torstai 24. toukokuuta 2012

Viimeinen Taistelu (Last Stand at Saber River, 1997)

Tom Selleck on niitä näyttelijöitä jotka ovat kuin luotuja lännenelokuviin, joten ei liene ihme että mies on niitä kourallisen tehnytkin.
Tällä kertaa ollaan Elmore Leonardin askelissa ja samainen mies on westernien suhteen tuttu muun muassa elokuvista 3:10 To Yuma ja Joe Kidd.

Paul Cable (Tom Selleck) palaa sodasta konfederaation sankarina, joka ei enää koskaan halua kuullakaan ammuskelusta vaan elää rauhassa vaimonsa Marthan (Suzy Amis) kanssa. Mutta kuten elokuvan nimi paljastaa, niin sitä rauhaa ei kestä kauaa. Ai niin, on Paulilla pari pientä muksuakin, joista toinen tulee myöhemmin urallaan näkemään kuolleita kuten Bruce Willisin.
Paul päättää palata perheineen Arizonaan josta he ovat lähtöisin ja matkalla törmätään Kidstonin klaaniin jonka johtohahmoina toimivat veljekset Vern ja Duane (Keith ja David Carradine). Kidstonit ovat luonnollisestikin unionin kannattajia.
Saber-joen rannalla sijaitseva Cablejen talo on heidän poissaollessaan ajautunut Kidsonien karjamiesten hengailupaikaksi ja kun heidät ajetaan pois sieltä, eivät Vern ja Duane katso asiaa ilman mulkoilua. Tosin Vern on valmis rauhoittamaan tilannetta. Samaan aikaan kiero kauppias Edward Janroe (David Dukes) aikoo salakuljettaa aseita konfederaatiolle ja pyrkii houkuttelemaan Paulin avukseen, mutta kun ex-sotilas ei anna myöntävää vastausta niin Janroe tappaa Duanen, lavastaen Paulin tekijäksi. Tämä johtaa Vernin ja Paulin sellaiselle törmäyskurssille, että katastrofi on yhtä varmasti edessä kuin Speed 2.

Viimeinen Taistelu on aika rutiiniwestern. Puitteet siinä ovat ihan kunnossa, koska se näyttää ja kuulostaa siltä miltä länkkärin pitääkin, mutta siitä ei saa silti missään vaiheessa muuta irti kuin lavastetun todellisuuden tunteen ja näin ollen on aivan liian helppo nähdä mielessään kuinka päivän päätteeksi stetson laitetaan naulaan ja Playstation kytketään päälle. Joten se mikä saa katsojan uskomaan olevansa menneessä ajassa ja villissä lännessä puuttuu, mutta Viimeinen Taistelu on kuitenkin ihan kelvollinen viihde-elokuva ja muutaman erinomaisesti lajityyppiin sopivan näyttelijän (Selleck, Carradinet, etc.) ansiosta se ajaa asiansa tarpeeksi onnistuneesti, että kuten Bobby McFerrin sanoisi "don't worry, be happy."

Tähdet: ***
Viimeinen Taistelu

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Magnumin lisäksi Selleckistä tulee mieleen myös tämä Conanin kanssa tehty sketseily miehen viiksistä ja niiden puuttumisestakin...

http://www.youtube.com/watch?v=cHpCC-S0FXI

...noir kirjoitti...

Hah! Toi on tosi hyvä.