maanantai 14. toukokuuta 2012

OZ-maan Taikuri (?)

Tästä tulee mielenkiintoista.
Okei, tämä OZ-maan Taikuri on siis Wizard of OZ-kertomus, mutta siihen tietoni elokuvasta melkein jäävätkin. Elokuvan alkutekstit koostuvat vain elokuvan ruotsinkielisestä nimestä ja mitään muuta informaatiota ei olekaan tarjolla. Ei alkutekstejä, ei lopputekstejä, ei dubbaustietoja, ei julkaisuvuotta, ei mitään joka voisi auttaa alkuperän jäljityksessä. Hitto, edes kannen piirros ei ole elokuvasta, vaan sen on tehnyt joku kenen lie veljenpoika Stefan. Hahaha!
Monien hakusanayhdistelmien kautta löysin vain yhden ainoan kuvan tästä elokuvasta ja senkin joltain foorumilta missä kuvan laittanut kysyi elokuvan julkaisuvuotta.
Jos joku tietää jotain tähdellistä tästä elokuvasta, niin mielelläni vastaanotan kyseisen tiedon.
Varmuudella voin vain todeta, että se on OZ-tarina, toteutustavasta päätellen japanimaatiota ja elokuva kicks ass!

Tarina on vanha tuttu. Eli Dorothy ja koiransa Toto päätyvän myrskyn kantamana OZ:n ihmeelliseen maailmaan ja siellä neiti tapaa sydämettömän robotin, pelokkaan kissaeläimen ja aivottoman Cillian Murphyn. Sitten luvataan murhata noita jotta sankarimme saavat Vern Schillingerilta haluamansa.

Siispä tarinallisesti ei tarjolla ole mitään normaalista poikkeavaa, mutta toteutus on silti kuten Samurai Fiction, eli "Cool! Funky! Peace!"
Piirros on todella kivan näköistä ja animena enemmän sinne Muumien suuntaan kulkevaa, mutta lähempi vertailukohta voisi olla Hinku ja Vinku sekoitettuna Paprikaan. Tai ei, sanotaan mielummin Kirby.
Marimekkomaa, palapelitaivas. Sellaista Technicolor Dreamcoatia, että tämän rinnalla Keltainen Sukellusvene on masentavan harmaa.
Katsokaa vaikka itse. Eikö olekin hieno.

Suomidubbaus peittää jonkin verran alkuperäistä ääniraitaa, mutta kun musiikin kuulee kunnolla niin se on lapsellisen iloista pimpelipompelia ja sitten yht'äkkiä muuttuu jonkin Sunn O))):ksi vaikeroinniksi.

Lentävät apinat ovat edelleen kammottavia, eikä niiden muuttaminen Tom Bosleyksi auta asiaa.

Kyseessä on todella hauska, pirun hienon näköinen ja sen verran psykedeelinen animaatio ettei se kenties aivan nuorimmille sovellu.
Suomidubbaus on ihan kelvollista.

Ja niin, tiedättehän sen sen tarinan, että Pink Floydin The Dark Side of the Moon on synkassa Ihmemaa OZ:n kanssa ja että molempiin liitetään erinäisiä huumausainetrippitulkintoja. No jos kaipaa jonkinlaisia todisteita sille, että Ihmemaa OZ olisi jonkinlainen LSD-matka niin ei tarvitse kuin katsoa tämän version kansikuvaa. Huh huh, tuossa on kyllä vedetty niin tujuja sieniä, että niillä sulattaisi Eiffel-torninkin. Ja kun vertaatte tätä kansikuvaa ylempänä olevaan sisältökuvaan, niin näyttääkö tuo laisinkaan samalta.

Tähdet: ****

5 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Kannessa oleva Dorothy on vähän sienissäpäin näköjänsä :D

Anonyymi kirjoitti...

Ei vitsit, tämä oli aivan mahtava animaatio! Omistin joskus vhs:n mutta tietenkin kadonnut jonnekkin... Vielä kun joskus näkisi tämän :--D

...noir kirjoitti...

En ole sittemmin kovinkaan usein törmännyt tähän elokuvaan, mutta ironista kyllä viimeisin niistä kohtaamisista tapahtui viikko sitten kirpparilla.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsalainen versio löytyi youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=kUr84JjaoFc

Olisi tosiaan mukavaa löytää tämä jostain suomenkielisenä...

...noir kirjoitti...

Suomiversion dubbaus ei ole yhtä kaikuva. Tuo kuulostaa siltä kuin se olisi nauhoitettu pitämällä mikrofonia television kaiuttimen edessä. Ääninäyttelyssä ei sinänsä ole vikaa.