lauantai 4. helmikuuta 2012

Ei Tässä Kaupungissa (Not in This Town, 1997)

Mukava idyllinen pikkukaupunki, täynnä kilttejä Jumalaa pelkääviä kansalaisia ja uusnatsismi nostaa päätään kun Arjalaisveljeskunnan karismaattinen edustaja Henry Whitcomb (Ed Begley Jr.) houkuttelee paikallisia syrjimään kaikkia aiheeseen sopivia vähemmistöjä. Siispä renkaita puhkotaan, tageja maalataan, etc.
Tammy Schnitzer (Kathy Baker) huolestuu nousevasta rasismista siinä määrin, että päättää tehdä asialle jotain ja pian asiaa nousee uutisiin, mikä puolestaan tekee Tammysta perheineen maalitaulun. Ja koska Tammy on naimissa Juutalaisen Brianin (Adam Arkin) kanssa, niin sekään ei ole kaikkien mielestä hyvä asia.
Rasistit rikkovat paikkoja ja pian koko kaupunki koristelee vastalauseeksi ikkunat, jotka rasistit sitten rikkovat ja täten häviävät taiston viattomien sieluista.
Hanukkailo on ylimmillään.

Ihan ok tarina ja Kathy Baker ja Ed Begley Jr. tekevät hyvää työtä rooleissaan, mutta kokonaisuutena aihetta ei oikein uskalleta käsitellä sen ansaitsemalla syvällisyydellä, vaan lopputulos jää sellaiseksi tyypilliseksi ns. viikon tv-elokuvaksi. Eli mikään American History X tämä ei ole, mutta päihittää aina jonkin Pienen Talon Preerialla.
Jotenkin surku, että Begleyn riidankylväjä jäi niin pieneen osaan, koska ne varsinaiset fyysiset pahan työn tekijät olivat tyypillisiä rähjäisiä you got a pretty mouth-punaniskoja ja heidän näyttelijänsä suht' huonoja. Siispä Bakerin määrätietoien naisen vastustajaksi ei jää tasavertaista kilpailijaa, vaan joukko päänhakkaajia.

Kuten muissakin lajityypeissä, myös rasismiaiheisissa elokuvissa ovat omat kliseensä ja tämä elokuva ei kaihda niitä, mutta oikeastaan ainoa kohtaus joka aiheutti jonkinlaista sanoisimmeko nolostumista oli samalla tahattomassa koomisuudessaan aivan loistavan huono.
Eräässä kohtauksessa rasistijoukko tunkeutuu kirkkoon häiriköimään ja he pakenevat kauhun vallassa kuullessaan gospelmusiikkia.Öö, okei.

Tähdet: **
Ei Tässä Kaupungissa

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Ed Begley, Jr. uusnatsina? Sellaista ei kovin usein näe...

...noir kirjoitti...

Jotenkin ehdin etukäteen olettaa Begley juniorin olevan se tämän elokuvan väärimmässä roolissa oleva, mutta ilmeisesti juuri se hänen mr nice guy-imago olikin syynä siihen, että hän istui hyvin rasistipäälliköksi. Varsinkin kun hän esitti roolinsa aika mukavana heppuna, että siinä se ilkeys onkin vahvimmillaan.