lauantai 22. helmikuuta 2014

Seven Commandments of Kung Fu (Gong fu qi jie, 1979)

Heti alkuun on todettava, että pahus vie kun on roskainen kuva, joka muuten on vieläpä silminnähden väärässä kuvasuhteessa. Varmaankin siirretty levylle sellaisenaan jostain vanhasta videokasettijulkaisusta, sillä tälläisiä näki siinä muodossa ennen useinkin. Mutta ei se mitään sillä riemastuttavaa on myös se, että kuva pysähtyy ajoittain samalla tavalla kuin joku olisi painanut videonauhurin pause-näppäintä, eli sillä tavoin jossa pysäytyskuva värisee rakeisena ja reunoilla on sahalaitaa. Soittimen laskuri kyllä jatkaa matkaansa etten usko niinkään levyn jumittavan, vaan sen olevan edellisen formaatin peruja.

Mä en tajua mitään mitä tässä tapahtuu.
Kuka toi on? Entä toi? Miksi kaikki toisiinsa liittymättömän oloiset ihmiset kungfuilevat joko toistensa taikka itsensä kanssa ja jokainen liike aiheuttaa kovaa kaikuvan tynnyrinlyöntiäänen. Onko elokuvan äänisuunnittelijoina Einstürzende Neubautenin jäseniä?
Miksi dubbausta ei voitu tehdä niin, että tietäisi kuka tälläkin kertaa on äänessä.
No okei, Jackie Chanin näköinen heppu on näköjään apteekkari joka nauttii omia lääkkeitään ja saa superkungfutaidot. Syy tähän reaktioon johtuu siitä, että kyseinen lääke on vain naisille tarkoitettu ja miehen nauttiessa sitä se lisää näköjään lähitaistelukykyjä, kun naisilla se tekee... öö... hyvää?
Sitten se lääkejuttu unohdetaan tyystin.
En oikein uskalla väittää kuka näyttelijä esittää ketäkin elokuvassa, sillä hollantilainen takakansi mainitsee nimiä joita ei elokuvassa kuule ja muutenkin nimien yhdistäminen vailla kunnon tietoja vaatisi sen verran ahkeraa googelointia jollaista en nyt halua suorittaa, joten Jackie on Jackie ja niin pois päin, okei?
Siispä Jackie työskentelee apteekissa ja ripuloi (ihan oikeasti), joten oikea elämäntie löytyy harmaahapsisen kung fu-mestarin oppilaana toimimisesta. Harmaahapsi haluaa matsata erään kolkosti nauravan viiksekkään pahiksen kanssa ja kostonnälkä on saanut kasvaa jo monta vuotta. Harmaahapsi ei kuitenkaan yksin pärjää Viiksimiehen ilkimysjoukolle, mutta ehkäpä yhdessä Jackien kanssa tehtävä onnistuisi. Joten unohdetaan se viiksipahis elokuvasta kokonaan.
Opetetaan Jackieta hakkaamalla ja nöyryyttämällä tätä, jotta ihminen murtuu täysin eikä enää tunne olevansa elämisen arvoinen. Sitten paljastetaankin, että Harmaahapsi on tarinan katuva pahis joka aikoinaan kaksintaistelun yhteydessä tappoi Jackien isän ja nyt teki saman sedälle, joten mestari ja oppipoika saavat luvan kohdata toisensa ottelussa jossa näköjään hyväksikäytetään jotain aikapaikkasiirtymiä, sillä sen verran sekavasta matsista on kyse.

On erittäin hienoa, että jokainen liike aiheuttaa sen lyöntiäänen. Siis jokainen liike, vaikka se olisi vain vilkutus, eikä edes sitäkään.

Erittäin huonolaatuinen julkaisu elokuvasta jossa ei tunnu olevan järjen häivääkään, edes silloin vaikka karsisi pois harhauttavan kädettömän dubbauksen, sillä kuvaus on juopuneempaa kuin drunken masterin käytös ja leikkaus saa Godfrey Hon vaikuttamaan Thelma Schoonmakerilta, jolloin tavanomainen kostoteema muuttuukin terästetyn sieniteen nauttimiseksi.
Maskeeraus on Kummelin Esa Nahka/Tero Nuppi-tasoa, iskujen ääniefektit toisesta ulottuvuudesta, mutta kung fu on runsasta, nopeaa ja ketterää, kuten syytä onkin. Todella paljon repliikkejä jotka koostuvat sanan "hah!" toistamisesta, joten tajusi elokuvan tarinasta, tms. mitään, niin tarpeeksi viihdyttävää roskaa tämä kuitenkin on.

Tähdet: **
Seven Commandments of Kung Fu

3 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Jäi vähän epäselväksi, jotta mitkä ne kungfun seitsemän käskyä ovatten? :D

...noir kirjoitti...

Odotas hetkinen, yksi oli ainakin että pitää aina olla varuillaan ja toinenkin oli että pitää aina olla varuillaan, kun taas yksi oli että aina kun aloittaa taistelun, niin pitää tähdätä vastustajan kuolemaan. No onhan siinä melkein seitsemän.

Tuoppi kirjoitti...

Oolrait, näillä mennään siis.