torstai 5. tammikuuta 2012

Hard Boiled (Lat sau san taam, 1992)

Silloin joskus vuosia sitten, kun elokuvia ei pursunnut aivan joka nurkasta, olivat muutamat elokuvat erittäin haluttua tavaraa, etenkin leikkaamattomina. Evil Dead, Bloodsport, etc. Ja tietenkin John Woon tuotokset, kuten nyt tämä oma henkilökohtainen suosikkini, Hard Boiled. Sitten kun sen sai jostakin kopion kopion kopiona, niin sitä suojeli kuin se ritari Graalin maljaa Indy kolmosessa.

Vapaa-ajallaan jatsaava, liipasinherkkänä pidetty kyttä "Tequila" Yuen (Chow Yun Fat) koettaa tuhota asesalakuljettajien liigan, mutta viimeisin operaatio johtaa vain ruumiskasaan, joihin lukeutuu myös Tequilan pari.
Tequila tekee olemassaolonsa selväksi menemällä kiusaamaan Triadia ja herättää kahden liigan välillä toimivan tappajan Tonyn (Tony Leung) huomion.
Tietenkin Tequilan holtittomuus saa pomot ottamaan hänet pois aseiden salakuljetuksen tutkinnasta, eikä se miehelle käy.
Jengien valtataistelu kääntyy Johnny Wongin (Anthony Wong) joukon voitoksi ja Tequilalle selviää, että Tony on todellisuudessa peiteroolissa oleva poliisi. Kun Tequilan palkkalistoilla oleva ilmiantaja saa tappajat peräänsä, joutuu Tony tulemaan ulos peiteroolistaan auttakseen Tequilaa ja vaikka ilmiantaja päätyykin haudan lepoon, ehtii hän paljastamaan sairaalan kellarin toimivan Johnnyn asekätkönä. Seuraa pitkä ja sujuvasti liikkuva toimintaosuus sairaalassa, jossa pahisten lahtaamisen ohella pidetään huoli etteivät potilaat päädy hautaan muuta kuin hoitovirheiden kautta.

Hyvät ystävät, vaikka tässä dvd:ssä onkin se (hieman harhaanjohtava) coolimpi kansi kuin yleisemmin julkaistussa versiossa, niin en voi oikein suositella ostamaan tätä pelkän kantensa vuoksi. Tässä Tartanin dvd:ssä nimittäin on aika heikko kuvanlaatu siinä mielessä, että vaikka siitä saa hyvin selvää, eikä se nyt oikeasti huono ole, niin kuva on täynnä naarmuja jotka voivat häiritä parempaa suosivia. Kuvaa suurempi ongelma onkin elokuvan tekstitys, sillä tässä ei ole valinnaisia tekstitysvaihtoehtoja, vaan englanninkielinen tekstitys on poltettu kuvaan. Mikä saa ajattelemaan kyseessä olevan yksinkertaisen siirron kasetilta levylle.
Silloin kun tämän dvd:n hankin, eivät nuo varsinaisesti haitanneet minua, koska olin vain iloinen saadessani elokuvan dvd:llä. Sittemmin toisen version nähneenä on pakko myöntää, että suosittelen sen ostoa ennemmin kuin tämän.

Mutta tämän nimenomaisen levyn laatu ei tietenkään vaikuta itse elokuvaan, joka on muuten sitten ihan älyttömän vakuuttavaa toimintaa.
Muutamasta tavallaan nolostuttavasta humoristisesta jutusta (ajoittaiset englanninkieliset laulut [joihin kyllä on enimmäkseen syynsä], ajoittaiset tarpeettomat englanninkieliset repliikit, se alun jatsailu) huolimatta Hard Boiled on sopivan yksinkertaisella, että myös kiintoisalla tarinalla varustettu elokuva, jossa sekä toiminta kuten myöskin hahmot ovat harkitun oloisia, jotta kumpikaan ei peitä liiaksi toista. Asesalakuljetusjuoni saa lisäpontta siitä, että Woo tuottajineen meinasi sortua samaan saadakseen niitä elokuvaansa.
Helppo se on tietenkin keskittyä pelkkään toimintaan, sillä harvoin se on näin vakuuttavasti toteutettua räiskintää. Chow Yun Fatin ja Tony Leungin hahmot ovat kuitenkin itsessään jo sen verran karismaattisen kiintoisia, ettei heitä voi mitenkään unohtaa, oli tarjolla sitten toimintaa tai ei.

Chow Yun Fatista on erikseen mainittava se, että mies kiteyttää itsessään sanan cool, että jopa Joe Coolilla on vaikea päihittää tätä mestaria.

Mutta se toiminta on silti kuitenkin niin huomionarvoinen juttu tämän elokuvan kohdalla, että jos edes harkitsee tekevänsä jonkinlaisen Top-listan parhaimmista toimintakohtauksista, niin tässä on mistä valita. Alun ravintola? Myöhemmin tuleva asevarasto? Lopun sairaala? Siinähän se top kolmonen melkein jo olisi.

Hard Boiled on yksinkertaisesti toimintaelokuvan aatelia.

Tähdet: *****
Hard Boiled

3 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Hauskinta tässä on se, että Hard Boiledille on tehty myös jatko-osa. Videopelimuodossa tosin. Stranglehold on pelin nimi, alusta X-box 360. Pelajaa pääsee kokeilemaan miltä tuntuu olla Tequilan housuissa ja räiskimään siten hengiltä ison läjän pahiksia johnwoomaiseen tyyliin...

Mörri kirjoitti...

Ite ostin joskus kaksi kotimaista Woo-boxia, maksoinkohan 8-10e/kpl niistä. Eipä oo tullut tarkastettua kuvan sun muun laatua, viimeksi nämäkin herkut tulleet tsekattua vhs:ltä. Tuhnut videot ja Chow <3

...noir kirjoitti...

T: Joo, muistan, mutta en ole pelannut. Muistaakseni Woo oli kirjoittamassa sitä peliä ja Fat ääninäytteli.

M: Ne boksien levyt ovat muistaakseni samoja versioita kuin yksittäin julkaistut, joten on niissä parempi kuva. Ehkei paras mahdollinen, mutta parempi.