torstai 26. kesäkuuta 2014

Exam (2009)

Joukko nimettömäksi jääviä työnhakijoita on kutsuttu suuryrityksen masentavaan askeettiseen tummanharmaaseen huoneeseen. Osa heistä voisi saada erittäin tavoitellun työn, heidän täytyisi vain seuraavan 80 minuutin kuluessa tietää vastaus edessään olevan kokeen kysymykseen. Vain yksi vastaus sallitaan, korjauksia ei saa tehdä, paperi ei saa vaurioitua, kontaktia tilaisuuden vartijaan ei saa ottaa, paikalta ei saa poistua ja väärä vastaus huomataan ennen kuin se ehditään edes kirjoittaa loppuun.
Paperissa ei ole kysymystä, mutta monen osallistujan vastauksena on toisten mahdollisuuksien sabotointi.

Exam on remake elokuvasta El Método, mutta koska en ole sitä nähnyt niin mainitsen tässä vaiheessa elokuvat Cube ja Devil, sillä juuri niiden kaltaiset pienen tilan elokuvat tulevat tätäkin katsoessa mieleen. Onneksi kuitenkin enemmänkin se mietitymmän oloinen Cube kuin Devil, mutta huomautettakoon ettei kuitenkaan samanlaiseen intensiivisyyteen ylletä, jolloin ajatus siirtyy takaisin sinne löysempää sarjaa edustavaan Deviliin. Mutta kuitenkin yhtäläisyydet on selviä aina ns. pienestä suljetusta tilasta niihin eriluonteisiin ihmisiin (mukana ovat siis mm. riidankylväjä, reilu heppu ja vajakki joka tajuaa jotain mitä muut eivät) ja juonesta jonka tarkoitus on pitää niin katsoja kuin roolihahmotkin epätietoisina. Exam onnistuukin hetkittäin olemaan sellainen elokuva jossa on mieluusti nautinnollisen tiedoton sivustakatsoja ja mukana on paljon seikkoja joista pidän suuresti ajatellen tälläistä mitä tapahtuu?-elokuvaa:
koe jonka kysymys pitää itse keksiä, annetut säännöt joita pitää tulkita oikein ja etenkin suljetulta vaikuttava paikka, jossa on todellisuussa ovi auki koko ajan ja mahdollisuus poistua vaaratta, jolloin lukot ovat vain omassa päässä.
Tälläisessä tarinassa ei haluakaan tietää liikaa ja luottaa siihen, että mystisyys pidetään etenkin näyttelijöiden avulla niin tiukoissa ohjaksissa, että jos siellä on jotain typerää joukossa niin sitä ei huomaa tai ainakaan siitä ei välitä. Suuri osa toimivuudesta on siis oikean roolituksen varassa, jotta ne jo osittain mainitut pakolliset hahmot eivät tuntuisi kliseiltä mitä ne oikeasti ovat. Näyttelijät tekevätkin varsin hyvää työtä, vaikka eivät missään vaiheessa mihinkään ihmeisiin ylläkään. Silti minun on todettava, että koska näissä hahmoissa tosiaankin ovat ne riidankylväjä ja muut tutut tyypit, niin se ihmeisiin yltäminen alkaa olemaan lähes pakkovaatimus, koska ilman sellaista sitä rupeaa painottamaan ehkä liikaakin ajatuksia kuten, että jos kerran huoneesta on koko ajan mahdollisuus poistua ilman muita seuraamuksia kuin työpaikan menetys ja hahmot ovat siitä selvän tietoisia, niin tuolloin pitäisi pystyä aukottomasti vakuuttamaan sen työn todellakin olevan niin tärkeä, että sen vuoksi nämäkin ihmiset ovat valmiita sortumaan vaikka millaisiin hirveyksiin. Eikä se nyt se valitettavasti missään vaiheessa tunnu niin tärkeältä, vaikka siellä ohimennen mainitaankin jostain tappajaviruksesta ja ekonomisesta kriisistä. Mutta työpaikan tärkeyden ei anneta nousta niin suureksi kuin mitä herkullinen ensiasetelma väittää sen olevan.
Lopussa sorrutaan vielä siihen näille elokuville tyypilliseen ratkaisuun jossa kaikki koetetaan selittää muka nokkelin kääntein, mutta jälleen kerran vähempi olisi parempi. Tosin se on myönnettävä, että vaikka kuinka loppuun on tungettu niitä jos huomasitte tämän vihjeen, niin...-paljastuksia, on lopetuksen ärsyttävin seikka se, että siinä palkitaan hahmoista hän jota on ilmeisen tarkoituksellisesti pidetty sivussa päätapahtumista jotta hän pysyisi loppuun saakka neitseellisen puhtaana. Joten kun voittajaksi selviytyy se kiltti söötti suuri vaalea, niin jos ei nyt aivan kurottamalla päättele sen olevan satiirinen huomautus siitä minkälaiset ihmiset (ts. kauniit) muka saavat työn kuin työn , niin Examissa esitettyyn veriseen kilpailuhenkisyyteen olisi istunut paremmin se, että voittaja on elokuvan pahin henkinen kannibaali.
Siltikin Exam on ehdottomasti katsomisen arvoinen jännityselokuva, sillä tämä kuuluu niihin teoksiin jossa on selvästikin yritetty jotain normeista poikkeavaa ja hyvältä osin onnistuttukin siinä.

Tähdet: ***
Exam

3 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Viimeksi arvostelemistasi elokuvista päätellen omistat saman kokoelma hässäkän kuin minäkin :D

...noir kirjoitti...

Thriller collection 5

Jessus kirjoitti...

Tämä elokuva yllätti minutkin positiivisesti, vaikka se ei lopulta onnistunut aivan saavuttamaan sellaista draivia mihin se tähtäsi. Tarina oli silti paikoitellen yllättävänkin hyvin latautunut. Pitäisi katsastaa tämäkin uudestaan.