keskiviikko 28. elokuuta 2013

Huonoja uutisia

Tässä muutama päivä takaperin otin elektronisesti kontaktia YLE:n ohjelmatoimitukseen ja editoiden pois perinteiset tervehdykset ja yhteystietoni, oli esittämäni kysymys tämänlainen:

"Onko YLE:llä aikomuksena julkaista Erkko Lyytisen Suomen Marsalkka-elokuvaa dvd:nä ja jos, niin koska?
Oletan, että mahdolliseen julkaisuun ymmärretään laittaa mukaan se elokuvan tekoa kuvannut dokumenttisarja.

Ja siltä varalta, että oletatte tämän olevan vitsi, niin ei se ole.

Kiitos."

Tuossa vapauduttuani tämänpäiväiseltä airon liikuttamiselta kaleerissa, tulin vilkaisseeksi sähköpostilaatikon sisältöä ja siellähän komeili YLE:n vastaus, joka leikaten pois perinteiset kiitokset yhteydenotosta ja sen sellaiset on tälläinen:

"Voimme julkaista vain kaupallisesti kannattavia taltioita, sillä
tappiollisesti emme voi mitään julkaista, sillä kuluja ei kateta
Yle-verolla."

Kyllähän minä tuon oikeastaan arvasin, sillä vaikka mieleni tekisi kommentoida asiaa mainitsemalla, että onko tässä nyt poissuljettu se potentiaalinen ostajakunta joka koostuu roskaelokuvien ystävistä, ihmisistä jotka ilolla asettaisivat Suomen Marsalkan Levottomat kolmosen ja Ponterosan seuraan, niin tietenkin ymmärrän sen koko kuluttajaryhmän koostuvan vain suunnilleen minusta.

Sillä ei nyt paljoa kuluja kateta.

Siispä valitettavasti Suomen Marsalkan näkee edelleenkin vain sähköisen verkon kautta.

Tässä kuva sukasta

6 kommenttia:

Jessus kirjoitti...

Voihan Suomen Marsalkka sentään... Itselläni on hauska muisto kyseisen elokuvan julkistamisen ajoilta.

Satuin samoilemaan eräänä päivänä facebookin ihmeellisessä maailmassa ja huomasin, että eräs vanha media-alan opettajani oli julkaissut linkin YLE:n sivuille, jossa kerrottiin, että linkin takaa löytyy parhaillaan livenä tuleva "Suomen marsalkka"- elokuvan julkistustilaisuus, jossa näytetään myös leffan traileri.

En ollut aiheesta oikeastaan kovinkaan kiinnostunut mutta klikkasin linkin auki ja hetkeen en oikein tajunnut mitä tapahtui. Erkko Lyytinen istuu pöydän takana ja kertoo näyttelijöistä sekä heidän roolihahmoistaan lehdistölle. Nimet kuulostavat tutuilta, mutta hänen takanaan olevalla valkokankaalla näkyy kuvia tod.näk. afrikkalaisista ihmisistä... Hetken ajattelin, että mitäs tässä nyt oikein tapahtuu ja onkos tämä nyt ihan oikea lehdistötilaisuus, jota olen katsomassa? Muutama sekunti tämän jälkeen Lyytinen kuitenkin ilmoittaa jotakuinkin, että "noh, katsotaan elokuvan traileri, se kertoo asiasta enemmän".

Traileri lähti pyörimään ja itselläni alkoi välittömästi vilahdella silmissä seuraavan päivän lööpit. Tarilerin lopuksi repesin nauruun ja siirryin takaisin muihin askareisiin ja soitin samalla parille kaverilleni kertoakseni tulevasta hittileffasta.

Niinhän siinä sitten lopulta kävi, että se mediasirkus saavutti aika koomiset mittasuhteet, mutta hauskahan sitä oli seurata vierestä, kun itse ei tarvinut olla osallisena.

Itse en myöskään mieltäni jaksanut pahoittaa leffan aiheesta tai lähinnä siitä miten aihetta on lähdetty lähestymään, koska en koe sen olevan luokkaus maamme itsenäisyyttä kohtaan, ainoastaan äärimmäisen huonoa (vaikkakin rohkeaa) ideointia.

Suomessa tällaisiin asioihin nyt vain suhtaudutaan hyvinkin vakavasti, joten pienimuotoinen reality-check, ennen koko projektin aloittamista olisi ollut paikallaan. Väittäisin, että kyllähän tuossa hieman kerjättiin verta sieltä nenästä.

Jessus kirjoitti...

Mutta kyllähän tämä leffa päätyisi omaankin DVD- kokoelmaan aivan välittömästi, mikäli joskus kyseiseen formaattiin päätyisi. Vaan tuskinpa tällaista ihmettä tulee ihan lähiaikoina tapahtumaan.

...noir kirjoitti...

Ehkäpä Suomen Marsalkka-leffan epäkiitollinen tehtävä oli toimia jonkinlaisena muurinmurtajana, tai ainakin yrittää sitä, että tälläisen jälkeen "vapaammat" näkemykset milloin mistäkin pyhästä lehmästä saisivat mahdollisuutensa. Suomessa mieluusti kauhistellaan kuinka rajoittuneita asenteita ensiintyy monessa muussa maassa, mutta tämänkaltaiset tapaukset aina muistuttavat klassisesta pata kattilaa soimaasta. Se että Suomen Marsalkka on surkea elokuva, ei johdu aiheesta, sillä se olisi ollut surkea elokuva vaikka olisi kertonut miehestä joka on myrkytetty ja hän menee poliisiasemalle ilmoittamaan murhasta. Omastaan.

Occo kirjoitti...

Tästä ja Uralin perhosesta joku boksi? Pelkästään tallennerovion virittäjien tilauksilla päästäisiin voitolle.

Mutta siis pystyihän jo pelkästään tuotantobudjettia tarkastelemalla toteamaan, että teosta itseään oleellisempaa oli siitä syntynyt kohu. Näin ollen runsaat ekstrat olisi välttämättömyys.

Making of -dokkari? Leffaa koskenut paneeliohjelma? Some-kooste? Alennuskoodi Varustelekan Suomen Marsalkka -kostyymiin?

Kommenttiraidalla voisivat pölistä ainakin Telley Savalas, tuotantopuolella ollut Väinö Mylylrinne imitoimassa vaikka luomuteurastajaa ja Mannerheim-pannukakkujen asiantuntijan Markus Selin.

...noir kirjoitti...

Siitähän tehtiin kuusiosainen making of-dokkari, jonka tarkoitus oli (epäonnistuneesti) selventää miksi elokuvasta tehtiin sellainen kuin tehtiin. Joten se olisikin mahdollisen levyjulkaisun ehdoton ekstramateriaalivaatimus.

Kommenttiraidaksi riittäisi looppina oleva anteeksipyyntö.

Occo kirjoitti...

Ja luomuteurastajaksi kaipailin siis Villeä enkä Väinöä. Anteeksi. Kiitos.