lauantai 25. kesäkuuta 2011

A Muppets Christmas: Letters To Santa (2008)

Ah, juhannus. Kesä ja kukkaset.
Menninkäiset kirmaavat laitumella tekemässä palmikoita. Keijusiitepölyä.
On siis otollinen hetki sulkea verhot, rojahtaa sohvalle ja palata Muppetien seurassa kokemaan joulun taikaa.

On joulu. Miss Piggy halajaa viettämään joulua Karibialle, Gonzo on lähdössä kanansa kanssa Havaijille ja Kermit kaipailee valkoista joulua. Tällä hetkellä tärkeintä on saada kirjeet Joulupukille lähtemään ja mieluusti ajoissa. No, postissa on töissä Jesse L. Martin ja kaipa hän ehtii laulamiseltaan tekemään muitakin töitä kuin ratkaisemaan New Yorkin murhatapauksia. Tavoilleen uskollisesti Gonzo aiheuttaa kaaoksen postitoimistossa ja Jesse L. Martin goes postal. Hou hou hou!
Gonzo huomaa kotoa, että hänen vaatteisiinsa on postiselkkauksen yhteydessä ajautunut kolme Joulupukille tarkoitettua kirjettä. Yksi niistä on naapurin tytön, Clairen (Madison Pettis) kirjoittama ja täten erityisen tärkeä. Postitoimisto on mennyt jo kiinni, joten sitä kautta eivät kirjeet enää ehtisi perille,,, öhöm!,,, Pohjoisnavalle jossa Joulupukki asustaa.
Mikä avuksi? Yhdistynyt Pulupalvelu voisi auttaa, jos heillä nyt olisi perheriidan välissä aikaa toimia.
Entäpä Mafia? Steve Schirripa ja Tony Sirico auttaisivat muuten, mutta kun he eivät luota rottiin jollainen Rizzo on.
Siispä Gonzo päättää lähteä itse viemään kirjeet perille ja muut Muppetit ovat valmiita auttamaan. Paitsi Miss Piggy, sillä Miss Piggy on bitch.
Pepe (se on se katkarapu), Fozzie, Rizzo, Kermit ja Gonzo lähtevät matkaan, mutta Whoopi Goldbergin esittämälle taksikuskille ei käy maksuksi pähkinät, joten koetetaan lentokonetta. Uma Thurman on niin hot, että en laisinkaan ihmettele että Pepe sekoaa hänet nähdessään. Tullimies Nathan Lane pitää Muppeteja epäilyttävinä ja päättää kiusata heitä. Syystäkin, sillä Fozzie kertoi huonon vitsin. Nathan Lane ei pidä Joulupukista koska joutui penskana tuhmien listalle ja ei täten aio auttaa Muppeteja viemään kirjeitä, mutta ilmeisen mielenvikaisuuden vuoksi käskee heitä viemään kirjeet perille heti huudettuaan ensin päinvastaista.
Muppetit matkustavat lentokoneen siivellä, vähän niin kuin se riiviö Twilight Zonessa ja kohta ollaankin Pohjoisnavalla.
Myöhäistä. Joulupukki on jo lähtenyt kierrokselleen.
Masennus.
Gonzo toivoisi asioiden olevan paremmin ja tottakai Joulupukki (Richard Griffiths) kuulee kaikki maailman toiveet ja kohta Muppetit ovat Joulupukin reessä lentämässä ympäri ämpäri maailmaa ja kirjeet pääsivät ajoissa perille.
Ensimmäisestä kirjeestä ilmenee että Pepe haluaisi osata laulaa oopperaa ja näin tapahtuu.
Toisessa kirjeessä Nathan Lane toivoo pääsevänsä pois tuhmien listalta ja näin tapahtuu.
Kolmannessa kirjeessä Claire toivoo, että jouluna kaikki ystävät viettäisivät sen yhdessä ja niinpä Muppetit lähtevät hengailemaan Clairen ja tämän äidin Jane Krakowskin luokse. Miss Piggykin palaa karibialta takaisin viettämään joulua Kermitin ja muiden kanssa, ja arvatkaa vain alkaako satamaan lunta. Joo.

Muppetit osaavat yleensä taiteilla hienosti aikuisille ja lapsille tarkoitetun huumorin välissä, mutta Letters To Santa painottuu aika selvästi sinne lasten puolelle. Toki siellä on Muppeteille tyypilliseen tapaan huumoria joka vaatii aivovamman ja jonkun termodynamiikan tietoisuutta, mutta pääosin olemme kiltin ja helposti ymmärrettävän lapsushuumorin polveen ulottuvassa altaassa. Siispä tarjolla on paljon hempeää lauleskelua, rakkautta, hellyyttä, onnellisuutta ja karhu joka epäilee näyttävänsä lihavalta valokuvassa. Se karhu on nero.
On tässä mukana Muppeteille tyypillinen cameotulva, hauskoja tilanteita ja yleistunnelma on mukavan lämmin. Ei siis ehkä kovinkaan erityisen mieleenpainuva elokuva, tai ensimmäisenä mieleen tuleva kun suosittelee Muppeteja, mutta mukava kiltti jouluelokuva kuitenkin.

Tähdet: ***
A Muppet Christmas: Letters To Santa

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Kaikista Muppet-hahmoista ehdoton suosikkini on edelleenkin rumpuja paukuttava Animal. Siinä jäppisessä on eläimellistä särmää nääs :D

...noir kirjoitti...

Elukka on loistava hahmo.
Oma suosikkini on ehdottomasti Gonzo.

Seesamitiellä on Count Von Count jonka toivoisin siirtyvän Muppetien puolelle, sillä hän on aivan nerokas hahmo, mutta Seesamitie on kokonaisuutena lapsellisempi ja Muppetien aikuisempi seura tekisi Countille hyvää.