lauantai 18. kesäkuuta 2011

Killer Klowns From Outer Space (1988)

Pikkukaupungin metsään laskeutuu sirkusteltalta näyttävä avaruusalus. Matkustajina joukko Amy Winehousen näköisiä avaruusklovneja jotka säilövät nyljettyjä ihmisiä hattaraan, ampuvat tappavaa popcornia, järjestävät murhaavia nukketeatteriesityksiä ja jäljittävät uhrejaan ilmapalloista tehdyn koiran avulla.
Klovnit kulkevat kaupungilla aiheuttaen tuhoa ja päiden irtirepeytymistä, eikä poliisi ole uskoa hätäsoittoja vaan luulevat nuorten pilailevan. Seuraa riemastuttavia mutta irrallisen oloisia kohtauksia joissa mm. klovni tekee varjokuvadinosauruksen joka syö oikeasti sitä katselevat ihmiset.
Klovnit keräävät ihmisiä hattaroiden sisään syödäkseen heidät myöhemmin, mutta muutama ihminen pistää vastaan. Varokaa ilmapalloja ja syövyttäviä kermakakkuja!
Klovnit hämääntyvät nähdessään jäätelöauton ja kun jättiklovnilta puhkaistaan nenä niin koko avaruusalus räjähtää.

Killer Klowns on juuri niin pähkähullu elokuva kuin sen luuleekin olevan ja vaikka elokuva onkin luokitukseltaan kauhuelokuva, niin se on hyvin vähän sen yhdyssanan ensimmäistä osaa. Toki elokuvassa on lievää goreilua ja klovnit ovat olevinaan pelottavia, mutta esimerkiksi Painajainen Ennen Joulua sisältää huomattavasti pelottavampaa sirkusmeininkiä.
Tässä elokuvassa klovnit on toteutettu aika vastenmielisen näköisinä, mutta ne eivät missään vaiheessa ole kovinkaan kauhistuttavia. Tietenkin kun se että musiikissa on toistuvaa sirkussävelmää ja klovnit toimivat tappaessaankin kömpelösti, ja koko muukin yleisilme on hupsua niin vaikea sitä onkaan ottaa elokuvaa kauhuna. Se ei siis ole edes sillä tavoin kauhua kuin esimerkiksi Evil Dead on, vaan pikemmin sillä tavoin "kauhua" kuin Addams Family on. Joten komediana tämä tulee ottaa. Hiukan mustana, mutta ennenkaikkea komediana.

Siitä on annettava pystypeukkuja, että elokuvan sirkusmaisuus on toteutettu pieninkin yksityiskohta huomioiden ja sen vuoksi sitä ei lopulta paljoakaan kyseenalaista näiden avaruusklovnien olevan jotenkin todellisia. Ne nyt vain sattuvat olemaan klovneja ja niiden laitteet nyt vain sattuvat näyttämään popcornkoneilta ja muovileluilta, mutta ne ovat kaikin puolin todellisia ja oikeita, koska ne nyt vain ovat.

Pidin oikeastaan lähes kaikesta tässä elokuvassa. Näyttelijät esiintyivät aiheeseen liittyen sopivan huonosti, visuaalisesti elokuva oli mainion pikkutarkasti ja hyvällä huonolla maulla maustettu, musiikki oli sopiva sekoitus kauhuleffaulinaa että sirkusfanfaareja ja pelkkä idea murhaavista klovneista on aina hyvä, kysykää vaikka Tim Currylta. Ensimmäisen puoli tuntia olinkin valmis antamaan elokuvalle ruhtinaalliset viisi tähteä, mutta pikku hiljaa elokuvan edetessä pisteytys alkoi laskemaan lopulliseen kolmeen. Ongelma on vain siinä, että vaikka elokuva pysyy koko ajan kuosissaan niin on pakko myöntää, että vitsi alkoi käydä vanhaksi hieman alle puolentoista tunnin aikana. Varsinkin kun tässä on tarinallisesti olemassa vain se, että avaruusalus tulee, tapetaan, avaruusalus tuhoutuu ja muu osa on täytetty irtokohtauksilla. Toki ne irtokohtaukset ovat pääosin huvittavia, mutta toisaalta ne ovat kuitenkin vain sirkukseen ja klovneihin liitettäviä jippoja joista oli tehty eräänlaisia kauhuversioita. Aivan kuin tekijät olisivat aivoriihessään koonneet ranskalaisin viivoin ideat jotka liittyvät käsiteltävään aiheeseen ja sitten kuvanneet ne miettien myöhemmin miten sitoa niitä toisiinsa, ja siitä syystä tuntui kuin olisi katsellut jotain tv-sarjan pakollista clipshowta.

Erityisen mainio oli nuoria vihaavaa ureapääkyttää esittävä John Vernon, joka vaikutti olevan myös ainoa joka tajusi täysin tekeillä olevan komedia, kun muut taisivat välillä luulla kyseessä olevan myös kauhuelokuva.

Killer Klowns on hauska ja hienon näköinen elokuva, joka alle tunnin pituisena olisi varmaan ollut mielestäni täydellinen makea leivonnainen.

Tähdet: ***
Killer Klowns From Outer Space

3 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Ehdottomasti kaikkien tappajaklovnielokuvien isä, äiti ja kumminkaima. :D

Mörri kirjoitti...

Ah, mulla on tää vhs jonka aikoinaan ruotsista tilasin. Ehdottomasti ostoslistalla dvd-formaatissa. Minusta sirkuksissa on aina jotain saatanan pelottavaa, eikä tämä elokuva yhtään auta pelkojen kitkemisessä. Jos tässä kommentissa ei oo tolkkua niin johtuu siitä, ett oon nyt kännissä (seliseli).

...noir kirjoitti...

Se mikä oli pelottava oli Pelle Hermannin hysteerinen keppi