sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Rob Zombie: Past, Present & Future / videos (2003)

Tutustuin Rob Zombien aivoituksiin aika myöhäisessä vaiheessa, vasta White Zombien Astro Creepin avustuksella ja siitäkin nimenomaan More Human Than Humanin kautta ja sekin herätti alunperin kiinnostuksen pääosin Blade Runner-viittauksensa vuoksi, mutta kun se ensikosketus oli tehty oli se menoa kuin Speed Racerilla. Sinänsä hassua on, että nähdessäni kuvia Astro Creepin ajalta, olin jo heti tuomitsemassa Rob Zombieta jonkinlaiseksi Al Jourgensen-kopioksi ja sitä kautta White Zombieta Ministry-imitaattoreiksi. Hyvä vaan että olin väärässä. Myöhemmin Zombiesta on tullut enemmänkin mieleen Coffin Joe.

Minä en suuremmin arvosta Rob Zombieta elokuvaohjaajana, mistä kielivät jo aika negatiiviset arvosteluni elokuvista Halloween ja Halloween 2. Vähintään yhtä vähän pidin House of 1000 Corpsesista ja Devil's Rejectsista, joista etenkin jälkimmäinen saa minut ajattelemaan ihmisten olevan idiootteja, sillä se on joidenkin mielestä ainakin melkein mestariteos. Väliäkö tuolla, sillä mitä musiikkiin tulee pidän herra Zombieta lähestulkoon nerona, joten kuka välittää jos en hänen elokuvistaan pidä.
Pidin hänen elokuvistaan tai en, niin silti sekä niiden että etenkin musiikkinsa kautta totean, että tällä miehellä on mielikuvitusta ja se välittyy jopa niiden sontaelokuvien kautta. Suurin ongelmani Zombien elokuvien kanssa onkin siinä, että jokainen niistä on tuntunut pelkältään vanhempien elokuvien tribuuteilta ja kun niistä kunnianosoituksista kukin kohdistuu johonkin yliarvostettuun Hills Have Eyesiin, niin se kävi vanhaksi jo ennen alkutekstejä.

Silti Zombien trashestetiikka, sarjakuvamaisuus ja jopa se Hills Have Eyesismi toimivat lyhyemmässä mitassa ja siksipä musiikkivideoiden kautta minä arvostan Zombieta jopa ohjaajana.

White ja Rob Zombien videot, jotka ovat pääosin juuri herra Zombien ohjaamia ja selvästikin ideoimia, ovat aivan täyteen pakattua technicolorhuumaa, popkulttuuriviittauksia ja niin energistä menoa, että sitähän meinaa hengästyä jo ajatellessa niitä. Videot kestävät myös hyvin uusintakatseluja, sillä edes Matrixin Arkkitehti ei ehtisi näkemään kaikkea kerralla.
Sen sijaan, että erikseen rupean listaamaan kaikkea näkemääni - joka sekin on varmasti vain murto-osa kaikesta - tyyydyn vain videon avulla näyttämään minkälainen maailma on Zombien maailma.

En ole missään törmännyt erikseen Zombien videokokoelmaan, mutta Past, Present & Future-kokoelman bonuksena on dvd joka sisältää kaikkiaan 10 kappaletta White ja Rob Zombie-videota, joten se on mainiota se. Ystäväni tosin väittää, että kyseisen videodvd:n saisi myös omana erillisenä julkaisunaan, mutta kyseessä lienee sitten mahdollisesti vain tietylle markkina-alueelle tehty painos, sillä itse en ainakaan ole sellaiseen törmännyt. Ja toisaalta, miksi olisin sellaista edes etsinytkään, kun minullahan on se jo ja parempihan se on cd/dvd-kombona ostaa.

Jos sarjakuvaindustrial ja kauhuestetiikka ovat sinun alaasi, ovat myös Zombien videot mahdollisesti makuhermojasi helliviä, siitäkin huolimatta että videot ovat "all are edited versions."

Tähdet: ****
Rob Zombie: Past, Present & Future / videos

2 kommenttia:

horrendous kirjoitti...

Minä olen kyllä ihan tykännyt kaikista katsomistani Zombien leffoista (H2 on vieläkin näkemättä) ja tämän musiikista pidän paljon. Harmittaa vieläkin, ettei mies sitten päässytkään viime kesänä Suomen keikalleen! Mutta niin, eipä ole tullut aiemmin mieleen erityisesti kiinnittää huomiota tämän musiikkivideoihin (miksi ihmeessä, tyhmä minä). Pitää ehdottomasti tutustua näihin enemmänkin, nyt nuo muutamat näkemäni ainakin vakuuttivat. Että kiitos vaan tästä herättelytekstistä.

Piti vielä kommentoida noista Zombien leffaohjauksista, että itseäni niissä miellyttää juurikin se mielikuvituksellisuus ja miehen selvä into sekä tietämys kauhuleffoista, jotka sitten näkyvät lopputuloksessa.

...noir kirjoitti...

Siksi mainitsinkin erikseen sen Hills Have Eyesin, koska Zombie on ainakin tähän mennessä hyödyntänyt elokuvissaan oikeastaan vain sitä ja Last on the Leftin tunnelmia, elokvuia joista kumastakaan minä en pidä juuri laisinkaan.
toivoisin että mies vastaisuudessa antaisi elokvuissaan tulla esille myös ne musiikkivideoissa näkyneet Caligarit, Kellopelit ja muut.