keskiviikko 3. lokakuuta 2012

10.5 (2004)

Nyt ei harrasteta nappikauppaa, kun yhdysvaltoja kiusaavat maanjäristykset, joista suurin, peräti 10.5 richterin tärinä on saapumassa vieraisille ja presidentti Beau Bridges joutuu tekemään suuria päätöksiä. Niistä toivon mukaan ensimmäinen on käsky käydä muuttamassa tämän elokuvan X-gamesmäinen väkinäinen mukacool alkutekstiosuus.
Ennen suurta järistystä voisimmekin vilkaista elokuvan hahmoja. Miltä kuulostaisi aviokriisistä kärsivä pariskunta joka voisi paikata välinsä katastrofin avulla? Entäpä isä ja tytär jotka joutuvat keskelle kaaosta ja isä voi osoittaa, ettei hylännyt lastaan avioeron myötä? Hei, miltä kuulostaisivat erkaantuneet isä ja poika joiden tulee oppia luottamaan toisiinsa? Miten olisi muita nerokkaampi tutkijahahmo jota kukaan ei aluksi ota tosissaan, mutta joka lopulta on ainoa apu pelastukseen?
No kuitenkin, Armageddonin ja The Coren oppien mukaisesti pommi korjaa kaiken paitsi finaaliin jätetyn Hollywoodin tuhon. Ja kyllä, jonkun täytyy uhrata itsensä muiden puolesta, mutta onneksi se joku sentään on Fred Ward.

Kyseessä on tv-tuotantoa oleva tyypillinen katastrofielokuva, joka eroaa jostakin Roland Emmerichin Day After Tomorrown kaltaisista megatuotannoista vain budjetiltaan. Hahmot ovat samanlaisia karikatyyreja, tapahtumat noudattelevat ennaltamäärättyä kaavaa ja näyttelijävalinnoissa harrastetaan sitä pari tunnetumpaa mutta ei liian kallista nimeä ja lauma tv-sarjoista tuttuja sivuosanaamoja. Koska 10.5 ei tietenkään pysty valkokankaiden Twistereiden kanssa kilpailemaan budjetillisesti, eivät efektit ole yhtä viimeisteltyjä ja niitä käytetään hyvin säästeliäästi. Toisaalta vaikka tälläisten elokuvien suurin anti koostuukin juuri onnistuneista efekteistä, niin 10.5:n kohdalla ei oikeastaan toivo sen olleen isommalla rahamäärällä tehty, koska elokuvana se ei kuitenkaan olisi muuttunut laisinkaan. Samaa vanhaa tuubaa.

Tähdet: **
10.5

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Just ostin tälle tehdyn jatko-osan Ärrältä... eurolla... ja siinäkin oli luultavasti puolet liikaa :D

...noir kirjoitti...

Hahaha! Hitto, siinäkin on sama roolitusmetodi käytössä:
Ns. arvostettu elokuvista tuttu henkilö, eli Frank Langella ja lauma tv-sarjojen vakiokaartia.

Tekee mieli katsoa se.