lauantai 18. kesäkuuta 2011

Pimeyden Enkeli (Dark Angel, 1996)

Olen mahdollisesti maininnut täällä aiemminkin, että pidän Eric Robertsista ja toivoisin miehen pääsevän The Wrestlerin kaltaiseen elokuvaan osoittamaan kykyjään. No, ainakin pidän Ericistä enemmän kuin siskostaan.
Eric Robertsin uralta löytyy niin uskomaton määrä sontaa, että sitä meinaa aina välillä unohtaa miehen osaavan näytelläkin. Joten voi olla vaikea vakuuttaa ketään siitä, että sieltä löytyy hyviäkin roolisuorituksia joukosta, mutta ei huolta sillä Pimeyden Enkelillä ei päätä käännetä.

Walter (Eric Roberts) on poliisi joka on saannut siirron New Orleansiin ja kaupungin poliisipäällikkö Pickett (Paul Calderon) ei ole järin riemastunut tilanteesta. Pickettille ei nimittäin ole kerrottu syytä miksi Walter on siirretty hänen alaisuuteensa ja kaikki muutkin ovat yhtä pimennossa asian suhteen. Walter itse ole laisinkaan halukas kertomaan mitä aiemmassa poliisipiirissä oli tapahtunut, mutta kyseessä on ilmeinen pakkosiirto ylennyksen sijaan.
Pickettin lisäksi muut poliisit ovat hiukan skeptisiä Walterin suhteen, mikä on heti alusta asti hiukan outoa sillä Walter vaikuttaa maailman mukavimmalta tyypiltä. No eipä se kestäkään kauaa kun Walter alkaa voittamaan kollegoja puolelleen.
Sopivasti täällä uudessa kaupungissa alkaa löytymään kuoliaaksi puukotettuja naisia ja Walter huomaa uhreilla olevan yhteistä se, että kukin on ollut avioliiton ulkopuolisessa suhteessa. Tietenkin tappaja alkaa kiusaamaan Walteria antamalla vihjeitä milloin mistäkin.
Ihan varmasti jokainen teistä on nähnyt roppakaupalla näitä tämänkaltaisia elokuvia ja täten ei tule yllätyksenä se, että Walteria ruvetaan epäilemään murhaajaksi.
Aina välillä näemme hyvin valkoiseksi valotetun takauman siitä kuinka Walter on bylsimässä jotain naista ja akti keskeytyy kun pari miestä saapuu paikalle ammuskelemaan ja tappavat tuon rakastelun kohteen.
Walterin kollega Anna (Ashley Crow) saa tehtäväkseen alkaa tutkia miehen taustoja. Miksi Walter siirrettiin New Orleansiin, miksi tiedoista puuttuu vuoden edestä informaatiota ja voisiko hän olla itse se murhaaja. Paljastuu että Walter oli aiemmin huumekyttä peitehommissa ja tutkimassa sopivasti samassa orpokodissa kasvaneen ja täten Walterin eräänlaisen "veljen" Vardamonin (Wayne Pére) huumebisneksiä. Tietenkin Walter oli päätynyt suhteeseen Vardamonin vaimon kanssa ja tässä tulee siis selvitys siihen useampaan kertaan väläytettyyn takaumaan. Tuo on samalla se syy miksi Walter siirrettiin muualle.
Siispä Walter epäilee Vardamonin olevan se New Orleansin murhaaja, joka tappaa aviopetoksen tehneitä naisia koska koki itse sellaisen. Mutta se ei pidä paikkaansa sillä Walterille selviää, että Vardamonista oli tullut ilmiantaja FBI:lle ja he voivat todistaa ettei Vardamon tappanut naisia, paitsi tietenkin aiemmin vaimonsa. Samalla saadaan kuulla, että Vardamon oli jossain vaiheessä Walterin tavoin käynyt avaamassa sydäntään heidät kasvattaneelle papille, Richardille (ei hajuakaan kuka, sillä näyttelijätiedot ovat hyvin sekavat) ja pappi on syyttänyt kaikista maailman ongelmista naisia. Siispä "auttaakseen" Vardamonia ja Walteria oli Richard päättänyt ruveta murhaamaan naisia. Kuulostaa ihan loogiselta.
Walter jahtaa Richardia ja Richard päättää hypätä katolta kuolemaansa.
Loppu.

Ennen käytettiin usein termiä tv-elokuva sellaisista leffoista jotka eivät olleet yksinkertaisesti kovinkaan tasokkaita ja kaipa se termi on edelleenkin jonkin verran käytössä vaikka tv-ohjelmien/-elokuvien taso on ollut huimassa nousussa vuosien saatossa. Pimeyden Enkeli on juuri tuollainen tyypillisen halvan oloinen tv-elokuva, eikä se ole sitä vain siksi että se on oikeasti tv:lle tuotettu.
Ei tämä nyt kuitenkaan aivan onneton elokuva ole, mutta niin liukuhihnatuotantoa, että jos sattuisi kesken elokuvaa kääntämään kanavaa niin ei ehkä palaisi takaisin. Eli kyseessä on jokapäiväistä leipäämme, jossa nyt sattuu olemaan hiukan hometta pinnalla.

Ja muistatteko kuinka Johnny Mnemonicin kohdalla haukuin sen kansikuvaa? No katsokaapa tämän elokuvan kantta. Hyi hitto!

Tähdet: *
Pimeyden Enkeli

4 kommenttia:

Anzi kirjoitti...

Miten sinä onnistutkin katsomaan sellaisia Ö-leffoja, jotka minäkin olen nähnyt? Ja olen vielä samaa mieltä niistä kanssasi. Tämä tuli katsottua telkkarista joskus vuonna X ja Y, eikä se tehnyt mitään vaikutusta. Ja ajatella, että minä muistaakseni rupesin katsomaan tätä silloin joskus koska luulin tämän jotenkin liittyvän siihen TV-sarjaan, jonka pääosassa oli Jessica Alba. :-D

...noir kirjoitti...

Enhän minä juuri muita katsokaan. Joten jos joku on nähnyt eläissään edes yhdenkin Ö-leffan, niin aika varmasti se löytyy minun kokoelmistani.

Tuoppi kirjoitti...

Ö-leffat on juuriki niitä parhaita. Monesti paljon viihdyttävämpiä tapauksia kuin valkokankaille saapuvat, isomman luokan megaspektaakkelit. :D

Tosi karmean kannen ovat tähän leffaan lätkäisseet. Varmaan Paintilla tehty tai jotain...

...noir kirjoitti...

Minä olen sitä mieltä, että suurimmat yllätykset löytyvät juuri Ö-leffoista, tai siis niistä joiden uskoo olevan Ö-leffoja. Sitä kun ottaa jonkun Al Pacino- tai Tom Cruise-pätkän, niin niiltä odottaa jo jotain. Mikä ei tietenkään tarkoita etteivätkö ne voisi tuottaa pettymystä. Mutta kun ottaa katsottavaksi jonkun tälläisen Pimeyden Enkelin kaltaisen elokuvan ei odota mitään (tai korkeintaan surkeutta) ja näin voi oikeastaan vain yllättyä positiivisesti. Jos se nyt on huono, kuten ne enimmäkseen ovat, niin ei pety koska silloin se oli juuri omalla tasollaan.