maanantai 1. lokakuuta 2012

Movie monday: Jatko-osat

Elokuvien jatko-osat.

Ainakin ajatuksen tasolla jatko-osista tylsimpiä ovat ne jotka vain toisintavat ensimmäistä osaa, mutta koettavat huijata katsojaa lisäämällä pinnallisia elementtejä. Eli suurempia räjähdyksiä, nuorempia näyttelijöitä, isompia pyssyjä, kimmoisampia lihaksia, enemmän vauhtia, trendikkäämpiä biisejä, etc. Tällöin syntyy Bad Boys kakkosia. 
Todella masentavaa on kun päätetään siirtyä todelliselle halpislinjalle ja otetaan ensimmäisestä elokuvasta vain se näkyvin elementti, olettaen että juuri se teki aiemmassa kokonaisuudessaan hyvän ja sen ympärille laitetaan kakkaa. Siitä ei voi seurata kuin Howlingin jatko-osia.

Edellisellä tarkoitan tietenkin sitä, että ainakin minä kaipaan jatko-osilta jotain uutta, enkä vain uusintaa. Se ei kuitenkaan tarkoita ettenkö pitäisi joistakin jatko-osista jotka pitäytyvät samassa vanhassa. Robocop 2, Die Hard 2 & 3 ja Blade 2 ovat esimerkiksi minusta erittäin viihdyttäviä elokuvia ja jotkut Howling-esimerkin elokuvista saattavat olla jo niin huonoja, että niistä pitää siitä syystä. Silti ne toivomani ja yleensä onnistuneimmat jatko-osat kertovat jotain uutta, vieden elokuvaa jonnekin muualle kuin kopiokoneen äärelle.

Elokuvat kuten Aliens ja Imperiumin Vastaisku ovat tietenkin niitä tunnetuimpien hyvien jatko-osien joukkoon kuuluvia elokuva jotka onnistuvat muistuttamaan aiemmasta, mutta ollen silti eteenpäin kulkevia ja omanlaisiaan elokuvia. Kun taas esimerkiksi Texas Chainsaw Massacre 2 kuuluu siihen sarjaan elokuvia jotka todella rohkeasti uskaltavat muuttaa aiempaa ja onnistuvat luomaan siten jotain täysin erilaista.

Sääli vain, että näissä kaavaa muuttavissa jatko-osissa sorrutaan niin usein niihin yksinkertaisimpiin ideoihin, kuten tyrkkäämään sama tuttu juoni keskiajalle taikka avaruuteen ja tällöin palataan siihen alussa kertomaani tapaan vain huijata katsojia pinnallisilla elementeillä.

Joten muutokset eivät automaattisesti takaa hyvää jatko-osaa, samoin kun linjassa pysyminen ei aina tarkoita tylsää elokuvaa, mutta esimerkiksi jos joku ehdottaisi katseltavaksi X-men kakkosta taikka Hellraiser: Hellworldia, niin juonien perusteellaa valitsisin ehdottomasti jälkimmäisen, vaikka elokuvat nähneenä tiedän X-men kakkosen olevan huomattavasti parempi. Silti juoniensa perusteella X-men 2 kuulostaa vain toistolta, kun Hellraiser: Hellworldin ajatus siitä, että Hellraiserit olisivat vain fiktiota jonka elokuvan hahmot ottavat tosissaan on mielenkiintoisempi ja ainakin kuulostaa uudelta.

Lopulta paras tapa päättää onko jatko-osa hyvä vai ei, on katsomalla se. Ehkei sieltä parempaa löydy, mutta parhaimmassa tapauksessa ainakin erilaista.

Ei kommentteja: