sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

The Bat (1959)

Pankkiiri Fleming (Harvey Stephens) on kavaltanut työpaikaltaan miljoonan, lähtenyt lomailemaan tohtorisystävänsä Wellsin (Vincent Price) kera syrjäiselle metsämökille ja siellä heistä edellinen ehdottaa jälkimmäiselle rikoskumppanuutta jossa tohtori saisi puolet saaliista. Fleming on kyllä lavastanut erään kollegansa syylliseksi tekemäänsä rikokseen, mutta varmistaakseen epäilysten pysyvän kaukana itsestään hän haluaisi tappaa jonkun joka Wellsin avustuksella esitettäisiin olevan Fleming ja muiden uskoessa pankkiirin kuolleen voisi hän todellisuudessa kadota teille tietämättömille. Aseella uhkaillen koetetaan varmistaa yhteistyön sujuvuus Wellsin kanssa, mutta tohtorilla onkin muita ajatuksia ja hänen mielestään paras tapa esittää Flemingin kuolleen on tappaa Fleming ja silloin on helpompi omia koko ryöstösaalis. Valitettavasti Fleming oli ehtinyt piilottaa miljoonansa taloon jossa vuokralaisena asustaa tunnettu jännityskirjailija Cornelia van Gorder (Agnes Moorehead), joten siinä on sitten pientä pulmaa tohtorin ratkaistavaksi.
Samaan aikaan kaupunkia riivaa mystinen murhaajavaras joka tunnetaan nimellä The Bat ja vaikuttaisi siltä, että The Bat on osoittamassa kiinnostustaan juuri van Gorderin asuttamaa taloa kohtaan. Sattumoisin vuokraisäntänä toimii muuten eräs tohtori Wells, joka ymmärrettävästi pyrkii keksimään keinoa päästä tutkimaan taloa ryöstösaaliin toivossa ja pitämään itsensä poissa potentiaalisista epäillyistä, jolloin lepakkointoilevasta The Batista voisi olla syylliseksi. Kuitenkin kuten Jessica Fletcher on meille opettanut, niin naispuolinen jännityskirjailija on kohde jota ei kannata ärsyttää ja jos uteliaisuus voi tappaa kissan, niin mitä mahdollisuuksia silloin millään lepakolla on. No aika hyvät, sillä tämä jännityskirjailija on aika kädetön tapaus.

Mielenkiintoista tai ei, mutta tähän päivään saakka olin aina kuvitellut Elm Streetissä useampaan otteeseen käytetyn siluettikuvauksen Freddysta viittaavan Nosferatuun, tai ainakin sen tehneen niin alunperin, mutta nyt pohdinkin josko tämä The Bat olisikin se ajatuksen lähde. Toki The Bat on hyvinkin saattanut ottaa itse mallia Nosferatulta, sillä sen verran samanoloinen kohta esitettävä kuva on, mutta The Batin hatullinen varjo tekee siitä enemmän Freddyyn sopivan.

The Bat on varsin mainion salaperäinen hahmo, hieman kuin The Shadow, Pyhimys ja sarjamurhaaja yhdistettynä. Kauhua kaupunkiin iskevä empimättä tappava naamioitunut varas luo tehokkaan harhaluulon jostain toismaallisesta ja on siten mainiota seurattavaa, mutta aiemmin tehdyn viittauksen mukaisesti tästä elokuvasta tulee mieleen tv-sarja Murhasta tuli totta ja jos elokuvasta karsittaisiin pois hieman sivussa pidetty The Bat, niin kyseessä on vain aikalailla tutunoloinen murhamysteeri/etsivätarina jossa The Batin kaltainen hahmo pistää turhan vahvasti silmään, aivan kuin katselisi Hill Street Bluesia jossa yksi kytistä olisi Daredevil. Kuitenkin The Bat on katseen naulitseva hahmo, alun petollisuus on varsin mainio aloitus aarteenetsinnälle ja Price on sopivan limainen roolissaan, mutta itse kertojana toimiva jännityskirjailija on niin tarpeeton hahmo, että välillä meinaa unohtaa kuka hän on.

Sama tarina on filmattu kaksi kertaa aiemminkin ja mielelläni katsoisin nekin, varsinkin kun ymmärtääkseni The Bat on toiminut osittaisena mallina hieman tunnetummalla lepakkomiehelle. Tosin tätä nimenomaista versiota katsoessa ei kyllä Bob Kanen luomus tule mieleen kuin nimellisesti ja olen hieman hämilläni siitä, että kun tälläinen yhden elokuvan kertomusta laajemmallekin ulottuva hahmo on keksitty, niin miksi äkkiseltään löytämäni kaikki filmatisoinnit tuntuvat olevan sama tarina uudestaan ja uudestaan.

Tässä Elstree Hillin halpajulkaisussa on välillä aika ikävää aavekuvaa, joka saa liikkeen näyttämään aivan joltain Dingon videolta.

Tähdet: ***
The Bat

3 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Tästähän olisi joku nokkelampi voinut kehitellä oivallisen seriaalin jatkoineen päivineen. Ilmeisesti kukaan ei sellaista ajatusta tuolloin nähtävästi pääkoppaansa saanut...

...noir kirjoitti...

Ajattelin jotain samankaltaista ja oletinkin tätä edeltäneen jonkinlaisen elokuvasarjan, mutta kun ei niin ei.

Anton von Monroe kirjoitti...

Die Fledermaus!