sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Frogs (1972)

Valokuvaaja Pickett (Sam Elliott) on suoalueella kuvaamassa ihmisten aiheuttamia ekorasitteita, kuten kotitalousjätteitä luonnossa. Kun huviveneilevät ylemmän luokan Clint (Adam Roarke) ja Karen (Joan Van Ark) vahingossa muksauttavat Pickettin veden varaan, kutsuvat he miehen kuivattelemaan isoisä Jasonin (Ray Milland) huvilalle, eikä pyörätuoliin sidottu kiukkupyllyisoisä oikein pidä uteliaista kuokkavieraista taikka sukulaisista.
Tottakai nopeasti osoitetaan, että puhelinlinjat ovat nurin ja että paikaillinen eläinkunta on päättänyt vetää Jasonia pataan, koska tämän välinpitämättömyys luonnosta on suuren suurta. Luonnollisesti huvilalla tuntuu oleskevan puolet Jasonin suvusta ja he kaikki vaikuttavat olevan narsistisia pölkkypäitä, joten eläinten vallankumoukselle luodaan tarvittavat perusteet ja niinpä ekologishenkinen viherpiperryskauhistelu alkakoon.
Lopussa puhelinkin toimii, mutta on rikki.

Kun penskana näin tämän elokuvan videovuokraamon hyllyllä, niin sen kansi veti minua puoleensa kuin liekki yöperhosta. Jättisammakko jonka suusta roikkuu ihmisolennon käsi. Sitä parempaa ei saattanut olla ja eipä juuri vieläkään ole.
Niinpä arvannette kuinka suuri pettymys oli elokuvaa katsellessa huomata ettei siinä mitään ihmisiä syöviä jättisammakoita ole. Kyynel.
Itse asiassa elokuvan nimi antaa muutoinkin hieman väärän käsityksen siitä mitkä tässä elokuvassa mellastavat, koska enemmän vaaratilanteita aiheuttavat käärmeet, linnut, hämähäkit, sisiliskot, puunoksat ja oikeastaan kaikki muu kuin sammakot. Käärmeet saavat niin paljon tilaa, että ehkä olisi ollut syytä nimetä elokuva heidän mukaansa. Ehkä ne sammakot ovat johtoasemissa, antaen enemmänkin käskyjä tykinruualle kuin osallistuen itse fyysisiin sotatoimiin. Niin ja siitä mellastamisesta puheen ollen, aika vähäisesti ne muutkin eläimet jaksavat liikuttaa ulokkeitaan ja pokan pitäminen voikin olla vaikeaa kun näyttelijöiden tulisi eläytyä eläinhyökkäykseen ja itse eläimiä kiinnostaa korkeintaan paikalta poistuminen. Erinomainen on kohtaus jossa paukapää makaa maassa välinpitämättömien liskojen chillatessa päällä. Kyseinen heppu oli jo siinä vaiheessa kuollut kun toinen suomunahka pudotteli jotain eetteripulloja ja uhrimme paikalta esteettömän poistumisen sijaan meni tarkoituksella työntämään naamaansa höyryihin. Suurin osa ihmiskuolemista tuntuukin aiheutuvan heidän omasta tyhmyydestään kun juostaan jonnekin järveen, sillä eiväthän nämä eläimet tee mitään muuta kuin näkyvät selvästi eri aikaan kuvatuissa lähikuvissa ja sitten joku kuolee. No ainakin jostain syystä ruumiit esitetään stillkuvina jotka näyttävätkin rakeisilta pysäytyskuvilta ja kuolleen henkilön ihonväri muuttuu hetkessä rusottavaposkisesta siniseksi. Niinpä elokuvassa oleva kyvyttömyys kuvata sen eläiniskuja tehokkaasti laimentaa vaikutusta pahemman kerran, mutta siinä noin 17-19 minuutin kohdalla nähtävä osuus jossa Elliottin hahmo rupeaa huomaamaan ensimerkkejä alkavasta kauhusta toimii erinomaisesti, eikä siinä tehdä muuta kuin näytetään siellä täällä makaavia myrkytettyjä käärmeitä sekä liskoja ja tämän perään löydetään kuollut ihminen. Tietäen elokuvan idean, kyllä se sammakoiden passiivisuus, ostarilla hengailu onnistuu hetkittäin herättämään hermustuneisuutta ja nämä elokuvassa esitetyt uhan ensimerkit ovatkin ne oikeasti kammottavimmat osuudet, kuin ne todelliseksi vaaraksi ja kauhuksi tarkoitetut eläinten hyökkäykset.
Teknisestä kömpelyydestään huolimatta Frogs onnistuu siis luomaan hetkittäin pelottaviakin eläimiin liittyviä tilanteita, eikä sen luonto hyökkää-juoni ole yhtään sen hullumpi kuin muissakaan aikansa suosituissa lajityyppitovereissaan ja ainakaan se ei myöskään ole tarkoituksella koominen, mutta kyllä se on silti todettava, että kansikuva on ehdottomasti muistettavin osuus Frogsissa.

Kuitenkin nyt kun jo tunsin elokuvan entuudestaan, ei sen harhauttava kansikuvakaan aiheuttanut pettymystä, jolloin pystyin nauttimaan keskinkertaisuudestakin enemmän.
Niin ja siihen kansikuvaan liittyen, ei se nyt täysin huijaa, sillä lopputeksteissä on animaatiopätkä jossa näkyy samainen visio.

Tähdet: **
Frogs

3 kommenttia:

Jessus kirjoitti...

Voiko tähän sanoa muuta kuin, että WOPIT?

Occo kirjoitti...

" Ehkä ne sammakot ovat johtoasemissa, antaen enemmänkin käskyjä tykinruualle kuin osallistuen itse fyysisiin sotatoimiin."

Napoleon Bonasammakko, nuff said.

...noir kirjoitti...

It's not easy being green