sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Close to Eden (1992)

Eli tietenkin A Stranger Among Us.

Emily Eden (Melanie Griffith) kuuluu siihen poliisien ryhmään jotka toimivat kovaotteisesti, kovasuisesti, oman lakitulkintansa varassa ja vaarantavat helposti parinsa hengen, joten näin ollen ovat mielummin yksinäisiä susia jo siksikin, etteivät ole kovinkaan haluttavia yhteistyökumppaneita. Siispä tottakai Emily on loogisin valinta tutkimaan juttua kun vanhoillisjuutalaisiin kuuluva nuori mies (Jake Weber) katoaa ja löydetään myöhemmin kuolleena. Edessä on ihmisiä jotka eivät ole kovinkaan avuliaita naispoliisia kohtaan (sillä turvallisella ketään loukkaamattomalla tavalla) ja asiaa ei auta Emilyn ajatukset siitä, että jokainen ihminen on valmis kääntymään rikoksen tielle heti kuin tilanne sen sallii. Eli etukäteen kaikki juutalaisyhteisön ihmiset ovat Emilyn silmissä pahiksia.
Siispä Emily soluttautuu tutkinnan kohteena olevan yhteisön joukkoon, savustaakseen mahdollisesti sisäpiiriin kuuluvan murhaajan ja salamaakin nopeammin olemme kaikki ystäviä.

Tietenkin idea on siinä, että kaksi kulttuuria kohtaavat hieman kuten jossain Peter Weirin Todistajassa, mutta yllätyksettömän ja laiskan toteutuksensa vuoksi Close to Edenin kiinnostavinta antia on se, että Jake Weberilla on pieni sivuosa ja vaikka Jake ei ole sukua Steven Weberille, niin he näyttävät veljeksiltä.

Lisäksi Close to Edenissa on pikkuroolissa Rena Sofer (jota en rehellisesti sanoen edes huomannut koko elokuvassa), joka näytteli myös Steven Weberin tv-sarjassa Kirottua.
Vau, siis niin kuin psykedeelistä!

Griffith on söpö, mukana on hassuja tekopartoja, pinnallisen turvallisia ideoita on tarpeeksi (juutalaisia timanttikauppiaita, uskonnoton oppii uskomaan, suvaitsematon suvaitsemaan ja italialaisgangstereilla on sliipatut hiukset, kuten myös paidan kaulukset takin päälle käännettyinä), mutta sydänfilmi näyttää liian usein vaakasuoraa. On siis aika helppo uskoa, että Sidney Lumet "was shooting it at the time of writing", sillä monesti mieleen tuleekin, että elokuvan hitaus johtuu vain siitä kuinka ollaan koetettu keksiä, että mitäpä sitä seuraavaksi tekisi.

Tähdet: **
Close to Eden

Ei kommentteja: