lauantai 15. maaliskuuta 2014

Day of the Animals (1977)

"Pahasti saastuneen metsän eläimet kärsivät erilaisista mutaatioista ja käytöshäiriöistä, kuten hillittömättömästä agressiivisuudesta."

Spraypullojen aiheuttama ilman saastuminen syöksee maahan ultraviolettisäteilyä ja se aiheuttaa eläimissä hillitsemätöntä agressiivisuutta. Tästä tyystin tietämätön eräopas Buckner (Christopher George) lähtee turistiryhmän kanssa tutustumaan kallioiden iloihin ja mukana on aikuista ja lasta, miestä ja naista, intiaania ja professoria, avioliittoaan paikkaavaa pariskuntaa sun muuta ja tietenkin myös funkyyn nahkatakkiin pukeutunut Leslie Nielsen.
Juuri tänään ilma on tavanomaista kuumempi, uutisissa varoitellaan ilmansaasteista ja auringon haittavaikutuksista elollisiin, ja kehoitetaan välttämään etenkin korkeita paikkoja joissa aurinko pääsee vahvimmin vaikuttamaan nuppiin. Voi ei, juuri korkealle kalliolle kukkulalle turistimme tiensä suuntasivat. Siispä he opastajineen saavat pian huomata metsäneläimien kiukustuneen ja kynsistä, nokista ja hampaista aiheutuva kuolettava kohtalo on vain ajan kysymys, jota jouduttavat riitaisiin tilanteisiin ajautuvat ihmiset itse.

Jos aivan liian aikaisin kuolleen William Girdlerin edellinen eläinkauhistelu Grizzly oli varsin mainio Tappajahai-kopio, niin tästä elokuvasta tulee ehkäpä enemmänkin mieleen Hitchcockin Linnut. Siitä muistuttavat etenkin rauhallisesti mutta selvän uhkaavasti lähistöllä tarkkailevat eläimet ja hiukan aiempaa suurempi keskittyminen selviytymiskamppailussa olevan ihmisjoukon keskinäisiin suhteisiin, mutta unohtamatta tietenkään pääasiaa, eli kunhan eläimet hyökkäävät niin ne tottavie hyökkäävät. Joskin purentaorgiat tapahtuvat aika harvakseltaan.
Tunnelma on enimmäkseen sopivan hermostuttava, iskut kauhistuttavia, mutta ilmeisesti aikansa trendipelottelu ponnekaasun vaaroista ajautuu välillä tämän ilman pilaajaksi saarnaavuudellaan. Siltikin kyseessä on paremman puolen eläinkauhua ja pidän etenkin siitä miten tässä esitetään saarroksiin joutuneiden ihmisten suurimmaksi uhaksi nousevan he itse, joka ei ehkä ole se kaikkein yllättävin idea, mutta eräänlainen ajautuminen sinne Kärpästen herra-tasolle toimii jälleen kerran.

Nielsen on loistava egoistisena riidankylväjäsikana joka on vain askeleen päässä kannibalismista, mutta jo ainakin täysilla mukana murhaamisessa.

"Man is the cruelest animal", mutta kyllä kiukkuinen susihukka on aika lähellä.

Tähdet: ***
Day of the Animals

Ei kommentteja: