keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Police Story 3: Supercop (Ging chat goo si 3: Chiu kup ging chat, 1992)

Kondomeissa ja kuolleissa ihmisissä huumeita salakuljettavat rikolliset pitävät Interpolia pilkkanaan, joten "what we need is a supercop" ja Hong Kongin viranomaiset lupaavatkin miettiä asiaa. Chia-chu (Jackie Chan) on superkyttä, joten hänestä saattaisi olla apua. Mutta Chia-chu ei ole kuitenkaan aivan tarpeeksi super, joten ensin hänen tulee osallistua erikoiskoulutukseen jossa joutuu komentaja tai jotain Yangin (Michelle Yeoh) opetuksen alaisuuteen ja mitä hittoa... nainen? Ei, ei. Eihän tästä tule mitään. Toki tarkoitus onkin esittää Yangin olevan aivan yhtä hyvä kuin miehet kuten nyt vaikkapa esimerkiksi Chia-chu ja se tehdään tietenkin siten, että hän on aluksi pirun kireän tyly ja peittelee feminiinisiä piirteitään (okei, hänellä on asiaankuuluva univormu, mutta kyse on enemmänkin tunnelmasta). Jep, onpa osuva tapa kuvastaa ns. maskuliinisuutta naisen kautta. Mikä siinä on, että muka miehen rooliin soveltuakseen naisesta pitää tehdä mies, kun jokainen meistä tietää Michelle Yeohin olevan parempi kuin mies. Paljon parempi. Olisinpa minä Michelle Yeoh. Samapa tuo.
Chia-chun superkyttämainetta vähätellään, mutta opiskelu sujuu potkien ja hän ottaa käyttöönsä peiteroolin jonka avustuksella voi sitten soluttautua huumerikollisten joukkoon. Mukaan pääsee myös Yang esittäen Chia-chun sisarta, jolloin työ otetaan kyllä vakavissaan, mutta "sisarrakkauden" kautta saadaan sekaan jonkin verran komiikkaa ja Yang vapautuu hieman aiemmasta takakireydestään. Kohteena on suuren huumeliigan johtaja Chaibat (Kenneth Tsang), jonka tietää vaaralliseksi maanisesta naurustaan.
Seuraa peiteroolin paljastumista, Chia-chun tyttöystävän Mayn (Maggie Cheung) pelastamista ja Kraftwerkin sanoin "boing boom tschak."

Mainio Jackie Chanille tutulla komiikalla ryyditetty toimintaelokuva, jossa ei nyt tapahdu mitään päätähdelle poikkeavan erilaista, mutta se mitä tehdään toteutuu varsin viihdyttävästi. Chan ja Yeoh lentävät liikkeissään, vauhtia on sopivasti ja tunnelma on pääosin letkeää. Oikeastaan vain silloin kun Police Story 3 sortuu olemaan vakavissaan kyttätoimintaa on se myös tylsimmillään, vaikka toki toiminta on silloinkin varsin tehokasta, mutta tuolloin menetetään sitä Chanin omaleimaisuutta. Ilman huumoria Supercop voisikin olla yhtä hyvin Jeff Speakmanin elokuva (ei nyt ehkä ihan), jolloin se saattaisi edelleenkin olla nautinnollista ryskettä, mutta ei etenkään Chanin kohdalla aivan sitä mitä haluaa.

Plussaa siitä, että pääpahis pelaa Tetristä. Segalla!
Olisikin muuten kiva tietää, että mistä tuo IMDb:n tieto pelattavan pelin olevan Bare Knuckle AKA Streets of Rage tulee?
Onko joissakin versioissa todellakin kuvasta muutettu peli, vai onko kyseessä pelkkä virhe.
Ei Tetris nimittäin kovin kovanyrkkistä toimintaa ole, vaikka kyllähän sellaisella palikalla varmaan tajun saisi kankaalle.

Vielä enemmän tosin kiinnostaa se, että miksi loppupuolen helikopteritaistossa soi Danny Elfmanin Batman-musiikki?

Tähdet: ***
Police Story 3: Supercop

7 kommenttia:

Graduated Cylinder kirjoitti...

Taitaapi tuo musiikin lainailu olla aika yleistä tuon ajan HK-leffoissa. Fearless Hyena 2:n lopputaistossa soi Raiders of the Lost Ark -musa.

...noir kirjoitti...

Godfrey Hon Diamond Ninja Forcessa eli Ninja Warriorissa eli Golden Ninja Warriorissa soi muun muassa Tähtien sodan teemamusiikki. Enemmänkin näissä ihmetyttää se, että jos kerran lainataan toisista elokuvista niiden musiikkia niin miksi ne lähes aina tuppaavat olemaan juuri ne tunnetuimmat ja siten eniten juuri alkuperäisteoksen mieleen tuovat. Ottaisivat ässäbiisin sijaan jotain yhtä hyvää, mutta paremmin kohtaukseen sopivaa.
Toisaalta, tuleepa tässä äkkiseltään mieleen eräs jo ajat sitten skandaalin saattelemana pornouransa lopettaneen tädin naisrakkauskohtaus jonka taustalla soi mikäpä muu kuin Axel F.

Franco kirjoitti...

Barry Priman Primitive(s) leffan alussa soi Kraftwerkin Robots.

...noir kirjoitti...

Hahaha! Loistavaa.

...noir kirjoitti...

Aloitin äskettäin Primitifin katselun ja hitto repesin heti kun Robots alkoi soimaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Olisikin muuten kiva tietää, että mistä tuo IMDb:n tieto pelattavan pelin olevan Bare Knuckle AKA Streets of Rage tulee?"

IMDB:n goofs sektio sanoo tästä revealing mistakesta: "(at around 45 mins) A character is holding a Sega Genesis controller and playing a video game with fighting sound effects. Later in the same scene, Tetris is visible on the screen. Tetris neither produces fighting sound effects nor is even available on the Genesis."

...noir kirjoitti...

Kenties se onkin Segan Tetris-versio. Joillakin ne muutamat ilmoille päässeet versiot kun kuitenkin ovat, niin miksei yksi niistä voinut olla jollakin tämän elokuvan tuotannossa olleella.