijuvat päät, Wolf Larsenin jättiläismäinen lukaali jättiläismäisine omakuvineen ja Wolfin raivopuheineen sekä lopppupuolen ammuskeluruljanssi jne tekivät tästä kyllä "tasokasta" roskaa... Ja tietenkin varsinkin myös (,eiku ennenkaikkea!)se `jo silloin kökköretroa edustanut peligrafiikka` teki sen! Ja se Expect to Die alkoi kiinnostamaan todella paljon...

...noir kirjoitti...

Voin rehellisesti sanoa, että tämä oli jotain joka on tehty.