keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Godzilla vs. Mechagodzilla 2 (Gojira tai Mekagojira, 1993)

Koettakaa kestää, näitä tulee tällä erää enää kaksi ja Godzilla vs Mechagodzilla 2 on niistä se toinen.

Muistaako kukaan kuinka monta näitä Forum Filmin julkaisemia Godzilla-elokuvia oli? Olen saattanut itseni sellaiseen uskoon, että niitä oli viisi, mutta itse muistan nähneeni näistä nimenomaisista julkaisuversioista vain kaksi, eli tämän ja ensimmäisen Mechagodzillan. Hiukan kiukuttaa se, että se toinen kasetti oli niin huonokuntoinen, että ei ole enää tähän päivään saakka kulkeutunut mukanani ja tämäkin on nähnyt jo parhaat päivänsä.
Jännää oli se, että varsinkin tämä Mechagodzilla kakkonen tuntui olleen tuolloin 90-luvun puolivälissä joka ainoan videovuokraamon valikoimissa, mutta muut eivät sitten näköjään niinkään. Muistan niidenkin kahden Mechagodzillan kohdalla ihmetelleeni sitä, että vaikka ne ainakin olivat mielestäni loogista julkaista samassa sarjassa, niin miksi Forum Film hyppeli ensimmäisen ja toisen Godzilla-sarjan välillä? No, väliäkö sillä enää on.

Armeija treenaa ahkerasti Godzillan uhkaa varten ja minäkin pidän karatetreeenejä erittäin hyödyllisenä, sillä kukapa ei haluaisi mennä kurkipotkaisemaan kerrostaloa suurempaa atomiliskoa. No, armeijalla on myös teknolelu Mechagodzilla, joka nimensä mukaisesti on Godzillan roboversio, mutta sen hyödyllisyydestä ollaan montaa mieltä, koska se ei aiemmin ollut tominut halutunlaisella tehokkuudella. Nyt Mechagodzillan pitäisi kuitenkin olla päivitetty versio, joten no worries.
Toisaalla lentolisko kuoriutuu ja Godzilla vetää sitä pataan.
Toinen samanlainen muna viedään minne lie tiedelaitokseen tutkittavaksi, eikä siitä tietenkään mitään lentoliskoa ilmaannu, vaan Godzillan poika. Öö hetkinen, muniiko Godzilla siis sekä omanlaisiaan jälkeläisiä että myöskin aivan toisenlaisia eläimiä. Sehän on kuin jos kissa munisi hevosen. Ehkä se onkin niin ettei siitä toisestakaan munasta kuoriutunut mitään lentoliskoa, vaan jokin vaikkapa iso mangusti kävi syömässä sen ja kaikenmaailman lentoliskot saapuvat jostain ihan muualta. Lentoliskoista puheen ollen, se aiemmin nähty kasvaa suurensuureksi ja on täten klassinen jättihirviö Rodan, joka tottakai tahtoo rikkoa infrastruktuuria missä käykään.
Tässä vaiheessa ollaan osoitettu, että Godzilla ei mahda mitään Mechagodzillan mekaanisille voimille, joten robotti saa kenkiä Rodania kasseille. Mutta aivan kuten Rocky joka saa voimansa siitä kun Ivan Drago hakkaa hänet liikuntakyvyttömäksi, myös Godzilla saa uutta virtaa ja hasta la vista baby ja niin, baby takaisin kuin olisi jo.

Godzilla vs Mechagodzilla 2 kuuluu siis Godzillan toiseen sarjaan Heiseihin, joka alkoi Return of Godzillalla ja vaikka Return olikin jatkoa alkuperäiselle vuoden 1954 elokuvalle, niin muutoin näiden Heisei-elokuvien tuli unohtaa aiemmat Shōwa-sarjan elokuvat, ja näin ollen jos aiemmista elokuvista otettiin jotain elementtejä (kuten vaikkapa näitä monstereita) niin niitä käsiteltiin uudelta pohjalta, eikä oikeana jatkona. Godzilla vs Mechagodzilla 2 tosin viittaa jo englanninkielisellä nimellään olevansa jollakin tavalla toiseen ei niin yllättäen Godzilla vs Mechagodzilla (Gojira tai Mekagojira, 1974) nimiseen elokuvaan, joka siis on Shōwa-sarjaan kuuluva tuotos. Rehellisesti sanoen tämä numeraalinen yhdistäminen siihen aiempaan elokuvaan on aivan tarpeetonta, sillä itse elokuvassakin se yhteys jää vain alussa tehtyyn mainintaan, että Mechagodzillaa oli käytetty aiemminkin Godzillaa vastaan. Jos nimestä oli jätetty kakkonen pois ja tuo maininta muutettu muotoon, että rakensimme Godzillaa vastaan uuden aseen, niin tämänkertainen tuotos olisi voinut olla vain oma Heisei-sarjaan lukeutuva remakeversio, eikä minkäänlainen jatko-osa. Se miksi tämä jatko-osana oleminen hieman kiusaa minua johtuu siitä, että kun aiemmin pyrittiin osoittamaan tämän olevan omaa jatkumoaan ja tällöin ristiriitaisuuksia edellisen elokuvasarjan osien kanssa ei tarvitse pohtia, kun eihän niitä ollut tapahtunutkaan, niin nyt kerrotaankin että ainakin osa siellä tapahtuikin. Ja jos kerran aiempi Mechagodzillan vierailu oli totta, niin miksei myös Terror of Mechagodzilla (Mekagojira no Gyakushū, 1975) ja jos sekin, niin sitten myös kaikki muutkin aiemmat elokuvat. Tällöin tässä vaiheessa sitä rupeaa yhdistämään kaikkia Heisei- ja Shōwa-elokuvia yhteen ja siitä ei oikein tule mitään. Tottakai Heiseikin meni nopeasti sekavan hassuttelun puolelle ja lähes jokainen elokuva on kuitenkin enemmän tai vähemmän sitä, että nyt Godzilla tapaa tämän viikon pahiksen ja ensi kerralla sama toistetaan eri monsterin kanssa, ettei mistään innovatiivisuuden nirvanaviidakosta ole kyse. Eli ei se nyt oikeasti saa härän lailla kaapimaan maata ja valmistautumaan hyökkäykseen kohti punaviittaa kun osat eivät satukaan sopimaan yhteen, mutta olisivat nyt vain tehneet kuten Mothran kohdalla ja pitäneet suunsa kiinni aiemmasta. Ensimmäisen elokuvan toimiminen juurena josta molemmat sarjat lähtivät liikkeelle toimii, mutta muut yhdistämiset ovat kauniita kuin Frankensteinin hirviön ompelujäljet.

Parasta tässä elokuvassa on Godzillan muksu, jota ei esitetä edellisen vierailunsa tavoin idioottina jota isä häpeää, vaan viattomana maailmaa ymmärtämättömän lapsena. Mikä hienointa, mukula toimii myös pääosin eläimenä, eikä ihmismäisenä olentona kuten millaiselta moni kumipukuhirviö kaijuissa vaikuttaa. Muutoin kyseessä on perusmättöä joka jää mechastaan huolimatta viihdyttävämpien taakse.

Ajallisesti Godzilla vs Mechagodzilla 2 kuuluu sinne Mothran ja Destoroyahin väliin (kuten myös Godzilla vs Spacegodzilla), mutta jatkumoa ajatellen ainoa huomioitava seikka on se, että tässä osassa Godzillan muksu syntyy, joka sitten Destoroyahissa on kasvanut teini-ikään.

Jaa, ehkä se Rodan sittenkin on Godzillan lapsi. Ainakin lopun rakastava käytös itseuhrautumisineen viittaisi siihen suuntaan.

Tähdet: **
Godzilla vs Mechagodzilla 2

2 kommenttia:

Occo kirjoitti...

"Toinen samanlainen muna viedään minne lie tiedelaitokseen tutkittavaksi, eikä siitä tietenkään mitään lentoliskoa ilmaannu, vaan Godzillan poika. Öö hetkinen, muniiko Godzilla siis sekä omanlaisiaan jälkeläisiä että myöskin aivan toisenlaisia eläimiä. Sehän on kuin jos kissa munisi hevosen."

Sä unohdat nyt puhuvasi atomikokeiden mutatoiman hirviöliskon kutumenoista.

Myös tuo Godzillan ilmeinen suvuton lisääntyminen voidaan nähdä raamatullisena viittauksena...

...noir kirjoitti...

Siksipä juuri Jumalzilla