perjantai 10. kesäkuuta 2011

Kaahari Katkoviivalla (The Chase, 1994)

Muistatteko aikaa kun Charlie Sheen tunnettiin muunakin kuin pilleripäisenä Trainspottaajana?

Jackson (Charlie Sheen) saapuu huoltoasemalle ostamaan suklaapatukkaa. Paikalle sattuu myös pari poliisia ja Jackson rupeaa hermoilemaan, sillä hän ajaa varastettua autoa. Paniikissa Jackson painaa suklaapatukan erään asiakkaan, Natalien (Kristy Swanson) selkää vasten ja ottaa hänet panttivangikseen. Poliisi ja Natalie luulevat Jacksonin aseistauneen muullakin kuin nugaalla.
Jacksonin ajatuksena on päästää Natalie mahdollisimman pian vapaaksi ja ajaa itse Meksikon puolelle turvaan. Helpompi suunnitella kuin toteuttaa, sillä Natalie sattuu olevan ökyrikkaan ja äärimmäisen vaikutusvaltaisen miehen, Dalton Vossin (Ray Wise) ainoa tytär ja tietenkin asiasta syntyy nopeasti mediasirkus. Siispä perään säntäävät kaikki mahdolliset poliisit, toimittajat ja raha-ahneet sivulliset. Mukana on poliiseista tosi-tv-ohjelmaa kuvaava ryhmä, Red Hot Chili Peppersin jäseniä, Henry Rollins ja jokainen kynnelle kykenevä. Siispä Jacksonin hätäratkaisuna syntynyt pulmatilanne kasvaa kasvamistaan ja Natalien aseman vuoksi media herättää ajatuksen siitä, että Jackson oli tietoisesti kaapannut juuri tämän neidin. Kohta Jacksonista on leivottu yhteisön vihollinen numero yksi ja mies itse koettaa ajaessaan keksiä keinoa korjata asiat, mutta kaikki tuntuu menevän enemmän ja enemmän pieleen.
Mutta miksi Jackson oli alunperin varastanut sen auton joka alussa herätti poliisien kiinnostuksen?No näemmä Jackson oli tuomittu pankkiryöstöstä elinkautiseen vankeusrangaistukseen ja paetessaan varastanut auton. Tietenkään Jackson ei ole oikeasti ryöstänyt yhtäkään pankkia, vaan sattui olemaan tuntomerkkeihin sopiva. Jackson kun työkseen esitti klovnia ja sattumalta oikea pankkiryöstäjä käytti naamionaan samanlaista klovnin pukua.
Luonnollisesti matkan aikana Natalie ja Jackson rakastuvat, mutta eipä siitä hallitsevan tilanteen hiljentämiseksi ole.
Eihän tästä mitään tule ja Jackson päättää antautua. No siinä vaiheessa Natalie ottaa aseen esille ja vapauttaa Jacksonin, ja seuraavaksi kumotaan drinkkejä aurinkorannalla.

Tämä elokuva on tarinaltaan hyvin yksinkertainen, mutta se sellaisenaan se on hyvin tyyliin sopiva.
Pidin etenkin siitä miten Sheenin hahmon ongelmat kasvavat matkan aikana ja kaikki niistä tapahtuu lähes vahingossa. Elokuvassa on esimerkiksi kohtaus jossa ase laukeaa vahingossa ja sen seurauksena tapahtuu joukkokolari ja helikopterilla seuraava säätoimittaja olettaa Jacksonin olevan jokin armeijan tarkka-ampuja ja tietenkin kohta tämä oletus on yhtä kuin totuus. Ja vastaavia liioittelun ja erehdyksen kautta kasvavia härkäsiä tulee koko ajan lisää, eikä siinä enää selitykset auta ja nämä nimenomaan tekevät Chasesta kivaa katseltavaa. Joskaan tämä ei todellakaan ole mikään mestariteos ja se on siinä ja siinä ansaitseeko elokuva kolmannen tähden vai ei.

Sheen ja Swanson sopivat hyvin yhteen ja vaikka kukaan elokuvassa ei tunnu kurottavan kykyjensä huipulle, niin elokuvasta huokuu sellainen mukava tunne että ainakin tekijöillä on ollut hauskaa.

Chase ei ole mitenkään järin mieleenpainuva elokuva, vaan ihan silkka välipala, mutta ainakin se on ihan mukavaa hymyn huulille tuovaa viihdettä ja jos hyväksyy sen sellaisenaan, niin kyllä tästä pystyy nauttimaan.

Se mikä siinä ei oikein iske on sen mediakriittisyys, sillä vaikka mukana on hauskoja ideoita niin kyseessä on niin kevyt kosketus ettei sillä ole vaikutusta ajatusmaailmaan.
Ja yksi asia mikä tässä elokuvassa on todella rasittava on sen soundtrack. Sinänsä siellä on ihan ok valintoja ja ymmärrän että ajojahtielokuvaan pistetään mukaan nopeatempoisia kappaleita, mutta musiikki soi väärällä volyymilla koko ajan. Se soi samalla tavalla kuin kuulisi naapurin soittavan musiikkia. Tiedättehän, niin että sitä kuulee mutta siitä ei saa oikeastaan selvää. Jos elokuvan musiikki oli pelkästään instrumentaalia niin se ei haittaisi, mutta nyt sitä koettaa höristellä korviaan kuullakseen mitä siellä lauletaan. No ainakin Sueden Next Lifea käytetään osuvasti.

Tämä on myös niitä elokuvia joka on aivan täynnä cameoita ja muita pienen pieniä rooleja joiden näyttelijöiden bongauksesta voi kehittää jonkinlaisen juomapelin.

Tähdet: **
The Chase

Ei kommentteja: