lauantai 4. lokakuuta 2014

Piranha 3DD (2012)

Vuotta aiemmin sattunut historiallisten piraijoiden hyökkäys on autioittanut nuorison suosiman aurinkorannikon, mutta onneksi nuorilla on aina muita paikkoja joissa harrastaa bakkanaaleja ja sellainen on pian avautuva pehmopornoileva vesipuisto.

Tämän elokuvan nimi on kuten varmaan kaikki jo tiesivätkin humoristinen viittaus edellisen osan, Alexanda Ajan Piranhan 3D-version nimeen joka on yllätys yllätys Piranha 3D. 3DD viittaa myös vahvasti edellisessäkin osassa esillä olleisiin maitokannuihin (aika vaikeasti luettava vitsi vai mitä) ja koska jatko-osissa kaiken pitää olla isompaa ja näyttävämpää, niin se toteutuu ainakin juuri rintavarustuksissa. Se kertookin jo jotain tästä jatko-osasta, sillä vaikka edelleenkin pelataan samoilla tarkoituksellisen pinnallisilla palikoilla, ollaan nyt tehty se pieni mutta tärkeä askel pois sieltä niiden harkitsevasta käytöstä silkkaan silmille hyppimiseen. Toki 3D ja 3DD näyttävät päältäpäin samanlaisilta, sillä molemmissa tanssimusiikki jyskää ja tissit heiluvat muiden ruumiinosien lentäessä verisessä kaaressa, joten sanominen niiden olevan yksi ja sama on luonnollista. Ajan elokuvassa kuitenkin ymmärrettiin ettei joka ainoasta hahmosta voi tehdä pelkkiä puujalkavitsejä laukovaa pölkkypäätä, tissejä voi olla paljaaja vain tietyn verran ennen kuin ne kuluvat katselussa ja kun elokuvaan kutsutaan vieraita niin he eivät saa kaikki olla siellä vain irtovitsin vuoksi. Joten kun me saamme Gary Buseyn pelkästään puremaan piraijalta pään irti ja jokainen elokuvan hetki tuntuu koostuvan vain huumeisiin, seksiin ja bilettämiseen liittyvistä vitseistä niin ollaan sorruttu juuri siihen jatko-osasyntiin jossa ollaan otettu edellisestä osasta vain niitä elementtejä joiden uskottiin tehneen siitä onnistuneen ja sitten täytetty oma elokuva pelkästään niillä. Siispä irrallina kohtauksina Piranha 3DD tarjoilee useammankin typerän hauskan hetken, mutta koska elokuva koostuu ainoastaan niistä lapsellisuuksista ilman harkittua kokonaisuutta, ei tämä eroa enää mistään tyypillisestä Asylum-roskasta, kun pelkkä Piranha vain muistutti hyvällä tavalla sellaista.

Parhaimpana seikkana pidän miljöönä toimivan vesipuiston aiheuttamaa muistumaa Tappajahai kolmosesta (vaikka epäilenkin suuresti ettei se ollut tarkoitus), sillä siinä missä Piranha huomautti originaalista mestariteoksesta, niin 3DD ottaa esikuvakseen yhden haukutuimmista osista ja se tuntuu veikeältä. Ja jotkut niistä irtovitseistä aiheuttavat mielihyvää etäisesti muistuttavaa tunnetilaa, vaikka ihmettelen miksei kukaan ymmärtänyt mainita kuvausten aikana mitä kaikkia mahdollisuuksia vesipuisto tälläisten kalojen kanssa olisi tarjonnut, sillä mikseivät kalat hyödynnä vesiliukumäkiä sun muita. 

Pidän siitä, että joitakin edellisen elokuvan hahmoja tuotiin samoilla näyttelijöillä takaisin, mutta en juurikaan siitä kuinka heistä oli tehty enemmänkin yksinkertaistetumpia vitsejä aiemmasta. Niinpä vaikka pidänkin Christopher Lloydista elokuvan kalaeksperttinä, niin en tajua miksi se mainiosti hieman tohtori Brownia muistuttanut hahmo on nyt pelkkä pöpi ja vaikka Ving Rhames onkin aina mainio esittäessään bad assia, niin en olisi ollut laisinkaan pahoillani jos hänen Rose McGowan Planet Terrorissa-hahmonsa olisikin jäänyt pois. Niin ja sitten siellä on Gary Busey olemassa Gary Busey. Myönnettäköön tosin, että muutokset sekopäisempään suuntaan ovat ymmärrettäviä, kun kerran koko muukin elokuva suuntaa tietään enemmälti silkkaan koomisuuteen. Ja hei, elokuvassa on kohtaus missä piraija ui nuoren neidon sisään ja kun tämä neiti sitten on sängyssä mielitiettynsä kanssa kala pureskelee pojan phoenixia (ei se Ranskalainen taiderock-yhtye) jolloin tokihan herran on leikattava se irti. Joten ei se tähän jatko-osaan lisätty komiikka mitään järin fiksua ole.
Kuitenkin edellä mainitun jälkeenkin niin hassua kuin se onkin, eniten minua tässä elokuvassa kiusaa se Christopher Lloydin esittämän tohtorin akvaario jossa hän säilyttää yhtä piraijoista. Elokuvassa osoitetaan kalan olevan niin kovakalloinen ja vahva, että se pystyy vaivatta läpäisemään teräslevyn, joten mistä hiton turvalasista se Lloydin akvaario on tehty jos fisu ei vuoteen ole saanut sitä rikki?
David Hasselhoff osoittaa kyllä erinomaista itseironiantajua olemalla itsekäs naistenmies joka ratsastaa Baywatch-maineella ja ylpeilee olleensa mukana Anaconda kolmosessa. Niin sitä pitää.
Lopuksi kaikesta huolimatta on todettava, että jos teoksen nimenä on huomautus kuppikoosta niin voiko silloin tätä parempaa elokuvaa odottaakaan ja onko oikeasti syytä suuttua tarkoituksella housuihinsa laskevalle.

Saapi nähdä tehdäänkö tälle vielä jossain vaiheessa jatkoa siten, että pidetään voimassa se Tremors-sarjasta lainatun oloinen idea elukoiden kehityksestä. Hei, jos ne jo kerran lensivät, niin käveleminen on pientä sen rinnalla.

Tähdet: **
Piranha 3DD

2 kommenttia:

Anton von Monroe kirjoitti...

Tämä on paras - so. kehuvin - arvostelu ko. elokuvasta, minkä olen lukenut. Oletko nyt ihan varma..?

...noir kirjoitti...

Tahdon ainakin uskoa niin.