lauantai 20. tammikuuta 2018

All About the Benjamins (2002)

Benjamin viittaa rahaan, joten ei kannata odottaa juonen nitoutuvan sen kotimaisen teini-idolin(?) ympärille joka ainakin itselleni on tutuin ainoastaan siitä, että olen nähnyt kuvan jossa hänellä oli hattu päässään.
Ilmeisesti joku kuitenkin pelkäsi etteivät katsojat ymmärrä mitä Benjamin tarkoittaa ja siksi elokuva on julkaistu myös for dummies-versiona:

Jatkuvaa rahapulaansa valittava myrtsi palkkiometsästäjä Bucum (Ice Cube) saa tehtäväkseen noutaa oikeutta välttelevän rasittavan suulaan pikkuhuijari Reggien (Mike Epps), kun sitten jahdin aikana törmätään ilkeisiin timanttivarkaisiin jonka seurauksena jahdattava päätyy vahingossa hukkaamaan voittavan lottokuponkinsa pahisten pakettiautoon. Reggie houkuttelee Bucumin mukaansa noutamaan lipuketta ja dollarinkuvat silmissään yhteistyö alkaakin. Tiedätte miten tämä menee: Bucum kohtelee Reggieta kuin mureutettavaa lihaa ja Reggie heittää läppää non stoppina käyden parinsa ohella katsojankin hermoille. Samaan aikaan pahikset etsivät Reggieta koska luulevat timanttien päätyneen hänen huomaansa ja sitten pallotellaan niitä osapuolten välillä kunnes pahikset kuolevat ja hyvikset ovat miljonäärejä.

Lyön vaikka vetoa, että Eppsin hahmon nimi Reggie on viittaus Eddie Murphyyn 48 tuntia-elokuvissa ja tässä duossa Epps onkin se osapuoli jota Murphykin esitti omissa elokuvissaan, eli se puheliaasti komediallisempi hahmo kun vierustoverina Ice Cube on Nick Nolten tavoin se ryppyotsaisempi mutrunaama. Sinänsä siis kyseessä ovat se perinteiset buddy-elokuvien hahmot että olisin voinut myös mainita tässä duot Robert De Niro/Charles Grodin, Laurence Fishburne/Stephen Baldwin tai vaikkapa Damon Wayans/Adam Sandler. Samaa kamaa, joskus onnistuneesti ja joskus Stephen Baldwin. Jackie Chan ja Owen Wilson eivät oikein lukeudu siihen koska ovat molemmat yhtälailla komediaosapuolia ja esimerkiksi Tappava ase ei kelpaa koska All About the Benjamins kuuluu sinne toimintakomedian sarjaan jossa on jälkimmäinen osa painotettua vaikkakin Riggsin tavoin itsemurhahakuista, mutta nämä kaikki kuitenkin osoittavat ettei tämä matkaa minnekään tuntemattomaan ja 48 tuntia taitaa olla suorin viittaus vain koska siinä pääosanäyttelijänä on tummaihoinen mies aivan kuten tässäkin sattuu olemaan joten pitäähän siitä siksi tehdä huomautus kotipojille.
Ja jos joku ajattelee ettei näin ole ja Reggie on ihan vain sattuman valitsema nimi niin Eppsilla on kohtaus jossa hän juttelee henkilön kanssa jonka asenteesta ei pidä ja siksi karrikoidusti imitoi häntä, todeten samalla että älä ole tuollainen, vedä vähän henkeä, löysää kravattia ja tällainen kohtaus on myös 48hoosta tuttu. On kiva, että esikuvat huomioidaan, mutta Epps ei ole Murphy eikä Cube ole villeimmissä unelmissaankaan Nolte joten vertailu ei ole aina hyvästä ja siten tälle elokuvalle olisi kenties ollut parempi vetää se Stephen Baldwin malliksi. Epps ja Cube sopivat aika hyvin yhteen ja edellisen tyttöystävää esittävä Eva Mendes on kolmikon yhteisissä kohtauksissa kelvollisena tasoittajana vaikka roolinsa onkin olla vain liian hyvä hänelle-kaunistus, että ei hän hyvänä näyttelijänä tule esille vaan on vain sopiva sordiino duon surkeiden vitsien välissä. Jokainen kerta kun Cube on kuvan keskiössä osoittaa hän ainoastaan miksi ei ole hyvä näyttelijä ja se pelkkä v*ttu mä on kova ja uskon siihen itsekin-asenne on vain naurettava esiintymistapa josta hänen olisi jo tähän mennessä pitänyt päästä eroon. Toki hahmon on tarkoitus ollakin vakava kovanaama jotta Eppsin rasvainen komiikka pääsisi paremmin esille ja Cuben hahmon koomisuus tulisi juuri siitä kuinka hän on näissä tilanteissa kala kuivalla maalla, mutta Cube on pelkästään kuin tikkukaramellia vaille jäänyt kakara ja siten rasittava kiukkuperse kuin ns. vakavasta huumoria nyhtävä. Muutoinkin All About the Benjaminissa tunnutaan olleen väärällä tavalla vakavissaan jonka vuoksi ollaan oltu liian kireitä ja siten huumori tuntuu jääneen kynsien pureskelun taakse eikä toimintaankaan ole saatu tarvittavaa rentoutta vaan väkivalta on tarpeettoman raskasta toimiakseen viihdyttävänä. Se ei siis juurikaan naurata taikka saa nauttimaan vauhdista, koska tuntuu liian kiukkuiselta ja painostavalta ollakseen ainakaan kokonaisuutena viihdyttävä. Se miksi Epps ja Cube sopivat yhteen vaikka hahmonsa ovatkin puhkikulutettuja ja esittäjänsä rasittavia on siinä, että he sentään tuntuvat tuntevan toisensa ja osaavat siten rytmittää tekonsa yhteiseksi kuin kahdeksi erillään olevaksi. Sääli vain, että se on kuin laittaisi yhteen Beavis ja Buttheadin ettei sitä kauaa kestä ilman halua viiltää ranteet auki... heiltä. No jaa, kyllä tämän katsoo ihan yhtä hyvin kuin jonkun Fledin taikka Bulletproofin ettei kyseessä suinkaan ole mikään surkeimmista surkein buddy-elokuva, joskaan sen kehno huumori taikka ryppyotsainen henki eivät ainakaan auta sitä nousemaan yhtään lajityypin keskiviivaa korkeammalle ja sekin on jo aika helläkätisesti sanottu.
Huomautettakoon lopuksi, että tietenkin Cuben esiintymistapa voi olla tietyissä elokuvissa aivan nappivalinta (Boyz n the Hood), mutta esimerkiksi tämän elokuvan kohdalla vaikuttaisi siltä ettei ohjaaja tehnyt muuta kuin totesi hänelle että "ole imagosi" ja päästi vapaaksi, eikä täten laisinkaan ohjannut Cubea, mutta hänen rajatuille kyvyilleen on ohjaus hyvinkin tärkeää.

Tähdet: **

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Ai tämä ei sitten kuitenkaan ollut leffa Franklinin Benin klooneista. Pettymysh!

...noir kirjoitti...

Jos Cube ja kaverinsa olisivat esittäneet identtisiä Benkkuja olisi siinä ollut ideaa. Ei ehkä hyvää, mutta kuitenkin.