perjantai 6. tammikuuta 2012

Pikkupojat (1986)

Spede, Vesku ja Simba esittämässä pikkupoikia, ja ohjaajana Ere Kokkonen.
Hetkinen?
Ere Kokkonen?
Ere niin kuin E niin kuin Ed.
Kokkonen miinus nen on kokko, joka todennäköisesti koostuu puusta, eli Wood.
ED WOOD!
Tämä voi tarkoittaa vain sitä että:
"Human sacrifice, dogs and cats living together... mass hysteria!"

Elokuva alkaa piikillä Suomalaista elokuva-alaa ja mitä ilmeisemmin Speden saaman kohtelun perusteella elokuvatukea kohtaan, kun Heikki Kinnunen pukeutuneena Hugh Hefneriksi kertoo elokuva-alan olevan ureassa lippujen pienen hinnan vuoksi (nyttemmin se perustelu ei ainakaan toimi.) Seuraavaksi samainen herra pulisee jotain kesämökeistä ja siirrymme eräälle sellaiselle jossa kolme pikkupoikaa 4 - 6-vuotiaat Kake (Pertti Pasanen), Make (Vesa-Matti Loiri) ja Väke (Simo Salminen) tekevät hiekkakakkuja ja rupeavat repimään hampaitaan irti esitellessään niitä äidilleen Valmalle (Hannele Lauri.)
Pojat ajavat äitiään hulluksi ja saavat isän, Hugon (Pertti Pasanen) uskomaan siihen.
Seuraavaksi esitellään naapurit, Hitler-kopio Jäpälä (Vesa-Matti Loiri) ja Old Einstein-keksijä Yskänen (Simo Salminen), ja huumoria aletaan synnyttämään siitä kuinka Jäpälä ja Yskänen riitelevät tonttiensa rajoista, mikä huvittaa kovasti riidankylväjinä toimivia pikkupoikia. Tuo ilmeisesti pääjuoneksi tarkoitettu tarkoitettu tarina unohtuu pitkäksi aikaa elokuvasta.
Ajassa 00:14:57 näkyy mikrofoni vasemmassa yläreunassa.
Heikki Kinnunen esittelee uudestaan vasta esittelemänsä elokuvan henkilöt.
Naisen logiikkaa-sketsi ja Make juo viinaa taltuttaakseen stressin oireet.
Miksi ajassa 00:34:20 huoneen katossa oleva kynttelikkö heiluu ennen kuin kukaan tulee paikalle?
Naisen logiikkaa-sketsi.
Speden keksinnön esittelyä.
Naisen logiikkaa-sketsi.
Hugo räjäyttää talon hiustenkuivaajalla ja taas esitellään Speden keksintöä.
Lopuksi pikkupojat koettavat paikata naapureiden välejä JA ONNISTUVAT SIINÄ! Mikä twisti.

Pikkupojat ei ole ideana aivan yhtä pelottavan kauhea kuin Martin Short esittämässä pikkulasta. Sillä Cliffordissa Short oli olevinaan oikea lapsi, kun Pikkupojissa kolmikkomme on oikeana lapsena olemisen sijaan pikemmin kolme idioottia jotka ovat jääneet lapsen tasolle. Eivät siis niinkään mitään 4 - 6 vuotiaita, kuin keski-ikäisiä ääliöitä. Toki pikkupojat olivat olevinaan oikeita lapsia, mutta hei c'mon, hauskempi se on kuvitella Hannele Laurin puksauttaneen pihalle yli-ikäisen trion.

Vaikka samapa tuo onko Pikkupojat idealtaan hieman esimerkin Cliffordia parempi, sillä kovin hyvä tai hauska elokuva se ei ole. Sillä kuten monien SNL-sketseistä alkunsa saaneiden elokuvien kohdalla, myös Pikkupojat kärsii samasta ongelmasta jossa parin minuutin vitsi ei veny suosiolla pitkäksi elokuvaksi ja samalla tulee ajatelleeksi, että mikä siinä alkuperäisessä sketsissäkään sitten nauratti?
Koska koko elokuva rakentuu juuri sen vitsin ympärille jossa Spede ja ystävät ovat aikuisia lapsia, niin sille ei jaksa mitenkään nauraa kovinkaan pitkään ja kun muuta ei oikeastaan ole, niin elokuva väljähtyy nopeammin kuin pian.

Sinänsä Spede ja two amigos uppoavat hyvin rooleihinsa aikuiskakaroina, eikä muissakaan ole juuri oksennuksen aiheuttajia. Siis edellyttäen että ylipäätään pitää spedetyylistä ja edes jotenkuten nautti herran ja kumppaneittensa sketsiohjelmista. Riitta Väisänenkään ei aiheuta harmaita hiuksia, sillä eipä häntä voi muulloinkaan varsinaisena näyttelijänä pitää ja tätä ajatellen hän esittää ihan hyvin Riitta Väisästä.

Ylivenytetty vitsi saa kuitenkin rinnalleen pääosin laiskan toteutuksen, joka kaikkeen muuhun kuin Ed Kokkosen muihin elokuviin verrattuna saa häpeänpunan nousemaan kasvoille. Suoraan videolle kuvattu Pikkupojat näyttää siltä, että se olisi tarkoitettu ennemminkin piilokameraan kuin oikeaksi elokuvaksi.
Ja tiedättehän ne 5 Second Moviet, joissa jokin vaikkapa parituntinen elokuva tiivistetään ei nyt ehkä ihan viiteen sekuntiin, mutta melkein kuitenkin. No, Pikkupojat on päinvastainen sellainen, jossa muutama sekunti on venytetty 80 minuuttiseksi ja sen valitettavasti huomaa.

Pikkupojat-vitsi toimii kuitenkin hetken ja sen riemastuttavin juttu on mielestäni se, että näillä pojilla on päällään puvut kravatteineen. Eli oikeastaan, jos elokuvan katsoo parin minuutin pätkinä, niin se saattaa olla jopa lähes loistava sketsikokoelma, mutta ei ehkä kuitenkaan.

Nähdä Simo Salminen potalla on nähdä maailmanloppu.

Tähdet: **
Pikkupojat

7 kommenttia:

Anzi kirjoitti...

Höh, tämä oli lapsena yksi suosikkielokuvistani. Ei varmaan toimisi nykyään enää yhtä hyvin. :-)

...noir kirjoitti...

Kyllä minä hörähdin pariin otteeseen, että muutama irtovitsi toimii ihan kohtuullisesti. Mutta varsinainen elokuva se ei ole yhtään sen enempää kuin jokin Jackass-elokuvakaan.

...noir kirjoitti...

Ja vaikka saatan antaa huonojakin arvosanoja Spede-leffoille, niin kyseinen herra omaa erityisen paikan sydämessäni pelastettuaan minut syvästä masennuksesta juuri näiden "arvostamieni" elokuvien avulla.

Tuoppi kirjoitti...

Ere Kokkonen, Ed Wood ja Ghostbusters viittaus kaikki samassa yhteydessä. Ei paha :D

...noir kirjoitti...

Kaikki tärkeimmät

Sjöpi kirjoitti...

Loistava elokuva... Loistavat triplaroolitukset ajalla, jolloin ei ollut tietokone-editointia (ainakaan suomessa). Rakastan tätä elokuvaa.

...noir kirjoitti...

Minä pidän kanssa siitä miten kun ei ollut mahdollista yhdistää samaa näyttelijää tietokoneitse itsensä kanssa samaan kuvaan, käytettiin joko filmien yhdistelyä joissa usein näki keskellä leikkausviivan, taikka muutoin luovia tapoja pistää näyttelijä tuplarooliin. Se on aina hauskaa kun näyttelijä puhuu toiselle itsensä esittämälle hahmolle ja asia ratkaistiin siten, että sijaisnäyttelijää kuvattiin takaapäin peruukissa, tms.