maanantai 2. tammikuuta 2012

Movie monday: ei osaa ameriikan kieli

Movie mondayssa kysellään vaikuttavan elokuvan perään, joka ei ole englanninkielinen, saati amerikkainen. Mitä? Eihän sellaista olekaan, sillä kaikki ja ainoat hyvät elokuvat tulevat ämeriikästä, kuten vaikkapa Scary Movie ja Scary Movie 2. Hahaha!

Ei, ihan oikeasti, minusta tuo oli hiukan huvittava kysymys. Ymmärrän sen toki, sillä itsekin tunnen ihmisiä jotka eivät katso oikeastaan muita kuin amerikkalaisia elokuvia ja heille olisi vaikeaa keksiä mitään hyvää ei-amerikkalaista elokuvaa. Toisaalta tunnen myös ihmisiä jotka vastaavasti karttavat kaikkea englanninkielistä elokuvaa kuin ruttoa, aivan kuin kieli olisi yhtä kuin juuri jokin Scary Movie.
Tuleehan noita todella hyviä elokuvia muualtakin kuin amerikasta, taikka muista englantia puhuvista maista, mutta hyviä tulee myös jenkeistä.

Nopea vilkaisu omiin leffahyllyihin paljastaa, että itseeni ovat tehneet vaikutuksen ainakin elokuvat:
-Sonatine
-Dip huet seung hung (The Killer)
-Lat sau san taam (Hard Boiled)
-Fong Sai Yuk 1 & 2
-Qin yong (Terrakottasoturi)
-Sien nui yau wan (Aavesoturi)
-Jûbê ninpûchô (Ninja Scroll)
-Akira
-Tetsuo
-Batoru rowaiaru (Battle Royale)
-Gohatto (Tabu)
-Lola rennt (Juokse Lola)
-La Femme Nikita (Tyttö Nimeltä Nikita)
-37°2 le matin (Betty Blue)
-Der Himmel über Berlin (Berliinin Taivaan Alla)
-Der Amerikanische Freund (Amerikkalainen Ystävä [ah, mitä ironiaa])
-Fitzcarraldo

Ja jos mykät lasketaan mukaan, niin tottakai:
-Das Cabinet des Dr. Caligari (Tohtori Caligarin Kabinetti)
-Metropolis
-Nosferatu

Eiväthän ne tuohon lopu, mutta eiköhän se riitä ensihätään.

4 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Tämä on taas niitä haasteita, johon on mahdoton valita yhtä elokuvaa. Oma listani olisi vähintään yhtäpitkä kuin nälkävuosi, joten taidan olla suosilla laiska ja jättää tämän haasteen väliin toistaiseksi. Ehkä myöhemmin osallistun siihen, ehkä en...

...noir kirjoitti...

Kuten näkyy, niin sama ongelma vaivasi minuakin.

Sivustakatsoja kirjoitti...

Yllätyin oikeasti, kuinka vähän mun rankkauksesta löytyy yli neljän pisteen ei-englanninkielisiä leffoja, mutta sitten kun päästään siihen neljään pisteeseen, niin niitä onkin jo paljon enemmän. Tosin se vaan saattaa johtua siitäkin, että katson niin paljon niin enkkuleffoja, että väkisinkin sieltä tulee muita enemmän valiotapauksia. Jos katsoisin samassa määrin esim. jotain japanilaisia leffoja, niin varmasti löytyisi sieltäkin enemmän niitä napakymppileffoja.

Noista sun mainitsemista leffoista en ole nähnyt kuin yhden, mutta ainakin pari on kyllä tulossa katseluun tämän vuoden aikana.

...noir kirjoitti...

Sama juttu. Vaikka pystynkin helposti listaamaan monia omia ei-englanninkielisiä suosikkileffojani, niin kyllähän vielä helpommin saan mieleen niitä englanninkielisiä. Mutta viekö se ihme, kun niitä kuitenkin saa edelleen helpommin nähtäväkseen. Vaikka ulkomaisen elokuvan tarjonta on suuri, niin niistä englanninkielinen on taatusti suomen markkinoilla suurin.

Voisin myös uskoa, että osa syy englanninkielisten elokuvien suosioon on se, että kun moni osaa ainakin välttävästi puhua kyseistä kieltä, niin sellainen on helpompi valita katsottavaksi, vaikka sen tekisi ilman suurempaa pohdintaa. Kun ruudulla pyörii jokin jenkkileffa, niin sitä ei tarvittaessa tarvitse katsoa ihan niin tarkasti kuin ei-englanninkielistä, koska ymmärtää puheen paremmin.

Samapa tuo. Kieli ei kuitenkaan saisi olla esteenä elokuvan valinnalle, sillä muutoin menettää ja paljon.