perjantai 9. elokuuta 2013

Myrskyn ratsastajat (Point Break, 1991)

Entinen siannahan potkija Johnny Utah (Keanu Reeves) on vaihtanut alaa siirtyen FBI:n leipiin ja pääsee konkariagentti Pappasin (Gary Busey) seuraan selvittämään ns. ex-presidenttiryöstöjä. Kyseessä on siis pankkiryöstöjen sarja joita ovat toteuttaneet presidenttinaamarinaamaiset surffaajat, mutta todistaakseen ryöstäjien todellakin olevan keitä ovat, on jonkun soluttauduttava vesipetojen seuraan. Hiukan pölhö ja jäykkä Johnny tutustuukin hippimäiseen surffari Bodhiin (Patrick Swayze), joka opettaa Johnnylle aallon filosofiaa, joka sitten aiheuttaa ongelmia kun olisi aika ottaa ryöstäjät kiinni.

Olen sanonut ääneen Myrskyn ratsastajien olevan kaikkien aikojen paras toimintaelokuva. Luonnollisesti olen yleensä tarkentanut sanomaani toteamalla sen olevan paras ei-tieteiselementtejä sisältävä toimintaelokuva ja tällöin olen saanut poistettua vertailusta kaikki Terminatorista Robocopiin. Sitten tietenkin joku heittää silmilleni Die Hard-kortin ja mainitsen senkin olevan aivan he-le-ve-tin hyvä toimintaelokuva, mutta minua ei silti huimannut kun näin sen ensimmäistä kertaa ja näin tapahtui Myrskyn ratsastajien kohdalla.
Tosiaan kun näin Myrskyn ratsastajat ensimmäistä kertaa silloin 90-luvun alussa, niin pois lukien kaikki tieteistoiminnat ja vastaavat, oli tämä ainakin silloin todellakin mielestäni paras lajityypissään, joka tarkoitti siis tietenkin suoraviivaisia kyttäelokuvia joissa ei ollut niinkään trillerielementtejä, kuten sanotaan vaikkapa Elää ja kuolla L.A.:ssa on. Sittemmin on tullut nähtyä vaikka kuinka rutosti samankaltaisia elokuvia ja varsinkin jokin Crankin kaltainen elokuva on aika onnistuneesti päivittänyt Myrskyn ratsastajien adrenaliiniorgasmin, mutta uusien kilpailijoiden joukossakin tämä elokuva on vieläkin kuin steroideilla maustettu ravihevonen ja vaikka minulla saattaa olla vaikeaa osoittaa muille miksi Myrskyn ratsastajat olisi paras missään, ja vaikka useamman sekunnin pohdinnalla saatankin löytää fiksumpia (no niitä ainakin), nopeampia ja hikisempiä elokuvia kuin tämä, niin tämä elokuva on edelleenkin aika hengästyttävää vyörytystä. Tälläisen kokemuksen jälkeen minun helppo edelleenkin todeta, että jos tämä ei ole paras toimintaelokuva, niin piru vie se on kyllä aika hemmetin korkealla.

Keanu Reeves on sopivan aikuistuva, mutta edelleen aivan daijuksi jäävä Theodore Logan, Swayze on täydellinen tukkajumala jota seuraisi joukkoitsemurhaan ja Lori Petty niin julmetun söpö, että rinnassa olevan tykytyksen hoitoon tarvitaan nitroja.
Paljon huutamista, puupäisiä hahmoja, pilvifilosofiaa ja niin fuckin' tehokasta toimintaa, että kun lentokoneesta hypitään tunnen minäkin putoavani. Myrskyn ratsastajat on elokuva jollaisia varten termi cool on keksitty. Tai kuten Johnny Utah elokuvan aikana toteaa: "whoaaah!"

Katsokaa nyt, jopa Tilda Swinton on Myrskyn ratsastajien fani.

Tähdet: ****
Myrskyn ratsastajat

4 kommenttia:

Jessus kirjoitti...

Jostain syystä en ole nähnyt tätä elokuvaa, kuin yhden ainoan kerran ja siitäkin on vierähtänyt AINAKIN 15 vuotta. Silloinkin siitä kovasti tykkäsin ja kyllähän tässä on kaikki sellaiset ysärielokuvan elementit, joita niin kovasti rakastan.

Pitää lisätä tämä tuohon tulevien DVD- hankintojen listalle.

...noir kirjoitti...

Jos listasi on yhtään omani kaltainen, saattaa se pituudellaan Aku Ankan velkaluettelon häpeään.

Jessus kirjoitti...

Joo kyllähän tuo lista pitenee miltei jatkuvasti, varsinkin sen jälkeen, kun blogien lukemisen aloitti, niin listan päivitys tahti on tuplaantunut. Muilta kirjoittajilta kun tulee jatkuvasti hyviä vinkkejä.

Niin kovin paljon elokuvia ja niin kovi vähän aikaa...

...noir kirjoitti...

Sama juttu. Välillä toivoisi pystyvänsä tekemään Michael Keatonit Multiplicityssa, että ehtisi jakaantuneena näkemään kaiken haluamansa.