sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Tessu tuhattaituri (1998)

Muistatteko Tessu-koiran? Minä nimittäin en muistanut ennen kuin törmäsin tähän videojulkaisuun Tessu tuhattaituri.
Kyseessähän oli se hauva joka esiintyi ainakin yhdessä Uuno Turhapuro-elokuvassa ja oli sen ulkopuolellakin jonkinasteinen julkkiseläin. Ei, ei hän tietääkseni harrastanut informaatiovaihdoksia häntäheikkipoliitikon kanssa, saati sitten hässinyt kyläkauppiasta taikka orastavaa jalkapalloilun tähteä, vaan osasi jotain järkevääkin kuten sanomalehden noudon. Itse muistan nytkin oikeasti Tessun vain siitä Uunossa olemisesta jossa hän toteutti laiskimuksen irvokkaita käskyjä ja siitä, että doge oli muutoinkin vähintäänkin puolijulkkis, mutta se että mistä muusta kuin mahdollisista keskusteluohjelmavierailuista on itselleni tuntematonta vyöhykettä. Ilmeinen tähti Tessu kuitenkin oli koska sai osakseen oman kirjan ja myöhemmin lastenlaululevynkin.
Ja tähdittihän Tessu kahta omaa elokuvaansakin, joista toinen on tämä Tessu tuhattaituri ja toinen kieltämättä mainiomman kuuloinen Tessu rikospoliisina. Move over Sherlock Bones ja roll over Beethoven, silllä rikos on tauti ja Tessu hoitokeino. Vuh!

Tessu ui, juoksee, katselee perhosta, vetää verhot sivuun, kirjoittaa kirjeen jossa kertoo haluvansa myydä isäntänsä arvoviulun. Tessu juo vettä, Tessua harjataan ja Tessulta leikataan kynnet. Katsokaa, nyt Tessu istuu.
Välillä näemme kuinka jotkut keitä lienevät lapset polskuttelevat rantavedessä taikka ovat vain kameran edessä. Kuinka vanha pappa kävelee ladon luokse, kuinka taivas on sininen, kukat värikkäitä ja metsää on ympärillä.
Tessu kantaa polttupuita, koria ja uskokaa tai älkää,,, sanomalehteä.
Lopuksi hän kantaa vielä isännälleen salkun jossa on jotain monopolirahaa, tms.

Vaatii aikamoista mielikuvitusta mennä kutsumaan tätä oikeaksi elokuvaksi, edes lyhytsellaiseksi, sillä poislukien se kun alussa Tessu kirjoittaa haluvansa myydä viulun ja lopussa siitä saadaan maksu niin muutoin tämä tuotos on vain satunnaisia kuvia koirasta kulkemassa sinne tänne, tekemässä koirajuttuja kuten kulkemassa sinne tänne ja väliin on heitelty kuvia lapsista tai muuta henkilökohtaiselta tuntuvaa selittämätöntä kotivideomaista tavaraa. Jos tarkoitus oli luoda jonkinlainen tarina niin siinä ei olla ainakaan onnistuttu edes ajattelemalla vain sitä parin pätkän viuluideaa, sillä kyllä tämä tuntuu kauttaaltaan vain pelkältä koiranomistajan kuvaamalta kotivideolta joka on päästetty sukulaisille suunnattuja kotibileitä laajempaan levitykseen. Toki ymmärrän, että varmasti ainakin koiraharrastajille ja lapsille tälläinen video jossa näkee kuinka hauveli kanniskelee milloin mitäkin on ihan tarpeeksi, koska siinä näkee kuitenkin Tessua, mutta kiinnostaneeko heitäkään nähdä satunnaisia mihinkään liittymättömän oloisia ihmisiä tekemässä ei mitään oikeasti elokuvaan kuuluvaa? Ne välikuvat taivaasta ja kasvillisuudesta menevät vielä vaikkapa tapahtuma-ajan selitteenä, mutta kun ensin koiralta leikataan kynsiä ja sitten pikkulapset roiskuttavat rantavettä on se yhdistelmä jonka vuoksi Tessu tuhattaituri vaikuttaa siltä mainitsemaltani kotivideolta ja sen vuoksi tästä tulee eräänläinen tirkistelevä olotila.
Eikä kyse ole siitä ettäkö minä olisin odottanut jotain tarinaa Tessu tuhattaiturilta, sillä se parin kohtauksen viulujuttu tuli aikalailla puun takaa ja on kokonaisuutta miettien aivan tarpeeton, jolloin sen olisikin voinut hyvin jättää pois koska pelkkä sen häivähdyksellinen mainitseminenkin antaa siitä aivan liian suuren kuvan. Oletukseni oli, että tämä olisi juoneton klippikokoelma Tessusta tekemässä niitä temppujaan ja sellaisen oheen ei tarvita mitään muuta. Ei ainakaan kesälomalla kuvattua perhekuvaa.
Mutta mitä tulee siihen tuhattaituruuteen niin jos Tessulla oli useampikin taito kuin vain kantaa tavaroita ei se ainakaan tästä elokuvasta paljastunut. Toki hän yhdessä vaiheessa tassuttelee kirjoituskoneen näppäimillä, mutta jos siitä olisi haluttu saada jonkinlainen oikea taito esille olisi kenties kannattanut osoittaa paperille tulevankin jotain merkintöjä. En siis tarkoita mitään Ressun kaltaista kirjallista lahjakkuutta, vaan että Tessu olisi tehnyt enemmän kuin vain painanut tassunsa oikeaan paikkaan. Kissa joka kävelee näppäimistön poikki osoittaa vähintään yhtä suurta lahjakkuutta. Tessu ei siis kirjoittanut sitä viulumyyntivaatimusta, mistä kielii väärä fontti, väärä koko ja selvä jälkikäteen kuvaan lisääminen.
Minä kuitenkin uskon Tessusta olleen muuhunkin kuin vain kantojuhdaksi, mutta tässä videossa tuon hauvan lahjat menevät samalla tavalla hukkaan kuin James Woodsin Scary Movie kakkosessa.

Kivan oloinen koira tuo Tessu, mutta miksi kivaa hauvelifiilistä pitää latistaa vaikeroivalla viulumusiikilla. Se saa luulemaan koiralla olevan leukemia tai jotain.

Tähdet: *

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Pelkkä työ ilman huvia tekee Tessusta tylsän tyypin. Liittyen siihen kirjoituskoneeseen nääs.

...noir kirjoitti...

Olinkin näkeväni Tessu tuhattaiturissa viitteitä kuulaskeutumisen väärentämiseen.