tiistai 5. elokuuta 2014

The Forbidden Kingdom (2008)

Jason (Michael Angarano) on aasialaisten kung fu-elokuvien suuri fani ja onnen täyttymys on aina se kun löytää elokuvan alkuperäiskielellä ilman tekstityksiä, vaikka ei nyt sitten kieltä osaisikaan, mutta ainahan voi katsella kuvia kuten kaikki todelliset fanit tekevät. Kiinalaiskortteleiden krääsäkaupoista voi löytyä vaikka mitä wuxiaa ja muinaisia artefakteja, mutta se ei auta päiväunissaan suureksi soturiksi itseään uskovaa poikaa kun paikkakunnan huligaanit kiusaavat ja pakottavat Jasonin pettämään rihkamaliikkeen myyjän. Tapahtumien seurauksena Jason saa käsiinsä kepin joka syöksee hänet menneiden ajan Kiinaan kokemaan seikkailua jossa pitäisi vapauttaa legendojen sankari Apinakuningas (Jet Li) pahuuden öykkäröinniltä ja palauttaa keppi oikealle omistajalleen. Avukseen Jason saa alkoholilla käyvän taistelulajien mestarin, Jackie Chanin ja taistelumunkki Jet Lin. Niin ja on siellä söpö tyttökin, jotta saadaan pojalle joku romantiikan kohteeksi.

Nättejä maisemia, mainiota vaijerifuta ja idealtaan fanipojan unelmalta kuulostava Jet Lin ja Jackie Chanin naittava fantasiahistoriallinen seikkailu tuntuu liian amerikkalaiselta, liian Last Action Herolta ja ainakin 20 vuotta liian myöhään ilmestyneeltä elokuvalta. Toki kyseessä on viihdyttävää katseltavaa, mutta mitä jos tämä olisi tehty ennen kuin tietokoneet valtasivat tehostemarkkinat, kun edelleen varsin eloisat Li ja Chan olivat siirtyneet jenkkivakuutuksien piiriin ja jos oltaisiin keksitty taikalipun (eli taikakepin) sijaan jotain muuta, niin kenties The Forbidden Kingdom voisi olla muutakin kuin vain ihan kiva elokuva.
Kiusattu nörttipoika joka käy todellisuudeksi muuttuvassa fantasimaailmassa kokemassa kasvua on vain kulunut tekosyy saada yhdistettyä moderni maailma menneeseen ja tässä tapauksessa tietenkin keino perustella elokuvan aasian muuntumisen osaksi englannninkielistä maailmaa. Sinänsä elokuvan idea siirtää päähenkilö seikkailujen maailmaan ei ole helppoudestaan huolimatta oikeastaan hullumpi aiheelleen, mutta tuo päähahmon ansiosta liiaksi edellä mainitun Last Action Heron mieleen, joka sekin olisi hyötynyt kummasti lapsisankarin muuntamisesta muuksi.
Englanninkielisyyden sijaan tämä olisi kaivannut tekijöiltään rohkeutta tehdä elokuva kiinaksi, tai vielä paremmin, epäsynkassa englanniksi dubattuna, sillä The Forbidden Kingdom kuitenkin tekee runsaasti viittauksia ja sanotaan vaikkapa kunnianosoituksia Chanin, Lin ja heidän edustamansa lajityypin historian suuntaan, että Drunken Masterit ja muut tunnetuimmat ilmiöt väännetään rautalangasta ja jos kerran kyseessä on eräänlainen faniuden osoitus, niin ehkä sitä olisi kannattanut viiltää hieman syvemmältä, taikka sitten siirtyä reilusti parodian suuntaan. The Forbidden Kingdomin liiallinen koko perheen elokuvallisuus maalaa kaiken liian lapsekkaaksi ja valitettavasti myöskin pintapuoliseksi.

Jos mukana eivät olisi Jet Li ja Jackie Chan, niin tältä elokuvalta ei odottaisi tiettyjä eräänlaisia tavaramerkkejä ja etenkään kritisoisi samalla tavalla niiden löysää käsittelyä, mutta koska tässä kuitenkin ovat mukana Li ja Chan, ja he ovatkin koko elokuvan suurin vetovoima, niin tottakai ajatukset menevät heidän kulta-aikojensa elokuviin, kun niistä on muutenkin haluttu muistuttaa ja lopputuloksena on vain jotain ihan kivaa perhekivaa, niin kyllä se lievän pettymyksen aiheuttaa. Jos kuitenkin katselee The Forbidden Kingdomin ilman painolastia ja samanlaisena lastenseikkailuna kuin vaikkapa Päättymättömän tarinan, kyllähän tämä varsin mukava elokuva on.

Apinakuningas näyttää Tim Allenilta.

Tähdet: ***
The Forbidden Kingdom

3 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Ihme tumpeloja nämä fantasiamaailman sankarit, kun aina pitää hakea se pelastaja normimaailman puolelta...

...noir kirjoitti...

Joo ja mitä hiton taistelulajien mestareita he ovat olevinaan, kun pystymetsästä kaivettu kömpelys oppii hetkessä heitä paremmaksi. Se joka ei osaa, opettaa.

Occo kirjoitti...

Tää oli kyllä viimesen päälle laskelmoitu ja valmiiksi pureskeltu putkijuoksu.