perjantai 5. lokakuuta 2012

Vaaran Kahdet Kasvot (Second Skin, 2000)

Pikkukaupungissa asuvan Samin (Angus MacFadyen) kirjakaupan edessä mystinen nainen nimeltä Crystal (Natasha Henstridge) jää auton alle ja menettää muistinsa, joten tottakai Sam rakastuu naiseen ja kun Crystal herää muistinsa menettäneenä on uusi pari syttynyt. Pian eräs kliseeoppaasta otettu nahkatakkinen luiskaotsa Tommy (Liam Waite) rupeaa kiusaamaan heitä ja antaa ymmärtää hänellä olevan menneisyys Crystalin kanssa, mutta neiti ei sellaista muista. No hei, muistinmenetys. Muistatteko?
Sopivasti Samin menneisyydestä saapuu Hawthorne (Norman Anstey) kiusaamaan häntä, mutta Sam tietää miksi ja pian myös Crystal muistaa oman menneisyytensä. Aikoinaan Sam varasti gangsteri Gutmanilta (Peter Fonda) rahaa ja katosi ja kuten arvasittekin niin Crystal on tappaja joka jäljitti Samia kunnes jäi auton alle rakastuen mieheen. Nyt muistinsa saanut nainen ei voi enää toteuttaa alkuperäistä tehtäväänsä ja Samin on kohdattava Gutman voidakseen vapautua lopullisesti aina lopun lesbosuhdetwistiin saakka.

Hmm, jos Crystalin tehtävänä oli jäljittää ja tappaa Sam, niin miksei hän tehnyt niin löytäessään miehen, joka tapahtui ennen muistiin vaikuttanutta onnettomuutta? Miksi myöhemmin Tommy joka myös työskenteli Gutmanille ei tappanut Samia vaikka kohtasi hänet muutamaankin otteeseen?
Ennen kuin joku sanoo, että elokuvassahan Sam kertoo muuttaneensa nimensä ja käyneensä kasvoleikkauksessa, niin se ei oikein käy selitykseksi koska kaikki, jopa Gutman oli tiennyt alusta alkaen kuka Sam on. No okei, toteaahan Gutman myös halunneensa Samin kärsivän ennen kuolemaansa, joten toki sen perusteella voitaisiin selittää se miksei Crystal heti aikonut tappaa Samia, mutta kyllä se vähän tekonäppäryyteen alkaa sortumaan. Etenkin jos sopivasti muistinsa menettävän ihmisen ohella kaikki muutkin tuntuvat unohtavan kaiken. Jos karsittaisiin kaikki ylimääräinen sälä pois ja keskityttäisiin vain olennaiseen, niin kyseessä voisi olla A History of Violencen kaltainen ytimekäs elokuva.
Pikkukaupungin hiljaisella miehellä on rikollinen menneisyys ja kun paikalle saapuvat ihmiset muistuttavat siitä, on pakko käydä kotona korjaamassa ongelmakohdat.
Mutta Vaaran Kahdet Kasvot ohjannut Darrell Roodt ei ole David Cronenberg, mistä todisteena aiempi ohjaustyö Dracula 3000 ja Angus MacFadyen ei ole Viggo Mortensen, mistä todisteena Impulse.

Kunhan Peter Fonda kuolee, niin hän pyörii haudassaan muistellessaan tätä elokuvaa.

Tähdet: *
Vaaran Kahdet Kasvot

Ei kommentteja: