tiistai 3. helmikuuta 2015

Ålands mejeriet: Prostens (parasta ennen 18.03.15)

Kannessa kerrotaan Prostensin olevan tunnettu myös nimellä Erittäin pitkään kypsytetty kermajuusto, joten olemme jännän äärellä.

Visuaalisesti aikamoinen pettymys huomioiden pitkän kypsytysajan luomat väkevähköt mielikuvat, joten valjun haalean keltainen (valokuvani valehtelee väritystä) ja rei'ityksestä huolimatta sileä kantikas ei ole mitään uraauurtavan tehosteista,
mutta maultaan ei onneksi olla missään mainstreamoltermannissa vaan vaikka kyseessä ei ole mitään karvasmantelin kohtalokkuutta niin hieman cheddariaaninen "tunkkainen" maku on sopivan erilainen kermajuustolle. Koostumus on pinnallisesti katsoen hieman kiinteämpi kuin mitä tälläiseltä odottaa, joskin lievästä itkuisuudesta huolimatta kyseessä ei ole mustaleimamaisen joustavaa kumimaisuutta ja läpileikkaus osoittaa kyseessä olevan jokseenkin helposti murentuvaa juustoa, jolloin tämä ei ole sen suhteen ideaalein vaihtoehto salaatin sekaan. Kuitenkin maussa oleva lievä syvyys tuo nimenomaan raikkaan salaatin seassa mainiota vastakkaisuutta ja salaattiin minä juustoa nimenomaan leikkasin.
Äänimaailmasta pitää mainita se, että siltä osin vuorossa oleva juusto on pettymys kun se ei edes leikatessa vaikeroi. Kyseessä on siis mykkäjuusto ja näin ollen ääntä kaipaavan katsojan on joko itse äänneltävä tai vaikkapa antaa jonkinlaisen musiikkilevyn tuoda ekstra-ambienssia huoneeseen. Itse pistin soimaan David Sylvianin levyn Alchemy. An Index of Possibilities ja ainakin sen transsiin johdattava huojunta istuu mainiosti juuston rinnalle.

Varsinkin ihmisille jotka eivät varsinaisesti ole kermajuuston ystäviä lienee Prostens kelvollisen sopiva vaihtoehto, mutta minkäänlaista päänkääntämistä tämä juusto tuskin aiheuttaa. Kyseessä on siis enemmänkin kermajuusto juuri heille jotka ajattelevat syövänsä sitä koska sitä nyt sattuu olemaan tarjolla ja niistä vaihtoehdoista tämä on paremmalta puolen. Prostens ei siis ole mikään juustojen Schindlerin lista, mutta ajatellen valtavirtayleisöä se on kuitenkin lähempänä sitä kuin vaikkapa Roland Emmerichin The Patriotia, jolloin ihan koko perheen iloksi siitä tuskin on.

Minulla oli lieviä vaikeuksia saada juustoa pyörimään, mutta ainakin aluekoodinsa mukaan sen tulisi toimia eurolaitteissa. Kenties kyse oli vain siitä ettei juustoa ole tarkoitus laittaa bluray-soittimeen, sillä kun työnsin sitä lihaisaan region free-suuhuni juusto asettui mainiosti asemaansa.

Kiehtovaa on myös se, että kun tämän juuston pääosassa on ansaitusti juusto niin kuitenkin kansikuvaa dominoi selvässä sivuosassa oleva juustomestari Johannes. No, ehkä hän kokkaa jotain juustoista kuten Modern Talkingin biisejä.

Tähdet: ***
Ålands mejeriet: Prostens

4 kommenttia:

...noir kirjoitti...

Tämä ei ollut mainos. En vain tähän hätään löytänyt Å-kirjaimella alkavaa elokuvaa ja minä en halua katsoa mitään Åsa-Nissea.

corum81 kirjoitti...

Å on kyllä hankala. Ei tullut itsellenkikään mitään elokuvaa mieleen. Harmi, että Fucking Åmålinkin edessä on tuo vahvikesana.

Tosin tämä juustoarvostelu oli erittäin virkistävä.

...noir kirjoitti...

Joutui tuossakin hieman huijaamaan kun laittoi nimeksi Ålands mejeriet. Sehän on kuin nimeäisi Batmanin muotoon Warner Bros.:Batman

Eräs työkaverini muuten ehdotti "sitä ruotsalaista nuortenleffaa joka kertoi tytöistä." Johon minä vastasin "ei onnistu, kun siinä on Fucking edessä."

Occo kirjoitti...

Hei onko sulla kaikki hyvin :(