torstai 29. elokuuta 2013

Parfyymi (Perfume, 2001)

Vaatemoguli Lorenzo Mancini (Paul Sorvino) saa kuulla olevansa kuolemansairas ja ettei aikaa ole tuhlattavaksi.
Siinä sivussa järjestetään edelliseen henkilöön liittymättömiä muotikuvauksia ja -näytöstä, joiden ympärillä parveilee suuri määrä aiheeseen jollakin tavoin iittyviä ihmisiä. On siis kuvaajia, malleja, managereita, suunnittelijoita, toimittajia ja sitä sun tätä. On työstressiä, suhdekiemuroita ja hervoton määrä bongattavia naamoja. Eikä se Mancinin tapauskaan johda yhtään helvetin mihinkään.

Huomattavasti luontevammin tälläinen improvisaatiomaisella tavalla toteutettu muotimaailman sekasorto onnistui Robert Altmanin Prêt-à-Porterissa, joka muuten onkin selvästi ollut tämän elokuvan liiankin ahkerassa käytössä ollut esikuva. Onko se sitten kunnianosoitus, taikka häikäilemätöntä apinointia jääköön kunkin katsojan oman harkinnan varaan. Suurimman osan ajasta kallistuin jälkimmäisen puoleen, sillä sen verran röyhkeää kopioinnin makua tässä elokuvassa on ja se korostuu etenkin silloin kun esillä ovat näyttelijät kuten Jeff Goldblum, jotka sopivat Altmanmaisen päällekkäin puhutun sarjatulikeskustelun esittäjiksi. Sillä oudolla tavalla juuri nuo Goldblumin kaltaisten näyttelijöiden osuudet ovat sekä hyvästä että pahasta. Silloin elokuvassa on tarvittavaa eloa, joka monien muiden näyttelijöiden eläytymisen puutteen vuoksi loistaa poissaolollaan, mutta silloin myöskin ne Altman-ajatukset tulevat esille selvimmin ja täten negatiivisimmin.
Mielenkiintoisesti yleensä aivan törkeän huono näyttelijäksi, Estella Warren on yllättävänkin luonteva esittäessään hyvin pienessä sivuosassa mallia joka pistää hanttiin alastonkuvausten vuoksi. Ehkä se johtuu roolin sopivuudesta ja koosta, koska vaikka Warren onkin näkyvästi esillä kannessa, niin kaikki tässä elokuvassa ovat enemmän tai vähemmän sivuosassa ja hän enemmän. Mutta niissä esiintyjissä riittääkin aihetta tunnistusleikkiin.
Paul Sorvino, Omar Epps, Estella Warren, Jeff Goldblum, Coolio, Carmen Electra, Mariska Hargitay, Harry Hamlin, Peter Gallagher, Mariel Hemingway, Kyle MacLachlan, Michelle Monaghan, Michelle Williams, Rita Wilson, Chris Sarandon, etc.
Eipä heistä kaikista juuri hyötyä ole, mutta onhan heitä mukava bongailla kunnes kyllästyy.

Tähdet: **
Parfyymi

Ei kommentteja: