torstai 20. maaliskuuta 2014

Red Sands (2009)

Djinnit, nuo maan mainiot savuttomasta tulesta tehdyt mystiset ilkeät yliluonnolliset olennot päättivät sitten joskuin muinoin tarpeeksi elämöityään muuttaa pois lihallisesta maailmasta, joten ei huolta niistä enää. Paitsi että tietenkin yksi heistä päätti jäädä hengailemaan Afganistaniin ja vangittiin kivipatsaan sisään. Rehvakkaat jenkkisotilaat sattuvat tietenkin tuon patsaan luokse ja yksi heistä tajuaa heti sen pitävän sisällään pahan hengen, joten se on ehdottomasti syytä jättää rauhaan, jolloin toinen sotilas ampuu patsaan rikki ja vapauttaa ilkimyksen. Pian keskelle aavikkoa majoittuneet sotilaat alkavat kokea kovinkin fyysisen tuntuisia harhoja ja kuolevat.

Koska Red Sandsissa djinniä ei esitetä minään Andrew Divoffin kaltaisena kiinteänä persoonana, vaan pikemminkin eräänlaisena hallusinogeenisenä henkenä joka tekee elokuvan ihmishahmoista pöpejä, niin vaikka kauhu ja kammotus luodaan tietenkin edelleen visuaalisina mörökölliefekteinä, on kunnolla eritellyn pääpahiksen puutteessa ollut tärkeämpää sotilastovereiden itsensä toimia eräänlaisina vastuksina toisiaan kohtaan. Näin ollen jonkinlaisen joukkohulluuden vallatessa tilaa, on ensin syytä vakuuttaa seurattavien ns. tavallisten ihmisten olevan jollakin tapaa kiinnostavia, jotta voimme sitten edes osittain astua heidän nahkoihinsa ja vähintäänkin tuntea sympatioita heidän muuntuessaan kauhun lähteiksi itselleen ja toisilleen.
Joukko puupäisiä murica fuck yeah-sotilaita ei sitä tee.

Kuuma, hiekkainen miljöö, yliluonnollinen pahis ja jonkinlainen eristyneisyyden tuntu on kyllä kieltämättä sopivan kiintoisa yhdistelmä (toimii erinomaisesti Dust Devilissa ja Liftarissa [myös jälkimmäiseen istuu ajatus yliluonnollisuudesta]) ja toki ääliösotilaat soveltuvat ainakin ajatuksen tasolla korostamaan tilannetta jota ei ymmärrä, mutta onnistuminen olisi vaatinut osakseen parempaa näyttelemistä, parempaa tekstiä ja ainakin visuaalisen tyylin joka ei näytä halvalla puolihutaisten tehdyltä kakkapeliltä.

On muuten samperin hölmön näköisiä tietokoneluomuksia tässä elokuvassa.

Tähdet: *
Red Sands

2 kommenttia:

Jessus kirjoitti...

Itsekin tämän katselin tuossa jokunen vuosi sitten. Muistijälkeni ovat aika kuraisia ja arvostelusi niitä vankutti entisestään. Ei tarvitse varmaan tarkastaa uudestaan.

...noir kirjoitti...

Ei