keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Transformers, kausi 1 (1984)

Masters of the Universen ohella Transformers on ehdottomia suosikkejani lapsuuteni animaatiosarjoista ja vaikka varsinkin heistä jälkimmäinen on saanut osakseen vaikka minkälaisia versioita, niin minulle vain yksi on oikea. Joten aion käydä vain läpi vain tämän ns. original seriesin vuosilta 1984 - 1987. Osittain jo pelkästään siksi, että jokaista Transformers-sarjaa minulla ei ole kokonaisuudessaan ja koska ne muut, kuten Armada ovat aika kauheita. Ehkä jostain Transformers: Generation kakkosesta, taikka Takarasta tulee mainittua sananen tai pari, mutta se jää nähtäväksi.

Siirtykäämme suosiolla ensimmäisen kauden pariin.
Ja varoituksen sanoina mainittakoon, että osa sisällöstä voi olla aika nörtähtävää huuhaajargonia jossa oletetaan kaikkien tietävän kuka ja millainen on joku Ratbat, tai Metroplex.

Mekaanisella Cybertron-planeetalla riehuu sisällissota jossa vastakkain ovat hyvät Autobotit ja pahat Decepticonit. Sota on verottanut molempien energiavarannot niin minimiin, että jos sota ei lopeta jomman kumman kärsimyksiä, niin energianpuute tekee sen.
Decepticonit johtajanaan hieman natsilta näyttävä ilkeä Megatron iskee Autobotien jättimäisen avaruusalukseen nimeltä Arkki, tarkoituksenaan lopullisesti kukistaa Autobotit ja heidän inhimillinen johtajansa Optimus Prime.
Arkki vaurioituu taistelussa ja syöksyy halki avaruuden aina esihistorialliselle Maapallolle asti, missä se hautautuu vuoren juureen, deaktivoiden matkassa olevat robotit hyökkääjistä puolustajiin.
Siirrymme neljä miljoonaa vuotta ajassa eteenpäin ja nykyaikaan, kun tulivuorenpurkaus käynnistää Arkin korjaustoiminnot, ja ympäristöä skannaamalla ohjelma korjaa mukana olevia robotteja, herättäen myös Megatronin ja muut Decepticonit. 
Decepticonit perustavat muualle piiloon oman majapaikkansa ja rupeavat samantien keräämään energiaa eri muodoissaan (öljyä, sähköä, etc.), muuttaakseen ne itselleen tutummiksi Energon-kuutioiksi. Tarkoituksena on ryöstää itselle Maan energiavarat, palata uusissa voimissa Cybertronille (jossa sota on jatkunut edelliset neljä miljoonaa vuotta... Joo, minä tiedän) ja viimein tuhota Autobotit.
Maassa heränneet Autobotit Optimus Primen johdolla eivät luonnollisestikaan aio katsella sivusta Decepticonien toimintaa, vaan taistelu jatkuu nyt Maa-planeetalla.
Erään taistelun yhteydessä Autobotit tutustuvat nuoreen innokkaaseen ihmiseen, Spikeen ja hänen isäänsä "Sparkplugiin." Heistä tulevat ne ihmishahmot jotka kulkevat tarinoiden mukana ja jotka toimivat oppaina ihmisten tapoja oppiville Autoboteille. Tosin Spike saa enemmän tilaa ja kolmannella kaudella Sparkplugin korvaa Spiken poika Daniel.
Välillä Megatron ehtii palaamaan Cybertronille ja Starscream koettaa tällä välin kaapata vallan itselleen. Suurin osa jaksoista kuitenkin pysyttelee Maapallolla ja vaikka välillä mukaan astuu vierailevia robotteja, kuten myös molemmille puolille sympatiseeraavia ihmisiä, niin ydinjoukot pysyvät samoina ja samaten yhteenotot.

Myönnän olevani reilusti puolueellinen puhuessani Transformersista, sillä olen kasvanut sen seurassa, mutta liioittelun uhallakin sanon tämän olevan yksi kaikkien aikojen parhaimpia animaatiosarjoja. Piirros on mielestäni tyylikästä, värimaailma sopivan mekaanisen kolkko, ääninäyttely loistavaa (no, osuvaa) ja sarja on täynnä loistavia muistettavia hahmoja. Kiero luikerteleva Starscream, Hitleriaaninen Megatron, hyveellinen Optimus Prime, sinisilmäinen Bumblebee, verenhimoinen Ravage ja kuin Maratoonarin hammaslääkärikiduttaja, tunteeton Soundwave. Parasta onkin se, että toisin kuin Michael Bayn elokuvaversioissa, tässä on kiinnostunut myös hahmoista pelkän silmäkarkin sijaan. Toki jaksot noudattelevat aika pitkälle samaa uudestaan ja uudestaan, ja ihmishahmot ovat pääosin yhtä kaksiulotteisia kuin Shia LaBeoufkin, mutta kaikki ei peity pelkkien efektien alle, vaan mielenkiinto osuu muuallekin.

Ensimmäinen kausi toimii kuten muissakin sarjoissa, eli että ensimmäiset jaksot kuluvat pääosin hahmojen ja taustojen esittelyssä, ja vasta sitten päästään asiaan. Mikä on ihan ymmärrettävää, mutta samoin kuten tässä toteutustavassa aina, niin myös nyt ensimmäinen jakso tuntuu hieman turhan täyteen ahdeltulta ja sitä toivookin että pilottijakso olisi tehty elokuvan pituiseksi, tai vähintään jaettu kahteen jaksoon.
Muutoin jaksot noudattelevat pitkälti kaavaa, että Decepticonit koettavat tehdä pahojaan ja Autobotit estävät heitä. Onneksi kaiken takana on kuitenkin punainen lanka jonka avulla Decepticonien toimet eivät tunnu vain pelkästään irrallista ilkimysteoilta, vaan sillä rakennetaan tietä joka johtaa lopulta Transformers-animaatioelokuvaan ja sen kohdalla tapahtuvaan suureen muutokseen.

Niin ja robottien muodonmuutosääniefekti on aivan julmetun hieno, kuten myös polttomerkin tavoin muistiin jäävä tunnusmusiikki.

Hauskaa on myös sarjan dialogi, jossa lähes kaikelle tehdään jonkinlainen sanoisimmeko koneellinen merkitys. Esimerkiksi jos joku hahmoista loukkaantuu, niin kun kysytään mihin osui hän ei sano esimerkiksi "it's my back", vaan jotain kuten "it's my rear axle." Eli hieman niin kuin Smurffipuhetta.

Yksittäisistä jaksoista ensimmäiseltä kaudelta ovat parhaiten mieleeni jääneet (ymmärrettävästi) ensimmäinen jakso More Than Meets the Eye pt. 1, joka kertoo lähtökohdat.
Fire in the Sky jossa jäätiköstä löytyy robotti Skyfire osoittaen, että Cybertonin asukit ovat vierailleen Maapallolla jo ennen nykyisiä turisteja.
SOS Dinobots joka esittelee meille arvaamattomat Dinobotit ja vaikka Grimlock on tässä vielä pelkkä miimikko, niin tulevaa ajatellen kyseessä on tärkeä jakso.
A Plague of Insecticons jossa mukaan astuvat mulkeromaiset Insecticonit
Heavy Metal War koska siinä tulevat mukaan supercoolit Constructiconit jotka yhdessä muodostavat Devastatorin, mutta myös koska tämän jakson Megatronin ja Optimus Primen yhteenotto ennakoi elokuvan kohtalokasta kaksintaistelua.

Ja okei, kyllä se minuakin välillä vaivaa, että robotit pystyvät muuttamaan kokoaan.

Tähdet: *****
Transformers

5 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

One shall stand. One shall fall....

Optimus Prime eeppisenä nääs :D

...noir kirjoitti...

Therapist: Galvatron, don't fight it. Just say whatever comes to mind.

Galvatron: Kill! Smash! Destroy!

Anzi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anzi kirjoitti...

Optimus Prime oli ensimmäisiä TV-ihastuksiani. Nekä häpeä myöntää sitä. Mahtava hahmo, mahtava sarja.

...noir kirjoitti...

Optimuksen ääni on niin seksikäs, ettei mikään ihmekään.

Se vaaleanpunainen naisbotti, Arcee oli kanssa aika hot.