torstai 28. maaliskuuta 2013

Universal Studios Hollywood: a Universe of Cinemagic (1992)

Muun muassa Dynastiasta tuttu John Forsythe johdattaa meidät, taikka tässä tapauksessa vain minut Universalin studiokierrokselle. Matka alkaa Lon Chaneyn Oopperan Kummituksen lavasteista, siirtyy meikkausoperaation myötä villin lännen kaupunkiin ja muihin elokuvallisiin illuusiotodellisuuksiin. Tyhjinä kuvatut lavastekaupungit ovat hiukan kammottaviakin, luodessaan tyhjinä kaikenlaisia post apo-fiiliksiä.
Cinemagicin pääasia on esitellä turisteille ja muille kiertolaisille tarkoitettuja elokuvakokemuksia, niiden huvipuistomaisten elämysten kautta joissa vieraat pääsevät kastumaan Tappajahain iskiessä, näkemään kuinka vesi jakautuu Mooseksen ansiosta ja kuinka E.T. puhuu kuten Yoda. Öö, okei. Ajelujen ohessa Forsythe kertoo hieman Universalin
historiasta, näemme vanhoja ja tämän promootiokasetin tekoaikaan sijoittuvia filmipätkiä elokuvanteosta, kuten myös kiertoajelun tapahtumien teosta ja vaikka varmasti onkin hauskaa olla paikan päällä näkemässä kuinka eläintenkouluttaja juoksuttaa Benjiä ja kokea Betelgeusen Rocky Horrormaisen musikaaliesityksen, niin cooleinta olisi vain kävellä elokuvista ja tv-sarjoista tuttujen lavasteiden keskellä. Siispä tämän kasetin huvipuistohuvitteluita mielenkiintoisempia juttuja ovat juuri tyhjät lavasteet ja Universalin historian puiminen. 

Tuosta Beetlejuicen esittäjästä tulee jostain syystä biomanaajaa enemmän mieleen Lapinlahden Linnut:

Ihmisten kokoiset jyrsijät laulamassa eivät ole yhtä kiinnostavia kuin Walter Lantz kertomassa kuinka loi Nakke Nakuttajan.
Hienoa kuitenkin on, että vaikka nykyajan Universal saa tällä kasetilla kiusakseen Kiviset ja Soraset-lauluesityksiä, taikka edellä mainittuja jyrsijöitä, niin studion maineikasta historiaa esitellään etenkin vanhojen kauhuelokuvien kautta ja siihen sopien ensimmäiset kasvot jotka alkuteksteissä näkyvät ovat Bela Lugosin.

Cinemagicin kantta katsellessani ja sen tekstejä lukiessani tuumin kyseessä olevan A Dream Called Walt Dsney Worldin kaltainen huvipuiston esittely, jossa raapaisemalla kerrotaan koko paikan ja siihen liittyvän viihdejättiläisen taustoista, ja sellainen Universal Studios Hollywood: a Universe of Cinemagic juuri onkin. Joten itseäni lainaten:
"hyvinhän tämä video asiansa ajaa ja tämän katsottuaan tekee mieli lähteä paikan päälle pällistelemään. Joten minä lähden sinne nyt, adios amigos."

Turhan suuri painotus studiokierroksen musikaaliesityksiin vie kyllä loppupisteytyksestä yhden tähden, sillä hitot minä haluan kuulla kaikkia laulamassa. American Graffitit ja Blues Brothersit, Fievelit ja Beetlejuicet vielä menevät, mutta Dracula ja Frankensteinin hirviökin.

Tähdet: ***
Tästä voi käydä lukemassa mainion esittelyn Universalin studiokierrostoiminnasta.

Ei kommentteja: