perjantai 31. lokakuuta 2014

Palkkasoturi (Mercenary, 1996)

Suuren elektroniikkayrityksen rosvoparonijohtajan Jonas Amblerin (John Ritter) järjestämät julkisuuskuvakiillotusbileet menevät pipariksi kun paikalle saapuu mikä lie äärifanaattinen terroristiryhmittymä tappamaan salmanrushdiemaista poliittista kirjalilijaa ja siinä samalla pistetään suurinpiirtein kaikki muutkin juhlaväestä hautaan. Yksi kuolleista sattuu olemaan Jonasin vaimo ja kunhan mies itse pääsee ylös sairaalavuoteesta haluaa hän silmää silmästä, mutta viranomaiset sanovat vain sori ei onnaa, kun Feeniksinä (Martin Kove) tunnettu pääpahis ei enää ole käden ulottuvilla ja niinpä Jonas päättää palkata avukseen freelancesotilaan Haukan (Olivier Gruner), joka tietenkin vihaa syvästi Feeniksiä ja joo, ihan oikeasti,,, Haukka.
Luonnollisestikaan Haukka ei halua amatööriä tielleen kun pitää puukottaaa kynällä pahiksia naamaan, mutta Jonas haluaa valaan vatsaan ja niinpä he lähtevät yhdessä Peeniksen perään. Feeniksen apuna on lukuisia ex-huippunatseja (?) joten edessä on kohtauksia joissa Haukka potkii ja Jonas tekee jotain koomisen kömpelöä. Pidän kovasti sittemmin valitettavasti edesmenneestä John Ritteristä, mutta toimintanäyttelijää hänestä ei saa edes post mortemdigitaalitehosteilla. Mitä tässä ei siis ole koska mies oli vielä hengissä, mutta mainitsin sen siltä varalta jos joku haluaa myöhemmin liittää Ritterin johonkin Dwayne Johnsonin kroppaan puskemaan autoja nurin.
Lopulta Haukka oppii tunteita, Jonas olemaan mies, Feeniks lopettaa nousunsa ja tuttuun tapaan petolliselle lähipiirille maksetaan potut pottuina. Miksi kukaan maksaisi pottuostoksensa potuilla? No ehkä jos ne olisivat arvoltaan erilaisia, kuten jos vaihdetaan kaksi rosamundaa neljää siikliin.

Tälläisissä elokuvissa on aina kohtaus jossa palkkasoturi, tms. kutsutaan isojen herrojen luokse ja joku lukee sankarin portfoliosta kaikenlaisista ansioista, mutta jos sankari tietää mitä on tehnyt ja isot herrat ovat jo tutustuneet sankarin tietoihin, niin sehän luetaan vain katsojalle, joka taas on hiukan hassua. Miksei näihin kohtauksiin voisi aina laittaa mukaan joku kesken kaiken paikalle saapuva joka sanoo "hei, missasinko mitään?" ja kansion sisältö luetaan hänelle.

Niin tavanomainen B-toimintaelokuva etten edes tiedä missä sen kansi on.

Tähdet: **
Palkkasoturi

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Mitähän ovat herrat menneet tekemään,kun huippunatsistatuksestaan ovat joutuneet luopumaan?

...noir kirjoitti...

Taisi olla kolmannen valtakunnan YT-neuvottelut.