torstai 2. helmikuuta 2017

S.C.A.R. - kuoleman partio (Scarred City aka Scar City, 1998)

Poliisi Trace (Stephen Baldwin) on epäselvän ampumistapauksen vuoksi pistetty partioimainaan katuja jalan ja hei ihan oikeasti, kyseessä on vuoden sisällä jo kolmas epäselvä ampumistapaus ja mies pistetään liikkeelle vain ilman autoa, eikä esimerkiksi toimistohommiin kunnes sisäinen tutkinta on työnsä tehnyt. Ei siis liene ihme, että nyt heti kävelylläkin Trace menee ja ampuu ennen kuin kysyy, joka sitten tietenkin johtaa mahdollisen huumekauppiaan kuolemaan. Paha poliisi hän ei ole, ainostaan huolimaton, piittaamaton, holtiton, hutiloiva ja muutoinkin sen verran epäpätevä ammattiinsa, että eihän sitä edes uskaltaisi asua samassa kaupungissa hänen kanssaan kun voisi saada vahingossa luodin kiduksiinsa vain katsomalla hassusti. Mutta paha hän ei ole ja ampuukin hengiltä vain heitä joiden uskoo olevan jollakin tavalla haitaksi. Tämä neljäs epäselvä ampumistapaus ei kuitenkaan vaikuta uraa edistävältä toimelta, paitsi onkin juuri sitä sillä poliisin S.C.A.R.-erikoisryhmää (Select Unit Armed Response) johtava Devon (Chazz Palminteri) näkee Tracessa hyvän lisän omaan tiimiinsä ja niinpä liipasinherkkä sankarimme saa ylennyksen ryhmään joka toimii omien sääntöjensä mukaan. Devonin joukko on hyvin tuloksekas, mutta kuten Trace saa heti ensi kokemuksellaan huomata niin rikostutkinta päättyy aina ja jokakerta epäiltyjen kuolemaan, mutta kukaan ei lotkauta ruumismäärälle korvaansa sillä kuten Devon asian toteaa "nobody gives a shit." Hehän ovat vain pohjasakkaa ja juuri Tracen alttius ampua ennen kysymyksiä on syy miksi hänet tähän porukkaan otettiin ja se seikka kannattaa hyväksyä ennen kuin hän löytää itsensä epäiltyjen joukosta. Ei ongelmia, ovathan kaikki hautaan pääsevät narkkareita, varkaita, roskaajia ja muuta saastaa, että ei heidän vuokseen kannata menettää yöuniaan. Ongelmia syntyy kun erään murharatsian yhteydessä Trace ei haluakaan ampua hengiltä maailman hyveellisintä stripparia, Candya (Tia Carrere) ja kun tämä salailu paljastuu Devonille, on Trace sekä karkuun päästetty neito tapettava asap.

Aika samanlainen kuin Mario Van Peeblesin Full Eclipse, paitsi että siinä sentään kytät olivat ihmissusia. Tässä niitä ei ole yhtään. Ei yhtään! Hitto mitä bullshittii!
No, pitäisi kai olla tyytyväinen ettei tässä myöskään ole William Baldwinia.

Sinänsä pidin ihan hyvänä ideana sitä, että moraaliltaan häilyvä kyttä palkataan kokonaan moraalittomien kyttien ryhmän jäseneksi ja edellinen on valmis hyväksymään asemansa osana kuolemanpartiota, ja tähän tunteettomuuteen Stephen Baldwinin tylsä ilmeettömyys sopii aika hyvin, mutta olisin kovasti toivonut että pois olisi jätetty se pakollinen omatunnon kolkutus ja vieläpä niin kliseisenä (siveellinen hyväsydäminen stippari) rutiiniversiona, sekä myös sen kuinka nämäkin poliisit itse ryöstävät tappamiaan rikollisia. Olisin pitänyt huomattavasti mielenkiintoisempana sitä, että S.C.A.R.:n toiminta olisi ollut jotenkin silmiä ummistamalla hyväksyttyä, koska kaikki uhrit kuitenkin olivat jonkinlaisia rikollisia ja siksi myös Trace ensijärkytyksensä jälkeen olisi hyväksynyt toimintatavat koska oli jo muutenkin samalla tiellä, mutta se kuinka osoitetaan heidän olevankin itse rikollisia tekee tästä liian tavallisen korruptiotoimintaelokuvan. Carreren kiltti (ei siis esitä paljasta pintaa missään vaiheessa ja harrastaa loungelaulamista) strippari pois, erikoisjoukon rikollinen (ts. varkaudet, etc.) pois ja jäljelle olisi jätetty täydestä eettisyyden puutteesta rakennettu tie joka johtaa kenties ei minnekään ja kyseessä olisi ollut jotain todella kiinnostavaa. Ilman sitä elokuvan peukuttamisen arvoinen lopetus jossa yllättäen kun pahat kytät on tapettu ei unohdetakaan todisteiden puutetta, etc. ja juhlita Tracea sankarina, vaan paikalta yksinkertaisesti poistutaan murhaajan leima mukana tuntuu edelleen aika poikkeavalta ratkaisulta, mutta vähemmän toimivalta kun katsoja kuitenkin tietää Tracen olevan hyvis.
Lopputuloksena on ihan kelvollinen toimintaleffa jossa olisi ollut aineksia parempaankin. Jopa Stephen Baldwinin avustuksella.

Tähdet: **

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Kyllä nyt kuoleman partiossa pitäisi vähintään yksi ihmissusi olla...

...noir kirjoitti...

Luulisi, että jokin kiintiöihmissusi olisi laissakin määrätty.