torstai 1. tammikuuta 2015

Avenging Force - Teloittaja (Avenging Force, 1986)

Tästä muuten alkaa leffaputki jonka teema tulee selville varsin pian ja se noudattelee aikalailla samaa linjaa kuin aiemmin kohdattu P-elokuvien sarja.

Syvällä etelässä Larry (Steve James) pyrkii senaattiin, mutta kokee vastustusta etenkin alueen rasistiselta Pentangle-järjestöltä, jonka suurin rike ei ole pelkkä ihmisen kiusaaminen ihonvärin takia vaan Zaroffin lanseeraama iloittelu, eli kuolettava ihmismetsästys ihan vain huvin vuoksi. Onneksi Larryn avuksi astuu vanha toveri salaisen palvelun ajoilta, mikä-lie-ex-supersotilas Matt (Michael Dudikoff) joka sitten yhdessä Larryn kanssa kenkii pahiksia kasseille. Tottakai käy niin, että Pentanglen jäsenet haluavat saalistaa Mattia ja siksipä he kaappaavat hänen sisarensa, jolloin Matt joutuu omin nokkinensa lähtemään metsäretkelle pelastustoimiin ja vastustamaan pahiksien aikeita.

Avenging Forcen on ohjannut American Ninjan luotsannut Sam Firstenberg, sankareina ovat American Ninjan tähdet Michael Dudikoff ja Steve James. Tuottajatkin ovat samat kuin American Ninjan takana, eli Menahem Golan ja Yoram Globus. Kaiken lisäksi heti Avenging Forcen alussa esiintyy tutun oloisia ns. sarjakuvamaisia ninjahahmoja (no, kaksi), Dudikoff on se duon hiljaisempi mestaritaistelija ja James äijämäisempi bad muthafuka (onkin surku, että James vain unohdetaan kokonaan pois kun on aika Dudikofffin sooloilun) ja mukana on kuten arvata saattaa lähitaistelua tai jotain sinne päin muodossa sekä toisessa.
Jaa-a, mikseivät sitten suoraan yhdistäneet tätä osaksi American Ninja-sarjaa, sillä niinhän muualla tehtiinkin:
"This movie was released in Israel as The American Ninja 2, a fact which caused American Ninja 2 to released as American Ninja 3 and so on. In fact, in Israel there are 6 movies in the American Ninja series."
Erityisen hauskaksi Dudikoffin ja kumppaneiden sekä muutenkin elokuvan tyylin huomioiden Avenging Force onkin olevinaan jatkoa Chuck Norrisin Invasion U.S.A.:lle (josta luulin jo kirjoittaneeni, mutta en näemmä olekaan) eikä American Ninjalle, joka puolestaan on erinäisissä maissa julkaistu nimellä American Warrior ja siksi Avenging Force taas nimellä American Warrior 2 jolla tittelillä tunnetaan myös American Ninja 2. Mutta Invasion USA mielessä on huomioitavaa, että toki Dudikoff esittää samaa hahmoa kuin Norris ja elokuvassa on samanlaista tahatonta koomisuutta, jonkinlaista patriotismiuhoa sun muuta Invasion Muricasta tuttua huttua, mutta ainakin jälkimmäistä ajatellen se kuvaus sopii lähes jokaiseen Golan-Globus-tuotantoon ja kiitos nimenomaan Dudikoffin sekä muiden kyllä se mieli siirtyy väkisinkin jenkkininjailuun norrismyllyn sijaan. Tärkeintä kuitenkin on, että jos pitää American Ninjasta, Invasion U.S.A.:sta taikka muista vastaavista aikalaistoimintaleffoista niin Avenging Force tyydyttänee ainakin hetkeksi suht' tehokkaasti sellaisen nälän. Tässä kuitenkin on kaiki tarpeellinen: vakavalla naamalla tehtyä toimintaroskaa jossa on riittämiin ammuskelua, potkuja, tiukkoja ilmeitä, pullistelua, vahingossa hassuja tokaisuja ja vain yksi voi voittaa kaiken pahuuden-mentaliteetti. Samalla se tietenkin on tuttua B-roskaa jota ei voi ottaa laisinkaan tosissaan ja sellaisesta pitäminen edellyttää lajityypin naurettavuuksien arvostamista. Katsokaa nyt tätä:
Valitettavasti Avenging Force ei kuitenkaan tarjoile miltään osin mitään sellaista erikoista jonka vuoksi se olisi esimerkiksi edellä mainittuja elokuvia muistettavampi, saati sitten edes yhtä "merkittävä", kunhan on vain ihan mukavaa ajantappoa, mikä sekään ei ole pahasta ja etenkin loppupuolella oleva saalistus sateisella suolla on varsin tehokasta nollausmätkettä. Hyvä yritys ns. vääränlaiseen mieleenpainuvuuteen tulee tilanteessa jossa Dudikoff on siellä cajunsuolla ja vaikuttaa siltä kuin jokainen joka vetää aseen esille saa seurakseen sen chi-chick-ääniefektin joka kuuluu aina esimerkiksi haulikon kohdalla asiaan. Tietenkään se ei tässä tapauksessa toimi ihan toivotunlaisesti kun se ääniefekti tulee kaikkien kohdalla, oli kyseessä sitten tuli- taikka puukeppi. Mutta hei, kukapa meistä ei olisi penskana tehnyt itse samoin omalla suullaan kun osoitteli ohimoaan sormella.

Elokuva jää tarkoituksella vihjailemaan jatko-osasta, jota ei tietenkään ole tehty. Jos sellainen (tai remake) koskaan tehdään on synti ja häpeä jos samaa tunnaria ei käytettäisi. Tarttuvat sävellykset ovatkin yksi tavanomaisimmista kasaritoiminnan herkkupaloista, eikä Avenging Forcekaan petä sillä saralla.

Tähdet: **
Avenging Force - Teloittaja

6 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Alunperinhän tämän leffan piti olla nimeltään Night Hunter ja Chuckin piti uudistaa roolinsa Matt Hunterina. Mutta toisin kävi, sillä Norris oli jo ehtinyt lupatua muihin Cannonin projekteihin, ja Dudikoff tuotiin sitten tilalle.

Tämmöisen mielenkiintoisen sivuston Cannonin peruuntuneisiin proggiksiin tuossa bongasin...

http://www.geocities.jp/legendofchucknorris/canceled.html

...noir kirjoitti...

Seuraavasta seuraava elokuva tässä blogissa tuleekin lyhyesti käsittelemään yhtä Norrisilta sivuun jänyttä elokuvaa.

Btw. tuo Kick and Kick Backin logo on loistava.

Tuoppi kirjoitti...

Heh, aika hauska tapaus tosiaankin.

Aaron Norris Delta Force IV:sen päästarbana. Jossain määrin jännä ja kiehtova idea. Toisaalta taasen ei sitten niin yhtään. :D

...noir kirjoitti...

No olihan sentään Mike Norris Delta Force kolmosessa ja tunnetusti korvasi isänsä Jäätävässä poltteessa. Tosin se Delta Force kolmonen varmaan jo itsessään selittää miksei nelosta ole tehty.

Occo kirjoitti...

Olen nähnyt pätkän 2-3 otteeseen, eikä ole jäänyt oikein minkäänlaista mielikuvaa.

...noir kirjoitti...

Helppo katsoa, helppo unohtaa. Onneksi tosin sitä ei unohda ainakaan siksi, että haluaisi kieltää itseltään koskaan nähneensä sitä. Kirottu Dagon!