lauantai 11. helmikuuta 2012

Saatana Kutsuu Minua (1994)

Muistatteko kun Dan Aykroyd sanoi Twilight Zone-elokuvassa "hey, you wanna see something really scary?"
No, sillä hän tarkoitti tätä kirkon tuottamaa propagandaelokuvaa, sillä tsiisus kraist, tämä on pelottava.
Moni saattaa muistaakin nähneensä tämän lyhytelokuvan koulun uskontotunnilla ja moni muistanee myös sen jälkeiset välituntikeskustelut siitä että mitä helvettiä me juuri näimme?

Carl Orffin O Fortuna soi, kuinkas muuten.
Koulukiusattu tyttö tapaa kovistytön ja sitten järjestetään spiritismi-istuntoja ja haastatteluosuudessa huolestunut äiti kertoo hämmästyttävän kauhistuneena kuinka tyttö halusi värjätä hiuksensa mustaksi.
Kännäysbileissä tyttö raiskataan tupakoinnin ohessa, joten kun (ilmeisesti se sama raiskaaja?) lukee Mustaa Raamattua, niin voidaan siirtyä hakkaamaan muita. Veri roiskuu ja "must oli tullu saatananpalvoja." Sen siitä saa kun fanittaa Guns 'n' Rosesia.
Pöpilä odottaa ja tässä tapahtuu tosi outo juttu. Kaksi ilmeisesti hoitohenkilökuntaan kuuluvaa ihmistä raahaa sidotun koulukiusatun päähenkilömme pöpihuoneeseen, mutta vain toinen heistä astuu sieltä samantien ulos sulkemaan oven perässään. Miksi se toinen hoitaja jäi potilaan kanssa lukkojen taakse?

Jos ajatellaan jotain hyvin tunnettua propagandaelokuvaa, kuten vaikkapa sitä klassista duck and cover-juttua jossa opastettiin, että atomipommiräjähdykseltä pelastuu piiloutumalla pulpetin alle, taikka vetämällä viltin päälleen. No, sehän on sellainen "heh heh, kylläpäs ihmiset olivat ennen sinisilmäisiä ja tämäpä hassua", että sellaisia katsoessa kokee huvittuneisuutta, eikä se suututa. Saatana Kutsuu Minua suututtaa. Tämä on niin paha ylilyönti Suomalaiselta Evankelisluterilaiselta kirkolta, että tässä lähennellään jo jenkkifundamentalismia jossa äärikristityt menevät esimerkiksi huumeisiin kuolleen julkisuudenhenkilön hautajaisiin huutamaan kuinka edesmennyt joutui helvettiin ja sinne joutuvat myös kaikki muutkin jäähyväisiään jättävät. Eli se on ihan sama kuinka mustaa valkoisella-tosijuttu on Saatana Kutsuu Minuan taustalla, sitä ei voi ottaa tosissaan sen esittämän sormella osoitusten ja pinnallisen syyttämisen vuoksi. Tämä ei eroa mitenkään siitä, kuinka jonkun koulusurman jälkeen joku ääliömedian samanlainen edustaja päättää syyttää tapahtumasta jotain yksittäistä rock-yhtyettä, taikka hyllyssä ollutta kauhuelokuva, sen sijaan että miettisi mikä johti lopputulokseen, ei mikä sen mahdollisesti laukaisi. Varsinkin kun syyttäminen tapahtuu aina yksisilmäisen yksipuolisesti. Miksei koulusurmaajan hyllyssä ollut Tiktakin levy, taikka videokokoelmissa ollut Nuija Ja Tosinuija eivät ole syypäitä, mutta Marilyn Manson on? Hitto, ainakin minä pitäisin pelottavampana sitä, että jonkun pahantekijän koti olisi täynnä My Little Ponya, eikä Mercyful Fatea. Ajauduinko aiheen ulkopuolelle? Ehkä osittain, mutta samaan tapaan Saatana Kutsuu Minua tiivistää koko satanismin ja saatananpalvonnan sellaiseksi porttiteoriaksi jossa mentholsavukkeesta seuraava askel on heroiini ja välimuotoa ei ole. (Älkää tupakoiko, se on vain ikävä tapa.) Onneksi sentään hevimusiikkia ei nimetä syypääksi, vaikka siihen viitataankin vahvasti.
Aihe kuitenkin on hyvin mielenkiintoinen ja joukkopainostus sun muut ovat uskottavia tarinankuljettajia, niin puolueettomana tuotantona tämä olisi voinut saada ansaitsemansa käsittelytavan. Nyt se on vain erittäin huonosti näyteltyä, uskomattoman sokeasti kirjoitettua roskaa josta tulee vain kiukkuiseksi. Ja kun sisältöä tarkastelee edes vähänkin tarkemmin, niin huomaa että Saatana on tässä vain raflaavana nimenä, shokkiarvona, koska lopulta tämä kertoo siitä kuinka syrjäytynyt nuori päätyy päihteidenkäyttäjäksi ja yhtä hyvin se voisi siis käsitellä Patterinpalvojia.

Erittäin luokkaavaa on se, että tämä luokitellaan dokumentiksi. Pamelan ja Tommy Leen seksivideo oli enemmän dokumentti kuin tämä jätös.

Ja on aika muisteluiden, sillä minulla on takissani rauhanmerkki ja vuosia sitten Kauppiksessa ollessani eräs tyttö kauhisteli, että miten minä voi pitää esillä sellaista saatanamerkkiä, että se siitä sivistyksestä. Mutta jos tämän elokuvan kantta on uskominen, niin olen todella pulassa, sillä takissani on myös anarkismilogo, mutta ei sentään (takakannessa olevaa) Daavidin tähteä. No mutta, onhan Spice Girls-rintamerkit vielä ihan ougay?

Jos jotain näennäisen positiivista, mutta samalla ympäripyöreää haluaa tästä sanoa, niin onhan Saatana Kutsuu Minua kokemus.

Rinnakkaisteokseksi sopii mainiosti, MOT:n pahin ohilyönti, eli se selvästi avoimin mielin (köh köh!) tehty reportaasi Saatanalliset Sävelet, jossa Tuska-festivaalit kuvataan tällä tavoin: "Helsingin vehreässä Kaisaniemessä bailataan kuoleman, veren, koston ja väkivallan merkeissä."
Entäpä tämä:
"Saatanasymbolien kanssa juhlakenttää hallitsevat natsitunnukset ja jotta soppa olisi täydellinen, sulassa sovussa näiden pahuuden palvelijoiden kanssa metallimusiikista nauttii sivareita, kasvissyöjiä ja muita ekoaktivisteja." HAHAHA!

Tähdet: ~
Saatana Kutsuu Minua

9 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Yhteen aikaan näistä saatananpalvojista jauhettiin joka mediassa. Aina kyllästymiseen asti. Meillä täällä Tampereella nämä palvojat kuuleman mukaan kokoontuivat yhteen Ratinan sillan alle. Suorittivat siellä sitten rituaalejaan ynnä muita asiaan kuuluvia tempauksia, pultsarien ja metsien miesten seuratessa kummastuneena vierestä...

...noir kirjoitti...

Sama täällä. Erääseen paikkaan olin tehnyt graffitin (pahoitteluni siitä) ja kohta paikallislehdessä oli juttu siitä kuinka täällä on vain muutama satanisti ja siinä haastateltiin jotain nuoriso-ohjaajaa ja lehdessä oli kuva siitä paikasta johon olin tehnyt ROOMALAISET NUMEROT YHDESTÄ KYMMENEEN! Hahaha! Kaiken lisäksi se kuva oli otettu talvella, jolloin ne kuviot jäivät lumen alle ja kuvassa piti mainita erikseen että lumen alla on paholaissymboleja.

Tuoppi kirjoitti...

Katselin tuon Saatanalliset sävelet Youtubelta ja oli kyllä sen luokan tuubaa että... Komediastahan se kävi enemmän kuin vakavasti otettavasta dokumentista...

...noir kirjoitti...

Onhan se myönnettävä, että jos joku on niin tyhmä että menee jollekin toimittajalle sanomaan jotain sellaista kuin että Saatana on vapaus, etc., niin silloin asiaa ei tarvitse edes irrottaa asiayhteydestään jotta henkilö vaikuttaisi ääliöltä. Mutta kyllä tuosta Saatanallisista Säkeistä näkee, että on koetettu väkisin luoda mahdollisimman shokeeraava juttu ja on päätetty osoitella sormella etenkin silloin trendikästä black metallia. Tuskin edes MOT:n toimittajat ovat uskoneet olevansa oikeassa, etenkin kun ottaa huomioon heidän kuitenkin itsensäkin käyttävän metallimusiikkia tunnuksenaan.

Ohimennen mainittuna, tuo Saatana Kutsuu Minua löytyy myös tubesta.

...noir kirjoitti...

Siis Saatanallisista Sävelistä. Annetaan Salman Rushdien pitää säkeensä.

Anonyymi kirjoitti...

Woohoo! Muistan kuinka tää "dokumentti" piti katsoa ysiluokalla koulussa vuonna 1995, koska uskonnonopettaja oli vahvasti sitä mieltä, että meitä pitää valistaa tällaisten asioiden vaaroista.

Mutta niin siis ei se sinua kauppiksessa kauhistellut tyttö ihan väärässä ollut. Onhan "rauhanmerkki" ihan yleisesti okkultismiin liitetty symboli. Infoa löytyy esim. tuolta http://www.cuttingedge.org/News/n1718.cfm. Kyseinen symboli tunnetaan siis myös nimellä hajonnut risti. Paras arvaukseni on, että hipit ottivat tuon symbolin aikoinaan käyttöön osaksi myös sen mahdollisten "saatanakytkösten" vuoksi. Saatanahan edustaa vapautta ja nautintoa.

...noir kirjoitti...

Kiitos, hyvä tietää olevani oikealla tiellä.

Occo kirjoitti...

Voiko dokumentti olla aivan surkea jos krediiteissä kiitellään Keijo ahorintaa?

...noir kirjoitti...

Ei missään nimessä