tiistai 28. kesäkuuta 2011

Muppetit Avaruudessa (Muppets From Space, 1999)

Synkkää sinfoniaa, myrsky nousee, Gonzo ei pääse Nooan (F. Murray Abraham) arkkiin koska pitäisi ottaa kaksi kutakin lajia mukaan ja Gonzoa on vain yksi ja mikä hitto hän oikeastaan edes on? Kuka ja mistä Gonzo on? Onko muita hänenlaisiaan olemassa? Nämä kysymykset ovat ruvenneet viime aikoina vaivaamaan enemmän ja enemmän itse Gonzoa. Muut Muppetit ovat aina jotain, sammakoita, rottia, jotain ja heillä on lajitovereita. Gonzo vaikuttaisi olevan ainoa lajiaan ja siis aivan yksin ystäviensäkin keskellä. Elokuvan nimi ja viimeistään traileri paljastavat vastaukset, joten ne eivät tule olemaan yllätys.
On tavallinen päivä Muppet-talossa. Rizzo treenaa lihaksiaan rotanloukussa, kanat jumppaavat, Commodores soi, hirven irtopää laulaa ja keittiö räjähtää. Gonzo saa viestin muroista: "tarkkaile taivasta," mutta mainitessaan asiasta luullaan häntä pöpiksi. Samaan aikaan toisaalla sementtitehtaaksi naamioidussa salaisessa valtion avaruustutkimuslaitoksessa tuhma tutkija Singer (Jeffrey Tambor) on huomannut avaruudesta tulevan säännöllisiä viestejä, mutta kenraali Luft (Pat Hingle) ei usko Singeriä vaan epäilee kyseessä olevan vandalismia. Gonzon muroviestillä ja Singerin löytämillä avaruusviestellä on yhteistä se, että ne tulevat selvästikin samasta lähteestä.
Gonzo viettää aikaansa tarkkaillen taivasta ja salamanisku vie hänet avaruuteen tapaamaan (intialaisia?) avaruuskaloja jotka kertovat Gonzon lajitovereiden etsivän häntä. Kärventynyt Gonzo rientää iloitsemaan muille Muppeteille, että kosmiset kalat ottivat häneen yhteyttä ja kertoivat hänen olevan avaruudesta. Vastaanotto tuolle ilmoitukselle on hämmentynyt.
Kun Gonzo leikkaa nurmikkoon viestin "olen täällä", niin tapahtumia tarkkaileva Singer kiinnostuu Gonzosta ja tämän mahdollisista yhteyksistä avaruuden muukalaisiin. Folioon ja antenneihin pukeutunut Gonzo nappaa viestin Shelley Snipesin (Andie MacDowell) ufo-huuhaa-ohjelmasta ja uskoo emoaluksen kutsuvan häntä kotiinsa. Siispä Gonzo lähtee sekoilemaan tv-studiolle jossa Miss Piggy koettaa syrjäyttää Shelleyta juontajan paikalta. Nyt viimeistään kaikki pitävät Gonzoa hulluna, kaikki paitsi Singer joka haluaa tutkia häntä.
Gonzo houkutellaan Singerin luokse lupauksilla auttaa häntä. Rizzo luikertelee mukaan. Singer ja karhuapulaisensa kuulustelevat Gonzoa ja koemme mielestäni koko Muppet-historian parhaimman vitsin ja jo pelkkä sen ajatteleminen saa minut hykertelemään.
Singer kääntelee Gonzon nenää ja kysyy hämmästellen "no nostrils. How do you smell?" Johon Rizzo heittää "awful. Trust me, i'm his roommate" ja karhu repeää nauruun. Se karhu on nero.
Toisaalla muut Muppetit koettavat keksiä keinoa vapauttaa Gonzo ja samalla kaikki foliopäähörhöt tekevät perunamuusigonzoja ja pitävät häntä jonkinlaisena avaruusmessiaana.
Rizzo pistetään koe-eläinvankilaan muiden rottien seuraksi ja Singer koettaa edelleen pakottaa Gonzosta ulos tietoja avaruuden mahdollisista valloittajista, joista Gonzo ei tietenkään tiedä vielä mitään. David Arquette kiduttaa Rizzoa muun muassa sentrifugin avulla ja voileipä kertoo Gonzolle avaruusolioiden saapuvan keskiyöllä.
Muppetit saapuvat pelastamaan Gonzoa, joka on vaarassa joutua aivoimuriin. Ensin on kuitenkin ohitettava Ray Liotta, mutta onneksi Miss Piggylla on apunaan jonkinlainen aivopesusuihkepullo. Kumiankan avulla Muppetit muuttuvat väliaikaisesti näkymättömiksi ja Elukka tekee seksuaalista väkivaltaa Kathy Griffinille. Vähän niin kuin Kevin Bacon Hollow Manissa.
Shawshank Redemption-viittaus kun Rizzo paljastaa vankitovereilleen Mice Girls-julisteen takana olevan pakotunnelin. Jota seuraa kohta Independence Day-viittaus kun Singer ja Luft katsovat lasin läpi sumuiseen laboratorioon ja näkevät apulaisensa muiden hallinnassa.
Elukka särkee Kathy Griffinin sydämen.
Gonzo pelastetaan aivoimurilta, mutta sitten pitäisi kaikkien päästä pakoon. Onneksi apuna on oventekohyytelö joka tekee paikkaan kuin paikkaan miniatyyrioven. No, Muppetit pääsevät pakoon ja sitten suunnataan rannalle jonne avaruusoliot ilmoittivat Gonzolle tulevansa.
Hetkinen? Oventekohyytelö?
Pian ranta täyttyy Muppeteista ja foliopäähörhöistä.
Miss Piggy ajautuu tappeluun Shelley Snipesin kanssa ja Miss Piggy aivopesusuihkeensa avulla. Joshua Jackson ja Katie Holmes esiintyvät Dawson's Creekissa ja Pepe koettaa pokata Holmesin. You sick little monkey.
Odotusta, mutta avaruuden vieraita ei kuulu ja Gonzo on valmis luovuttamaan.
SITTEN!
They're here.
Avaruusalus laskeutuu. Ovet aukeavat. Keikka voi alkaa. Joo-o, Gonzon lajitoverit ovat kuin George Clinton ja Parliament ja funk soi.
Gonzo on löytänyt perheensä ja siksi hänet ammutaan tykillä ilmaan.
Singer saapuu paikalle neutronipyssynsä kanssa, jota ei ole ladattu ja varvaskin tulee kipeäksi kun hän potkaisee tynnyriä. Gonzon lajitoverit pitävät Singeria loistavana koomikkona ja pyytävät häntä suurlähettilääksi planeetalleen. Star Trek-tunnari soi. Singer iloitsee.
Gonzon on nyt päätettävä lähteäkö lajitovereidensa kanssa kotiplaneetalleen, vaiko jäädä Maahan. Gonzo jää Maahan.
"Tämä on minun kotini."

Muppetit Avaruudessa on suosikkini Muppet-elokuvista. Se on villi, se on outo ja sen keskiössä on minun suosikkini, Gonzo.
Tieteistarinoiden suurena ystävänä pidin siitä, että elokuva on aivan täynnä viittauksia kaikenmaailman sci-fi-leffoihin ja tietenkin myös siitä, että lajityyppikliseistä tehtiin pilkkaa rakastavasti. Lisäksi olin hyvilläni elokuvan muustakin huumorista joka oli sellaista joka toistuvasti herätti "häh? mitä? eihän tässä ole mitään järkeä!"-tyylistä huvittuneisuutta.
Mitä Muppeteihin tulee, niin tämä varmaan eniten heidän tapansa tehdä Family Guy-tyylistä huumoria, mikä ei nyt tietenkään tarkoita etteikö elokuva sopisi myös lapsille. Tosin se on myönnettävä, että muiden suhtautuminen Gonzon ilmoitukseen avaruusolioisuudestaan ei ehkä mene lasten tajuntaan homoseksuaalisuus-viittauksena millaisena se on selvästikin tarkoitettu ja kohtaus jossa Miss Piggya hakataan naamaan on ehkä hivenen liian väkivaltainen lapsille.

Muppetit Avaruudessa on juuri sopiva sekoitus huumoria joka on tolkullista, että myös tolkutonta. Sitä on niin paljon, että joka hetki tuntuu tapahtuvan jotain huomioitavan arvoista ja jopa Rob Schneider oli hauska, vaikka hän ei tehnyt yhtikäs mitään hauskaa. Eli hän oli käytännössä oma itsensä.

Mielenkiintoisena tai ei huomiona voin kertoa, että muistan aina tämän elokuvan suomenkielisen nimen olevan Muppetit Avaruudesta, ei Muppetit Avaruudessa ja olin jo kirjoittanut tämän tekstin (tätä lukuunottamatta joka on myöhempi lisäys) siten, että kutsuin jokaisessa Avaruudessa-kohdassa sitä Avaruudesta. No hei, onhan se englanniksi From Space, joten miksi ei suomeksi sitten.

Tähdet: *****
Muppetit Avaruudessa

Ei kommentteja: