tiistai 22. toukokuuta 2012

Gargoilit: Sankarit Heräävät Henkiin (Gargoyles the Movie, 1995)

Vaikka takakansi ilmoittaakin nimeksi Gargoyles the Movie, niin varsinaisesta elokuvasta ei ole kyse, vaan sarjan pilottijaksosta. Tai oikeastaan kyseessä on viisi ensimmäistä jaksoa (Awakenings 1 - 5) leikattuna yhteen ja siinä meillä sitten on elokuva, joka siis tunnetaan myös nimellä The Heroes Awaken.

Itse en ole aiemmin tätä animaatiosarjaa seurannut, vaikka olenkin tiedostanut sen olemassaolon. Jostain syystä se ei kuitenkaan herättänyt kiinnostusta, vaikka sitten myöhemmin tulikin tämä kasetti hankittua. Siispä minulla ei ole nostalgisia tunteita Gargoileja kohden ja lähestulkoon koko varsinainen tietämykseni sarjasta pohjautuu Nostalgia Criticin videoihin joissa jotain sarjasta mainitaan.

Jossain keskiajalla Irlantilainen linna on viikinkien hyökkäysten kohteena ja koska linnan varsinaisista sotilaista ei tunnu olevan muuhun kuin juominkien harjoittamiseen, suojelevat linnan päivisin kiviset ja öisin lihaisat gargoilipatsaat isäntiään. Luonnollisesti linnan asukkaat pelkäävät hirviöpatsaita ja ovat täysin kiittämättömiä heidän avustaan.
Gargoileja johtaa se pakollinen komea sankari Goljat (äänenä Keith David) ja apunaan hänellä ovat ne tyypilliset hassumman näköiset, ylipainoiset ja koomiset sivuhahmot joiden nimistä en nyt sen suuremmin välitä. Niin ja tottakai siellä on se seksikäs naisgargoili Demona (Marina Sirtis), joka sopivasti on vaatetettu jotta arat paikat pysyvät piilossa.
Koska linnan sisällä on sabotööri niin viikingit pääsevät päiväsaikaan valloittamaan paikan ja kaappaamaan prinsessan. Gargoilien pelastussuunnitelma menee pumppernikkeliksi kun Lucius Malfoy vahingossa pistää mörköjen päälle loitsun joka pistää heidät tuhatvuotiseen uneen. Siirrymme siis ajassa eteenpäin nykyaikaan kun ilkeä miljönääri Xanatos (äänenä Jonathan Frakes) haalii patsaat itselleen ja möröt heräävät ihmettelemään pilvenpiirtäjiä ja muita moderneja ihmeitä. Xanatos esittää reilua heppua ja huijaa gargoilit avustajikseen. Samalla gargoilit tutustuvat uteliaaseen poliisi Elisaan (äänenä Salli Richardson), joka siten tulee olemaan se tämän sarjan April O'Neil ja muistuttaa Goljatille menetetystä rakkaudesta ja se menetty rakkaus palaa kun selviää, että myös Demona on Xanatosin "pelastama" gargoili.
Välillä muksitaan jotain huligaaneja ja hassutellaan sillä kuinka mörkö koettaa ajaa moottoripyörällä, kunnes sitten Xanatosin ja Demonan pahuus paljastuu Goljatille ja kumppaneille. Vaikka eipä tuo Goljat nyt näköjään kaikkein kirkkain lamppu ole, kun c'mon, Xanatos ja Demona, mitä muutakaan kuin pahiksia he tuollaisilla nimillä voisivat olla.

Gargoilit on animaatioltaan ihan tyypillistä tv-toimintapiirrettyä, että enemmänkin käytännöllistä kuin persoonallista. Mikä on sääli, kun ideana tälläiset demonisen näköiset hirviöt sankareina on vallan mainio ja siksi olisikin hauskaa nähdä tämä sama juttu ilkeämmän näköisellä animaatiolla varustettuna (vrt. Fantasian Chernobog), mutta toisaalta eivätpä nämä hahmot muutoinkaan hirveän mielenkiintoisia ole, joten pikaruuaksi ne kelpaavat tälläisenäänkin.

Ääninäyttely on kelvollista ja etenkin Clancy Brownin ja Keith Davidin mörisevät äänet sopivat piirrettyihin hahmoihin mainiosti.
Hauska roolitus on siinä, että Jonathan Frakes ja Marina Sirtis ovat eräänlainen duo, kun olivat sitä myös Star Trek Next Genissa.

Tähdet: **
Gargoilit: Sankarit Heräävät Henkiin

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Monissa eri yhteyksissä tämä sarja on tullut vastaan, mutta ei koskaan siinä muodossa, että olisin päässyt sitä katsomaan...

...noir kirjoitti...

Näin minunkin kohdallani oli käynyt. Kuvista tuttu ja muistan aina silloin tällöin törmänneeni tähän kasettiin siellä täällä, mutta jostain syystä se jäi aina väliin. Mikä on hassua kun olisi tämän luullut jo ideana herättäneen suuremman kiinnostuksen. Ehkä se on vain siinä, että piirrostyyliltään tämä on niin keskistasoa, ettei se sitten kiinnostanut.