sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Pixies: Where is my mind / Fight Club

Tänään polttavan auringon alla kävimme ystäväni kanssa kiivasta keskustelua Fight Clubista ja onnistuin osoittamaan hänelle, että hän oli väärässä väittäessään erästä elokuvan osuutta epäloogiseksi. Tosin tein sen muodostamalla siitä samaisesta osuudesta toisen epäloogisuuden, mutta hei, ainakin voitin väittelyn,,, tavallaan.
No kuitenkin myöhemmin tänä samaisena päivänä manatessani luvatun sateen ja ukkosen täydellistä puuttumista ajattelin, että saattaisi olla aika pistää pellolle tämän kuukauden ns. soundtrack-valinta ja samalla päätin palata aiemmin esillä olleeseen Fight Clubiin.
Voisin toki puhua Dust Brothersista ja maustaa tarinaa hauskalla muistelulla siitä kuinka hankalalla tavalla sain Fight Club scoren käsiini. Siihen liittyvät Argentiina, brittiläinen rikas tyhjäntoimittaja, moniosaava miespalvelija ja äkäinen täti.

Öö, no Argentiina ainakin.

Eikä se tarinakaan ole oikeasti hauska.

Kuitenkin siirrymme toiselle laidalla ja mainitsemme kuinka taidokkaasti jotkut ohjaajat osaavat valita elokuviinsa jo ennestään olemassa olevia popkappaleita ja tällöin mieleemme tulevat tietenkin Quentin Tarantino ja Michael Mann. Mutta myös David Fincher on osoittanut äärimmäisen hyvää makua ja onnistumista tällä saralla, vaikka hänen kohdallaan ei elokuvamusiikista kenties tulekaan puhuttua aivan yhtä monisanaisesti.
Seitsemän-elokuva hyötyi suuresti elokuvan aloittaneesta Nine Inch Nailsista ja päättäneestä David Bowiesta. Ja vaikka nuo valinnat olivat heaven, i'm in heaven-osastoa, niin kyllä se silti on Pixiesin Where Is My Mindin käyttö Fight Clubissa joka siirtyy kaikkien aikojen parhaimpien joukkoon. Sillä Where Is My Mind vaikuttaa valinnalta samanlaiselta kuin Bowien Heroes, Floydin Comfortably Numb ja Miljoonan Moottoritie On Kuuma, liiankin hyvältä ja täten turhankin ilmiselvältä ja helpolta. Kuitenkin kun Edward Norton kertoo sille variksenpesäpäälle, että ei huolta kaikki tulee menemään hyvin ja taustalla talot tuhoutuvat, niin Where Is My Mind on täydellisyyttä juuri niihin hetkiin ja niihin tunnelmiin. Enkä usko olevani lähellekään ainoa joka on samaa mieltä.

Ei kommentteja: