keskiviikko 7. elokuuta 2013

Hero (Ying xiong, 2002)

Qinin kuningas (Daoming Chen) tahtoo yhdistää seitsemään osaan jakautuneen Kiinan oman valtansa alle, mikä sitten on ymmärrettävästi muiden kuningaskuntien osalta johtanut haluun saattaa Qinin kuningas kohtamaan miekan terä salamurhayritysten avustuksella.
Mystinen nimetön soturi (Jet Li) saa luvan tavata vahvasti suojeltu kuningas, hänen kohdattuaan ja voitettuaan taistelussa kuningasta uhanneet salamurhaajat Tuuli (Donnie Yen), Lentävä Lumi (Maggie Cheung) ja Murtunut Miekka (Tony Leung). Mutta nimetön soturi ei ole teoillaan maineen ja kunnian perässä, ja kuningas tietää ettei kaikki ole kuten väitettyä.

Aivan järjettömän kaunis elokuva, jossa lähes jokainen kuva ansaitsisi paikan kehyksissä seinällä. Lavastus, vaatetus ja etenkin värien käyttö saavat toistuvasti leuan putoamaan lattiaan ja kun selvittänyt päänsä visuaalisen humalan jäljiltä, huomaa kuinka kiehtova elokuvan loogisesti avautuva salamurhajuonittelu oikein onkaan ja kuinka järkevästi elokuvan kertomus päätetään. Näyttelijät ovat selvästi parhaimmillaan ja Tan Dunin musiikki koskettaa sieluun saakka, joten kyseessä on elokuvaa joka on nannaa sekä ulkoisille aisteille kuten myöskin tuntuu silmien takana olevan möykyn sisällä.

Onko elokuvassa sitten jotain miinusmerkkisiä elementtejä mukana? Doctor Who cares, sillä kun näkee kalligrafiamestarin keskittyvän työhönsä nuolisateessa, tuntee väriloistoisen syksyisen metsän elävän ja ymmärtää verhojen putoamisen kuvastavan muutakin kuin autiota huonetta, niin mahdollisten virheidensäkin kera Hero on wuxian parhaimmistoa, ellei jopa paras.

Tähdet: *****
Hero

Ei kommentteja: