sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Muppettien Ihmemaa OZ (Muppets' Wizard Of OZ, 2005)

Ihmemaa OZ. Kyllä te tiedätte miten se tarina menee, joten tästä tulee helppoa.

Dorothy (Ashanti) on pystytissinen kahvilatyöntekijä Kansasissa joka haaveilee bootyn heiluttamisesta rap-videoissa, mutta Em-täti (Queen Latifah) haluaa pitää tytön jalat liiankin raskaasti maassa. Dorothy myöhästyy Muppetien kykyjenetsintäkiertueelta, mutta ehtii antamaan lauludemonsa Kermitille. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Dorothy on tuomittu jäämään vielä yhdeksi satokaudeksi Tatooinelle Em-tädin ja Henry-sedän (David Alan Grier) luokse. Myrsky tulee ja vie talon mukanaan, sisällä Dorothy ja Toto, joka ei tässä tapauksessa ole koira vaan Muppettien katkarapu Pepe. Dorothy ja Toto päätyvät Ihmemaa OZiin jossa asuu rottia joilla on kaapelitelevisio. Talo murskaa alleen ilkeän noidan (Miss Piggy) ja kohta tavataan hyvä noita (Miss Piggy.) Dorothy saa hyvältä noidalta kengät ja neuvon lähteä Smaragdikaupunkiin sillä sieltä löytyisi velho joka tekisi Dorothysta kuuluisan laulajan ja vaikka mitä. Varokaa vain pahaa noitaa (Miss Piggy.) Siispä eteenpäin ja kohta tavataan aivoton Variksenpelätin (Kermit), sydämetön Tinamies (Gonzo), tai pikemminkin eräänlainen kyborgi, mutta kutsukaamme häntä tutummin edelleen Tinamieheksi ja kohta mukaan liittyy myös jäniksiä pelkäävä leijonaksi pukeutunut stand up-karhu (Fozzie.) Hei, Pelokas Leijona pelkää syystäkin jäniksiä, sillä ne kuulostavat ihan Highlanderin Kurganilta.
No niin, Dorothy toivoo siis julkkismenestystä, Variksenpelätin aivoja, Tinamies sydäntä, Leijona rohkeutta olla koomikko ja Toto rahaa.
Välillä seurataan pilvenpolttovitsejä ja vaikka oikea OZ-elokuva on kuuluisa Pink Floyd-kuvauksestaan, niin siltikin.
Saavumme smaragdikaupunkiin ja päähenkilömme pääsevät yksi kerrallaan esittämään pyyntönsä Velholle, joka esittäytyy kullekin erilaisena huonona tietokoneanimaationa, joista yksi on jonkinlainen Iron Maidenin Eddien ja Shrekin ristisiitos ja toinen metaanikaasua(?)
Velho lupaa toteuttaa Dorothyn ja muiden toiveet jos hänelle tuodaan lännen ilkeän noidan taikasilmä. Siispä matka jatkukoon kuoleman vuorten ylitse ja siirrymme ilkeän noidan luokse (joka siis on se aiemmin mainittu Miss Piggy) joka seuraa matkalaisia kaukaa ja oijoi, jatkumovirhe. Noidalla on päässään nahkalippis, mutta kamerakulman vaihtuessa se on kadonnut, ilmestyen taas hetken päästä.
Paha, tai ilkeä noita, kummaksi häntä nyt haluaakaan kutsua lähtee Helvetin Enkelien kanssa kohtaamaan Dorothya ja kumppaneita. Hmm,,, Miss Piggy on aika hot mustissa nahkavaatteissaan ja niiteissään. Hrr!
Tinamies paloitellaan, Variksenpelätin silvotaan, loput otetaan vangeiksi. Leijona aiotaan syödä, Toto ja Dorothy sirkkelöidä. Yksi Miss Piggyn apulaisista näyttää ihan Bruce Campbellilta.
Dorothy vapautuu kahleistaan ja aikoo matsata Miss Piggyn kanssa, kun kuva siirtyy Quentin Tarantinoon (Quentin Tarantino) kertomassa Kermitille (Kermit) miten kohtaus tulee menemään. Tämän perusteella Tarantino ei ole hyvä valinta esittämään Tarantinoa. No, Miss Piggy lentää ilmeisesti happoon ja sulaa pois. Hanavettä se kupliva ja savuava moska kuulemma vain olikin. Variksenpelätin ja Tinamies korjataan, ja sitten taikasilmän kanssa koko porukalla tapaamaan uudestaan OZ:n Velhoa ja kokemaan se klassinen se on vain illuusio-kohtaus. Selviää että OZ:n velho onkin Hollywoodissa turistibussia ajava ja samalla ilmeisesti jonkinlainen osa-aikainen erikoistehostemies Francis (Jeffrey Tambor.) Hiukan puhetta siitä kuinka kukaan ei ole Hollywoodissa sitä mitä esittää, mutta hän voisi silti tavallaan toteuttaa päähenkilöidemme toiveet. Leijona saa kultaisen mikrofonin, Tinamies sydänkarkin ja kunhan Variksenpelättimen pää revitään irti ja sinne kaadetaan muroja, on hänelläkin aivot. Dorothy saa mahdollisuuden esiintyä suurelle yleisölle television välityksellä ja tulla tähdeksi. Ilmeisesti Toto ei kuitenkaan saa rahaa. Dorothy ymmärtää että Hollywoodkuuluisuus on onttoa ja että me olemme kaikki aivan hyviä juuri tälläisenään (yeah right), joten oikea toive onkin päästä kotiin Kansasiin. Kops kengät yhteen ja Dorothy palaa kotiinsa.
Kotona Dorothy selittää kuinka paras paikka on juuri siellä, joten onkin sopivaa että Kermit tulee paikalle vaikuttuneena aiemmin saamastaan Dorothyn demosta ja haluaa tehdä hänestä tähden. Myrsky käänsi näköjään myös Em-tädin mielen ja se on tosi jees, vähän niin kuin Egotrippi.

Muppettien versio Ihmemaa OZ:sta ei ole suosikkejani Muppet-elokuvista, se saattaa olla jopa vähiten pitämäni niistä (ei ole.) On tämä ihan hyvä, tai vähintäänkin viihdyttävä, mutta jostain syystä jo pelkkä ajatus Muppetien OZ:sta kuulostaa jo ennakkoon kuluneelta. Se johtuu ehkä vain siitä, että OZ on niin monta kertaa käytetty tarina, että vaikka Muppet-version pitäisi kuulostaa hyvältä idealta, niin nyt se kuulosti vain ideoiden loppumiselta. Jos Muppet-versio oltaisiin tehty vankilasarjasta OZ, niin se vasta olisikin ollut jo jotain.
Kyllä tämä sisältää kaikki tutut Muppetmaisuudet. On vitsejä joissa ei ole tolkun häivää, on vitsejä joista hahmot itsekin huomauttavat niiden olevan huonoja, on myös oikeasti hyviä vitsejä. On lajitelma julkkiscameoita joista osa on tuttuun tapaan loistavia ja sitten on Quentin Tarantino, joka on kieltämättä mielenkiintoinen valinta mutta osoittaa, että Little Nicky pilaa elämiä vieläkin.

Yksi asia joka kanssa aiheuttaa hieman suhtautumisongelmia tämän elokuvan suhteen, ovat viittaukset lapsille sopimattomiin juttuihin. Okei, en ole koskaan pitänyt Muppetteja täysin lastenjuttuina ja uskonkin että lapsilta jää huomaamatta suuri osa elokuvien ja tv-sarjan vitseistä. Mutta samalla Muppetit kuitenkin ovat myös lapsille ja täten jos mukaan laitetaan selkeästi aikuisille suunnattuja vitsejä, tulee ne naamioida siten etteivät lapset ymmärtäisi lähteä selvittämään niitä vaan ne menisivät huomaamatta ohitse, mutta samalla tarkkaavainen aikuinen katsoja huomaisi ne. Siksipä suorat maininnat jostain Girls Gone Wildista ovat liiankin
päälletulevia ja vaikka Quentin Tarantino on kuin elävä animaatiohahmo niin hän on myös mies jonka elokuvista harvat ovat lapsille sopivia ja hänen cameonsa myöskin. Vaikka sen lapsillesopimattomuudesta tehdäänkin elokuvassa huomio.


Repesin yhdelle elokuvan vitseistä aivan totaalisesti, siis niin kuin far out mään. Toto hämmästelee kyborgi-Gonzoa ja vääntää hänen nännejään kysyen mitä niistä tapahtuu, johon Gonzo vastaa "ei mitään, ne ovat nännini." Seuraa Ace Venturastakin tuttu likainen olo-kohtaus.

Mukana on tarpeeksi paljon miellyttävyyttä jotta se miellyttää.

Tähdet: ***
Muppettien Ihmemaa OZ

Ei kommentteja: