maanantai 18. maaliskuuta 2013

Denver, Viimeinen Dinosaurus (Denver the Last Dinosaur, 1988 - 1990)

Joskus kun jutustelen tuttujen ja tuntemattomien kanssa piirretyistä joita tuli katseltua lapsena (ja edelleenkin), niin saan ajoittain eteeni hämmentyneitä ilmeitä ja kysymyksen "mikä se on?"
Miten niin mikä Myrskykissat, Bravestarr, M.A.S.K., etc. on?
Jos keskustelukumppanina on tarpeeksi paljon itseäni nuorempi taikka vanhempi henkilö, niin ymmärrän että joillekin kulloinenkin keskustelun aiheena oleva piirretty ei ollut ajankohtainen ja siitä syystä tuttu. Suunnilleen ikäisteni kohdalla ehdinkin sitten itse ihmetellä asiaa enemmänkin, kunnes aina vihdoin ymmärrän ettei puhumani animaatio kenties tullutkaan kotimaisilta televisiokanavilta. Sitä piti Skyta ja Super Channelia niin itsestäänselvinä, että aina välillä unohtaa etteivät ne olleetkaan joka kodin iloina. Onneksi kuitenkin monet noilla kanavista esitetyistä piirretyistä saivat täällä päin maailmaa kasettijulkaisuja kohdallaan ja ilmeisesti Denver, Viimeinen Dinosaurus taisi olla yksi niistä sarjoista joka ei ainakaan alunperin pyörinyt peruskanavilla, sillä sen verran tuntemattomalta se monien korvaan kalskahtaa (tänäänkin kun lauloin Denverin tunnaria kollegalleni, niin hän nauroi, mutta ei tiennyt). Denver on kyllä tietäkseni esitetty MTV3:llakin, mutta ymmärtääkseni vasta myöhemmin. Saatan toki olla väärässäkin.
Mutta kuten näkyy, niin useamman kasettijulkaisun se ainakin sai osakseen. Ja tuo yksi kaseteista ilmestyi täältä katsoen niinkin uutena kuin vuonna 1999, muiden ollessa 90-luvun alusta.

En tiedä kuinka monta kasettijulkaisua Denver sitten lopulta saikaan osakseen, sillä nuo viisi ovat ainoat jotka olen itse löytänyt ja muut kasetit ovatkin sitten olleet noiden Omaxi-versioiden lisäkopioita.

Omaxista puheen ollen, olen aiemmin tehnyt tämänkin blogin yhteydessä oletuksen, että historian hämärään vaipunut Omaxi olisi sittemmin muuntunut Future Filmiksi. Edelleenkään minulla ei ole oikeita todisteita esittää oletukseni tueksi, mutta Denver-kaseteista neljä ensimmäistä julkaisi Omaxi ja viidennen Future Film. Vieläpä sopivasti nämä kasetit koostavat yhdessä Denverin ensimmäisen kauden ja millä todennäköisyydellä mukaan hypännyt Future Film julkaisisi yhden kasetin jossa ovat juuri ne kolme jaksoa jotka ovat suoraa jatkoa edellisille, päättäen kauden normaalisti. Hmm...

Kaikki Denver-jaksot on saatavilla myös dvd-muodossa, mutta oli kyseessä sitten muutaman jakson sisältävät levyt taikka koko sarjan kokoava boksi, niin olen toistaiseksi törmännyt vain dubattuihin painoksiin (joista moni vain ruotsiksi). Vhs-versioille voin vielä antaa sen anteeksi, mutta en enää dvd:n kohdalla, joten siksi en ole haluista huolimatta ostanut koko sarjaa itselleni. Toki sen voisi tilata muualtakin kuin kotimaisten kauppojen kautta ja siten saada alkuperäiskielellä, mutta eipä sen niin kiire ole, varsinkin kun Youtubesta taitaa edelleenkin löytyä sarja kokonaisuudessaan. Tällä hetkellä kuitenkin nuo kasetit (jotka ovat tietenkin dubattu suomeksi) riittävät, mutta onneksi kakkoskasetin edellinen omistaja oli varustanut sen aiheeseen sopivalla tarralla.

Wikipedia ilmoittaa koko sarjan pituudeksi 52 jaksoa, mutta jaksokohtaisen luettelon mukaan niitä on 50 kappaletta. 50 jaksoa on oikein ainakin tuotantoyhtiön listauksen mukaan, joten luottakaamme siihen.

VIIMEINEN DINOSAURUS

Ensimmäinen kasetti sisältää sarjan pilottijakson (Denver, the Last Dinosaur), joka on hyvin tyypillinen pilottijakso siten, että vaikka mukana olisi ihan mikä tahansa seikkailutarina, niin pääasiana on esitellä sarjan hahmot. Niinpä tässä näemme joukon tyypillisiä mukacooleja nuoria poikia (kolme kpl), plus sen perusnörtin pojan, Barbien ja ulkopuolisena pidetyn, mutta pian saumattomasti osaksi joukkoon kuuluvan neuvokkaan tytön. Enimmäkseen sarjan kaikki nuoret ovat kuitenkin Christian Slatereita Skeittijengistä.
No kuitenkin, pääosanuoret löytävät museon lähettyviltä yksinäisen dinosauruksen munan, josta tietenkin juuri sillä hetkellä murtautuu ulos muinainen killti dino (De Laurentiis), joka nimetään Denveriksi. Nuoret päättävät pitää dinosauruksen, koska se tulisi varmasti olemaan bileiden kohokohta ja hyvä jalkapallossa (ei kun ihan oikeasti). Silti he haluvat samalla pitää Denverin piilossa ja Alfin tavoin erikoisuus itse ei millään malttaisi pysytellä missään sisätiloissa, vaan toistuvasti haluaa lähteä hengailemaan maailmalle.
Samaan aikaan Denveristä tietoinen rokkikonsertteja järjestävä Peter Jurasikin kopio tahtoo dinon itselleen ja tapahtumiensa vetonaulaksi.
Koska sarja ei päättynyt ensimmäiseen jaksoon, lienee turvallista paljastaa, ettei Jurasik voita.

DINOSAURUSTEN MAA

Kakkoskasetilla on suurena ekstraplussana alussa mm. The Legend of Zelda- ja Captain N-piirrettyjen trailerit.

Ensin jaksossa In the Chips Denver on kyllästynyt mussuttamaan jotain koiranruokaa ja innostuu sairaalloisesti perunalastuista. Huvittavaa on se, että Denver saa tietää perunalastuista koska yksi sarjan hahmoista kertoo edellisenä päivänä pudottaneensa töissä laatikollisen sipsejä ja nyt pitäisi mennä siivoamaan ne. Jep, ainahan se kannattaa siirtää seuraavaan päivään sen mitä ei tarvitse hoitaa tänään. No, oikeasti siellä on levinnyt hieman enemmän kuin yksi laatikollinen, mutta dubbaus puhuu vain laatikosta, ei useammasta.
Kasetin toisessa jaksossa Videoohhh! Denver innostuu tekemään snuff-elokuvaa.

DENVER JA MERIHIRVIÖ

Kolmannen kasetin avaavassa jaksossa Denver Makes the Grade ihmissankarit päättät tehdä esitelmän dinosauruksista ja kun huligaanit rikkovat heidän paperimassadinonsa, päättää Denver näytellä osansa esitelmässä, tekemällä,,, no, ei oikeastaan mitään.
Big Top Denverissa kaupunkiin saapuu sirkus ja sieltä karkaava akrobaatti ystävystyy Denverin ja kumppanien kanssa. Sitten akrobaatti palaa takaisin kotiinsa.
Lopuksi jaksossa The Monster of Lost Lake Denver ja ihmisystävät matkaavat telttailemaan, jolloin dinosaurauksemme rupeaa hoivaamaan nallepentuja. Mukana myös Tappajahaikomiikkaa.

LEIJONAT, TIIKERIT JA DINOSAURUKSET

The Misunderstandingissa vaikuttaa siltä, että perhe jonka luona Denver asustaa joutuisi muuttamaan pikkulähiöstä suurkaupungin sykkeeseen ja sinnehän ei voisi dinosaurusta viedä. Jostain syystä yksikään muista ihmisystävistä ei ole laisinkaan valmis auttamaan, että siinä se ystävyys taas punnittiin. Onneksi Denver saa uuden haravan.
Lions, Tigers and Dinosissa puolestaan paha safarimetsästäjätohtori haluaa vangita eläintarhassa hengailevan Denverin, mutta ei oikein onnistu.
Ja lopuksi Change of Heartissa yksi takatukkakakaroista halajaa oppilaskunnan puheenjohtajaksi, joten Denver pukeutuu setä Samuliksi ja säikäyttää Richie Cunninghamin (?)

DINO-TÄHTI ON SYNTYNYT

Viimeisessä hallussani olevassa Denver-kasetissa on jälleen kolme jaksoa ja Broncosaurus on kertomus siitä kuinka Denver ystävineen lähtee katselemaan maalaiselämää, eli lehmipoikia, heinänuhaa ja Valley of Gwangia.
Denver, Dino-star! ja luonnollisestikin silloin Denveristä kaavaillaan elokuvatähteä. Mikä saa ihmettelemään, että jos tarkoitus on pitää Denver salaisuutena (seikka joka sanotaan tässäkin jaksossa), niin miksi pirussa joka jaksossa puoli Maapalloa näkee hänet ja tämänkin jakson alussa eräs kuuluisa elokuvatähti vain astelee itselleen vieraiden Denverin ja hänen ihmisystäviensä luokse aivan kuin olisi kotiinsa menossa. Seuraavaksi Denver onkin toimittajien kuvattavana, joten eipä se salaisuus ole edes niin toimiva kuin Milli Vanilli-duo laulukykyineen.
Lopuksi Dino-landissa ihmisystävät lähtevät ilakoimaan huvipuisto Dinomaahan ja Denver ei ole tervetullut sinne, sillä hänen tulee pysyä salaisuutena muulle maailmalle. No, mehän tiedämme jo edellisen jakson perusteella kuinka hyvin se salaisuus osataan pitää ja niinpä Denver lähtee mukaan paikkaan, jossa mikään ei voi mennä vikaan. Vikaan. Vikaan. Vikaan.

Tyypillinen Denver-jakso on sellainen jossa innokas dino aiheuttaa leikkisyydellään harmaita hiuksia, mutta kaikki päättyy iloiseen biletykseen ja siinä sivussa esitetään hieman jonkinlaista historiaa jurakaudelta.
Hauskaa on se, että suurinpiirtein jokaisessa jaksossa Denver liikkuu omana itsenään kaupungilla ja kuten Turteleseissa, on aina selvästi nähtävissä ettei kyseessä ole ihminen, mutta silti kukaan ei tajua sitä, vaan luulee kyseessä olevan naamiaispuvun, tms.

Dubbaus on ponnetonta ja jos äänet eivät kuulosta väkisin väännetyiltä vinkumisilta, eli kuvitteellisen hauskoilta, niin sitten ne ovat puoliunisen monotonisia. Mutta animaatio on miellyttävän värikästä, tarinat mukavan koomisia koko perheelle sopivia seikkailuja, musiikki pirteää ja etenkin sarjan tunnusmusiikki on korvamato mitä mukavimmissa merkityksessä. Lisäksi sarjassa on kiva lastentietokirjamainen tapa esitellä muun muassa hirmuliskojen aikaa, joka ei siis ole kovinkaan syvällistä, mutta ei ainakaan kuivaa kirjaviisautta. Tämän lisäksi jaksoissa on se 80-luvun jenkkianimaatioille tavanomainen "opetus" mukana, joskaan ei aina niin selvästi kuin monessa aikalaisessaan joissa joku hahmoista kertoi sen suoraan katsojalle jakson lopussa.
Mielenkiintoista on se, että yhdessäkään näistä jaksoista ei tainnut olla väkivaltaa edes lyönnin edestä, vaan esimerkiksi pahis häviää ottelun liukastumalla, tms. Silti vauhtia on tarpeeksi, eivätkä tarinat kaipaakaan tuekseen massamurhia ja demonisuksia.

Denver on luonnollisesti sarjan erottuvin hahmo ja jopa puhekyvyttömänä mutisijana se kaikkein persoonallisin, muiden ollessa aika pinnallisia korvattavia pahvikuvia.
Denver on hahmona hieman kuin Simpsoneissa pilkattu keino koettaa virkistää tv-sarjaa luomalla sinne mukatrendikäs hahmo, eli tässä tapauksessa Poochie. Denverin kohdalla rokkaava, aurinkolaseja ja skeittilautaa hyödyntävä dinosaurus oli mukana heti alusta alkaen, mutta idealtaan kyseessä on aika samankaltainen tapaus. Itse asiassa Denver onkin ehkä enemmänkin kuten Brendan Fraser elokuvassa California Man (Encino Man, 1992), jossa hän esitti luolamiestä joka herää nykyajassa ja päätyy koulun cooleimmaksi kolliksi.

Suositeltava etenkin ihmisille jotka pitävät Turtles-animaatiosarjasta, sillä etenkin piirrostyyli on samanlaista ja vähemmällä väkivallalla mutanttikilpikonnat saattaisivat sijaita samassa todellisuudessa kuin Denver. Mutta muidenkin kannattaa vilkaista jakso tai pari Denveriä, sillä kyseessä on erittäin hyväntuulinen animaatiosarja.

Tähdet: ****
Denver, Viimeinen Dinosaurus

17 kommenttia:

Jessus kirjoitti...

Kyllähän tämä alkaa olla monelle sellainen unholaan vajonnut sarja. Itse en varmaan ole ikinä omistanut ainuttakaan noista VHS- kaseteista mutta muistan joskus lainanneeni niitä kaveriltani. En ollut ikinä mikään suunnaton sarjan fani mutta ihan hauskoja pätkiä muistan siitä edelleen. Piirrossarjat vaan olivat ennen niin hiton paljon parempia!

Anzi kirjoitti...

"Denver the last dinosaur, he's my friend and a whole lot more..."
Tottahan minä tämän sarjan muistan, ja suurimman osan muistakin mainitsemistasi sarjoista. Tällainen taivaskanavien kasvatti kun olen.

Tuoppi kirjoitti...

Tuttu sarjahan se tämä Denver on. Takavuosina paljonkin katseltu. Nyttemin ei niinkään enää...

...noir kirjoitti...

Denverin tunnari soi edelleen päässäni

Occo kirjoitti...

"Kasetin toisessa jaksossa Videoohhh! Denver innostuu tekemään snuff-elokuvaa."

...Mitä.

...noir kirjoitti...

Kaiken lisäksi Denver vaatii, että se elokuva tehdään Etelä-Amerikassa, koska ilmeisesti elämä on siellä halpaa.

Atro Niiniluoto kirjoitti...

Muistan tuon sarjan olleen suosittu silloin, kun olin peruskoulussa. Tunnuskappale on jäänyt mieleen myös sen ulkopuolelta.

...noir kirjoitti...

Pelkkä tunnuskappaleen mainitseminen sai sen soimaan päässäni.

Anonyymi kirjoitti...

Ois vielä yksi VHS:kasetti, "Denver on voittaja", mutten tiedä, mitä jaksoja se sisältää. Ja joku, jolla on Denveriä VHS:nä suomeksi (olkoonpa se Golden Voicen tai PVP:n dubeissa) sais ladata YouTubeen.

Ai koko sarja on siis julkaistu Suomeksi DVD:lle? Itse olen löytänyt vain yhden DVD:n jossa on tismalleen samat jaksot ku Denver 3-kasetilla.

...noir kirjoitti...

On julkaistu dvd:nä, mutta se onko Denver kokonaisuudessaan julkaistu suomeksi dvd:llä onkin jo tyystin eri asia. En usko, ainakaan itse en ole löytänyt mitään complete boksia suomiversiona. Ruotsipainos on olemassa.

Anonyymi kirjoitti...

Entä erikseen muutaman jakson DVD-kokoelmina?

...noir kirjoitti...

En uskalla väittää, että olisi. Ainoa suomipainos-dvd joka minulla on, on se jo mainittu joka sisältää samat jaksot kuin kolmoskasetti (jossa ei tainnut olla kasetin kanssa mitään muuta eroa kuin eri kansikuva). Tuotakaan dvd:tä ei taida enää saada kotimaisista verkkokaupoista, että senkin löytäminen voi olla kiven alla. Kasettijulkaisuja olen vielä nähnyt jonkin verran liikenteessä, tai ainakin täällä Porvoossa niitä on vielä kierrätyskeskuksen valikoimissa, joskin sielläkin pitää aina tarkistaa että sisältö vastaa kantta. Huudossa näytti olevan tällä hetkellä muutama yksittäinen kasetti ja yksi kpl mainittua dvd-versiota. Joten kyllä se menee Amazonin ja vastaavien puolelle jos niitä haluaa ja silloin kyllä on mahdollisuus saada sekä satunnaisia jaksoja sisältäviä kokoelmia kuin myös kokonaisuus. Joskin sitten pitää varautua muuhun kieleen kuin suomeen.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.youtube.com/watch?v=hFiP3RvsXgo

Anonyymi kirjoitti...

Elonetin mukaan Denver kasetteja ois nuiden lisäksi lisää, mm. "Suuren oopperan kummitus":
http://www.elonet.fi/fi/yhtio/214332
En sitten tiedä miten niitä saa.

Anonyymi kirjoitti...

Dino-tähti on syntynyt-kasetin jaksot on nyt ladattu YouTubeen:
https://www.youtube.com/watch?v=Djp2KgtAE9o
https://www.youtube.com/watch?v=ute1ESF-CCo
https://www.youtube.com/watch?v=Q9Lg2IOnyE8
Ne on tosin PVP:n dubeissa

Anonyymi kirjoitti...

Ja jälleen yksi Denver-jakso:
https://www.youtube.com/watch?v=kJ1B5ps1PmA

Anonyymi kirjoitti...

Nyt on kasetti Denver ja merihirviö soittolistana YouTubessa:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLq172Wxvte-NHnbP7PnlS-Y6KXZF8oKWt

Kaikki kolme jaksoa