sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Hero Wanted (2008)

Takaumassa perusjamppa Liam (Cuba Gooding Jr.) pelastaa auto-onnettomuudessa pikkutytön hengen ja on täten sankari. Toisessa takaumassa Liam vierailee pankissa joka sopivasti ryöstetään ja tilanteessa miestä ammutaan. Herättyään Liam lähtee jäljittämään pankkiryöstäjiä tappaakseen heidät. Tietenkin yksi pahiksista on Liamin vanha kaveri Swain (Norman Reedus.
Liam saa hengiltä pitkätukan joka sattui olemaan ryöstäjäporukan johtajan Skinnerin (Kim Coates) veli ja nyt Skinner janoaa verta. Pahikset päättelevät samantien oikein, että pitkätukan tappaja on Liam, sillä siellä pankissa Liam oli koettanut auttaa ammuttua naista joka nyt makaa sairaalassa koomassa. Myöhemmin Skinnerin päättelyille tulee parempi selitys.
Toisaalla pitkätukan kuolemaa tutkii poliisi Terry (Ray Liotta.)
Liam hakee henkistä apua eräänlaiselta oppi-isältään eversti Cosmolta (Ben Cross), joka nuhtelee Liamia kostoaikeistaan, mutta alkaa samantien kouluttamaan miehestä tappokeisaria. Aina välillä sitten masennutaan kun muistellaan aikoinaan (eri) auto-onnettomuudessa kuollutta vaimoa. Sitten tehdään katsojalle sellainen paljastus, että Liam oli Swainin kanssa suunnitellut eräänlaista feikkipankkiryöstöä. Swain tulisi ryöstämään pankkia ja jo lapsenpelastuksesta sankarin maineen saanut Liam hätistäisi Swainin pakosalle ja rupeaisi sitten rahastamaan julkisuudella, antaen Swainille provision. Tietenkin Swain sitten ehdotti Skinnerille oikeaa ryöstöä ja siitä pääsemme siihen alun tapahtumaan, jonka vuoksi Liam on kostoretkellä. Hän tuntee olevansa syypää sen koomassa olevan naisen tilaan.
Nyt Liam on saanut Skinnerin hengiltä ja loput jengistä houkuttelee Liamin ansaan, mutta onneksi Swain tuntee piston sydämessään eikä voi pahistella ja tietenkin apuun rientää myös Cosmo kivääreineen. Sitten ammuskellaan vähän aikaa ja pahikset kuolevat. Terrykin ilmaantuu paikalle pidättämään Liamia, mutta onneksi se aiemmin Liamin pelastama pikkutyttö Marley (Samantha Hanratty) päästää Liamin pakoon.
Liamilla on luoteja vatsassaan, mutta ainakin hän suuntaa oikeaan paikkaan, sillä hän haluaa mennä katsomaan sitä koomassa olevaa neitiä, joka sopivasti herää juuri silloin. Liam pyytää anteeksi ja päätyy vankilaan.

Hero Wanted tuntuu aikalailla tutulta vigilante-elokuvalta jossa ns. tavis huomaa vääryyttä ilmassa ja lähtee väkivaltaiselle turneelle. Tässä elokuvassa se tavallinen heppu ei tietenkään edelleenkään tunnu aivan tavalliselta, mutta ainakin ammuskelukohtauksiin on tuotu mukaan jonkinlaista realismiksi laskettavaa asiaa siten, että porukka ei sitten millään meinaa osua kohteeseensa vaikka kuinka räiskisi. Plussana elokuvalle on vielä se, että toimintakohtauksia on hyvin vähän ja olen aika varma, että toiminnan takia tämän elokuvan valitsevat ihmiset tulevat pettymään suuresti. Sitä odottaa jatkuvaa paukuttelua ja verisiä kostoja, mutta sitten sitä on vain murunen ja sekin sokkona metsään ammuskelua. Joten elokuva vaikuttaa jopa piristävältä poikkeukselta vigilantegenressä ja jos se ei vain olisi niin saatanan tylsä, niin tästä erilaisuudesta voisi melkein jopa nauttia.
Ihan oikeasti, Cuubbis vaan masentelee koko ajan ja koko elokuva kulkee niin hitaasti, että tuntuu kuin eläisi jatkuvassa bullet-timessa. Sitten kun siellä vielä on niitä nerokkuuksia kuten masentelu auto-onnnettomuudessa kuolleen vaimon vuoksi, kun näköjään se koomamasentelu ei riittänyt, niin sormi rupeaa väkisinkin ojentautumaan pikakelauksen suuntaan.

Mukana on lauma hyviä, tai vähintäänkin persoonallisia näyttelijöitä kuten Ray Liotta, Tommy Flanagan, Norman Reedus, Ben Cross, Kim Coates ja Jean Smart, mutta silti ainoastaan Marleyta esittävä Samantha Hanratty tuntuu selviävän kunnialla roolistaan. Onkin aina hienoa kuinka 13 vuotias muksu päihittää jo veteraaneiksi luettavat karaktäärinäyttelijät. Mutta eipä epäonnistumisesta voi kuitenkaan oikein Liottaa ja kumppaneita haukkua, sillä vaikeahan se on vakuuttaa ketään kyvyistään jos sydänkirurgi saa tehtäväkseen vain pullonkorkkien keräilyn. Näyttelijöillä ei yksinkertaisesti ole juuri mitään tekemistä elokuvassa kuin vain odottaa kunnes saa ammuskella huti, sillä ainakaan kiinnostavalla dialogilla ei välihetkiä ole viitsitty paikata. Pahiten hukkaan heitetään Liotta, jonka rooli vaikuttaakin pitkälti jälkikäteen lisätyltä. No, ainakin Flanagan saa hieman sekoilla, mutta sekin on kuin pieru saharassa.

Pidin siis sinänsä elokuvan vähäistä toimintaa mukavan erilaisena, mutta olisin toivonut että jos kerran tälle tielle lähdetään niin ymmärretään panostaa siihen mikä jää elokuvan kantavaksi voimaksi, eli tekstiin. Etenkin kun se pankkiryöstöfeikkaus julkisuudella rahastamiseksi vaikutti ihan hyvältä idealta, josta olisi voinut saada aikaiseksi purevaakin piikittelyä.

Ja en edelleenkään ymmärrä miksi Cuubbis sai aikoinaan Oscarinsa.

Tähdet: *
Hero Wanted

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Cuubbis voitti Oskunsa arvalla nääs :D

...noir kirjoitti...

Cuubbiksen voitto osoittaa mielestäni sen, että joidenkin näyttelijöiden pitäisi tehdä vähintäänkin kaksi Oscarin arvoista roolisuoritusta ennen kuin ensimmäistäkään voidaan laskea tapahtuneeksi.

Tosin Cuubbiksen pitäisi tehdä ensin se yksi.