tiistai 4. helmikuuta 2014

Movie Monday: Philip Seymour Hoffman

"Mikä on sinun suosikkielokuvasi, jossa Philip Seymour Hoffman näytteli tai mikä on hänen paras roolisuorituksensa?"

Jos mietin mikä on suosikkini elokuvista joissa Philip Seymour Hoffman esiintyi, niin monien loistavien ja Naisen tuoksun joukosta uskoisin valitsevani Magnolian.
Siltikin vaikka Hoffman tekee siinä elokuvassa erinomaisen roolisuorituksen ja elokuva muutoinkin on aivan loistava, niin ensimmäinen asia joka tulee mieleeni kun Magnolia mainitaan ei ole sen elokuvan onnistuneisuus taikka Hoffman, vaan sen uskomattoman hieno musiikki.
Joten jos mietin Hoffmania itseään ja hänen roolejaan, niin suosikkini ja parhaiten ajatuksiini jäänyt suoritus tulee miehen uran alkupuolelta ja televisiosta. Kyseinen rooli on itse asiassa se joka aina ensimmäisenä välähtää mielessäni Hoffmanin tullessa esille, vaikka se ei esiintymisenä olekaan vielä miehen taitoja ajatellen hioutunut terävimmilleen. Kyseessä on Hoffmanin sivuosa Kova laki-sarjan ensimmäisellä kaudella ja kyseinen jakso on mielestäni muutoinkin sarjan parhaimmistoa. Koska tässä sarjassa ei kyllä muulloinkaan taso juuri laskenut hyvän alapuolelle, niin jotain tuossa alkupuolen jaksossa onnistui muita paremmin ja uskoisin sen johtuneen juurikin normaalia hyvää työtä paremmasta esiintymisestä, josta Hoffman voi ottaa osansa kun kunniaa jaetaan. Muistankin kun Hoffman alkoi tulemaan tutuksi nimeksi, niin tapanani oli pitkään hänet jossain elokuvassa nähdessäni todeta itselleni, että toihan on se tyyppi Kovasta laista.

Jakso, Violence of Summer kertoo joukkoraiskauksesta jossa syytettynä on kolme nuorta kamakauppiasta, joita esittävät Gil Bellows, Philip Seymour Hoffman ja Kenny Johnston. Heistä Bellowsin ja Hoffmanin hahmot ovat ne ylimieliset siat jotka kaupungilla ylpeilevät teollaan, vaikka ei Johnstonkaan syytön tapahtumaan ole. Kun Johnstonin esittämä poika katuu osallisuuttaan ja on valmis todistamaan kumppaneitaan vastaan, vierittävät Bellows ja Hoffman kaiken vastuun hänen niskoilleen ja niinpä sana sanaa vastaan tapauksessa Johnston on alakynnessä. Varsinkin kun kelvoton dna-tunnistus ja uhrina olleen neidin epätarkka todistus eivät ole avuksi.

Kun Hoffmanin esiintymistä ajatellessa saattaa tulla enemmän mieleen hänen toistuvan tuntuiset roolinsa jonkinlaisena hiljaisena nukkavieruna hikisenä runkkarina (jos Human Centipede kakkosesta oltaisiin tehty Hollywoodversio, niin Hoffman olisi todennäköisesti ollut pääosassa), niin tämä Kovan lain rooli on lähempänä sitä Mission Impossible kolmosen päällekäyvän eläväistä esiintymistä ja on hyvä muistutus siitä kuinka Hoffman osasi olla sekä agressiivinen ruudunryöstäjä kuin myös tarkoituksella tapettiin sulautuva. Violence of Summerissa crack-kauppiassontakasaa esittävä Hoffman tulee ymmärrettävästi energisyydellään sivuosaesittäjistä parhaiten esille, mikä on hyvä saavutus ottaen huomioon samassa jaksossa vierailijana olevan myös hyvinkin eläväisenä näyttelijänä tunnettu Samuel L. Jackson. Montaa repliikkiä taikka paljoakaan ruutuaikaa ei Hoffmanilla Kovassa laissa ole, mutta kun hän oikeudessa uhkailee tuhmuri-ilmeillen toveriaan "don't be stupid, ok? Don't be dead", niin siihen uskoo.
Jos onnistuu parin minuutin sivuroolilla ja siinäkin pääosin vielä muutaman sekunnin kohtauksella omimaan jakson niinkin laadukkaasta sarjasta kuin Kova laki, on jotain tehty todella oikein. Hoffman tekeekin tässä sivuosassa samanlaisen esiintulon kuin esimerkiksi Edward Norton Alastomassa pelossa, jossa siinäkään kukaan ei ollut vielä kuullut tuosta näyttelijästä, mutta nähtyään hänet siinä toteaa, että tästä tyypistä kuulemme vielä.
Mieluusti olisi kuullut jatkossakin.

2 kommenttia:

Anton von Monroe kirjoitti...

Mielenkiintoinen valinta. Tulee mieleen, kuinka joistakin Jack Nicholsonin paras (tai muistettavin) rooli on Pienessä kauhukaupassa. Totuuden siemen on löydettävissä. Yksi näyttelijän kykyjen mittareista ovat pieneen aikatilaan rajatut roolit, joista täytyy puristaa kaikki irti.

En tosin koskaan syttynyt Kovalle laille.

...noir kirjoitti...

Kuultuani Hoffmanin kuolleen tuli hänen elokuviensa sijaan ensimmäisenä ajatuksiini toteamus hänen olleen hyvä Kovassa laissa ja voisinkin katsoa sen jakson miehen muistoksi, niin valinta tähän haasteeseen tuntui itsestään selvältä